Σάββατο 17 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ολοταχώς στην «ευελιξία»

Μεγαλύτερη «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις, υπονόμευση της επιδότησης ανεργίας, οι επιδιώξεις της κυβέρνησης

Τη σταθερή επιμονή της κυβέρνησης στην ενίσχυση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα της Εθνικής Τράπεζας με θέμα «ΟΝΕ, η Ελλάδα στην Ευρώπη. Η απαρχή μιας νέας πρόκλησης».

Ο υπουργός μιλώντας στο πάνελ της ημερίδας με θέμα «Κοινωνικές και πολιτιστικές προκλήσεις της συμμετοχής στην ΟΝΕ», πρόβαλε ως λύση στα προβλήματα της απασχόλησης και της ανεργίας «την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα» και δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, τόνισε ότι η πολιτική απασχόλησης πρέπει «να ξεπεράσει τα απαρχαιωμένα πρότυπα και να ανταποκριθεί στα νέα τεχνολογικά, οργανωτικά και θεσμικά δεδομένα».

Δίνοντας σαφές δείγμα της κατεύθυνσης της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, υποστήριξε ότι οι αλλαγές στην οργάνωση της παραγωγής ασκούν πιέσεις για ευέλικτες μορφές εργασίας. Για να το δικαιολογήσει μάλιστα πρόβαλε ότι εργαζόμενοι και άνεργοι επιθυμούν τις ευέλικτές μορφές εργασίας! Βέβαια, απέναντι στις νέες εργασιακές σχέσεις που θέλουν να επιβάλουν, πρόβαλε ως αντιστάθμισμα τη δημιουργία... μηχανισμού ελέγχου, που σκοπό θα έχει την τήρησή τους!!!

Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας έβαλε στο στόχαστρο τα επιδόματα ανεργίας, υποστηρίζοντας ότι «στη σημερινή πραγματικότητα, η στήριξη του άνεργου δεν μπορεί να εξαντλείται στις κλασικές παρεμβάσεις της μεταβίβασης επιδομάτων ανεργίας», προσθέτοντας ότι τα επιδόματα «αναπαράγουν την παθητικότητα».

Την πλήρη στήριξη στη φιλοευρωπαϊκή πολιτική του μονόδρομου της ΟΝΕ κατέθεσε στην ημερίδα και η βουλευτής της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου - Κουτσίκου. «Το πρόσφατο πακέτο προτάσεων, σημείωσε, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση των διακρίσεων στο χώρο της εργασίας θα συμπληρώσει στο πρακτικό επίπεδο τις μέχρι τώρα σχετικές δράσεις». Παράλληλα, αξίωσε την κοινωνική συναίνεση «για να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι ήδη καθυστερημένες διαρθρωτικές αλλαγές που θα μας φέρουν και πάλι στο "σκληρό" ευρωπαϊκό πυρήνα».

Στην ίδια γραμμή πλεύσης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, ο οποίος αφού μίλησε για πολιτικό και ιδεολογικό έλλειμμα στην ΕΕ, έθεσε ερωτήματα του στιλ «αν έχει σημασία η δημόσια παροχή στους τομείς υγείας και κοινωνικής ασφάλισης και αν έχει νόημα και προοπτική ο στόχος της πλήρους απασχόλησης».

Στο σχολιασμό των εισηγήσεων ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ε. Αντωνακόπουλος επανέλαβε τις θέσεις των βιομηχάνων για θεσμικό πλαίσιο νέων μορφών εργασίας, εκσυγχρονισμό των συστημάτων κατάρτισης και αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης. Παράλληλα, μίλησε για απαλλαγή από τη λογική της εξάρτησης από το κράτος μετά την ένταξή μας στην ΟΝΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πωλυζογόπουλος, μπροστά στους εκπροσώπους κυβέρνησης και εργοδοτών, έδωσε την πλήρη υποταγή στους στόχους της ΟΝΕ, θεωρώντας τη μέρα ένταξης «ιστορική». Παράλληλα, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι συνέβαλαν σε αυτό και τώρα απαιτούν να ωφεληθούν έμπρακτα, όταν την ίδια ώρα ο ίδιος υπέγραψε αυξήσεις πείνας για τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ