Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Αναβαθμίζεται ο ρόλος των Αμερικανών πρακτόρων στην Ελλάδα

Νέα συμφωνία συνεργασίας στον αστυνομικό τομέα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η φιλοσοφία της συμφωνίας αυτής, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος, θα κινείται στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπογράφτηκαν με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως με αυτή που θα υπογραφεί τον Οκτώβρη στην Κέρκυρα από τους υπουργούς των παρευξεινίων χωρών. Σύμφωνα με τον υπουργό, μόλις καταρτιστεί η συμφωνία, θα υποβληθεί στη Βουλή για έγκριση.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας είχε οριοθετηθεί πριν από αρκετούς μήνες στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της συνομιλιών που είχε, τόσο ο υπουργός, όσο και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. με εκπροσώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αξιωματούχους των διωκτικών υπηρεσιών. Το αντικείμενο της συμφωνίας συζητήθηκε εκ νέου χτες με τον αρχηγό του FBI Λούις Φρι, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα στα πλαίσια περιοδείας του στην Ευρώπη.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τους άξονες της συνεργασίας στον τομέα της δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος (ναρκωτικά, τρομοκρατία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), καθορίζει τρόπους συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και της τεχνογνωσίας κλπ. Με την επίσκεψη του αρχηγού του FBI, προσδίδεται πάντως νέα διάσταση στη δραστηριότητα των Αμερικανών πρακτόρων στη χώρα μας. Είναι γνωστό ότι κλιμάκιο του FBI λειτουργεί μόνιμα στην αμερικανική Πρεσβεία και ασχολείται, όπως δηλώνεται τουλάχιστον επίσημα, με την εξιχνίαση των δολοφονικών ενεργειών της "17 Ν", αλλά και με τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται, τόσο στην ίδια την Πρεσβεία και τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όσο και για τους Αμερικανούς διπλωμάτες.

Η ελληνοαμερικανική συνεργασία στον τομέα της δίωξης του εγκλήματος έχει αμφισβητηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια με αφορμή και τη σύλληψη των Αμερικανών πρακτόρων πριν μερικά χρόνια στην πλατεία Αμερικής. Το ερώτημα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βάλει φραγμό στην ανεξέλεγκτη δράση των Αμερικανών πρακτόρων, αφού όλα δείχνουν ότι και με την επίσκεψη του αρχηγού του FBI επιχειρείται η νομιμοποίηση της παρουσίας τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λούις Φρι, όταν ρωτήθηκε χτες πώς εξηγεί την αναποτελεσματικότητα της υπηρεσίας του και της ΕΛ.ΑΣ. στις έρευνες για τη "17 Ν" προσπέρασε το ερώτημα, λέγοντας ότι η σύλληψη των επαγγελματιών δολοφόνων είναι δύσκολη υπόθεση για όλες τις αστυνομίες... Εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα πως σε ό,τι αφορά τα θέματα εφαρμογής του νόμου η συνεργασία στην Ελλάδα θα προχωρήσει...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση της Ασφάλειας και της καταστολής (2014-01-30 00:00:00.0)
ΧΩΜΕΝΑ ΚΑΠΟΥ ΣΤΑ ΨΙΛΑ (2004-06-22 00:00:00.0)
Εντατικά «σεμινάρια» (2004-03-30 00:00:00.0)
Το FBI βραβεύει την ΕΛ.ΑΣ. (2003-11-07 00:00:00.0)
Το «αντιτρομοκρατικό» ενδιαφέρον του FBI για τα βιβλία των Αμερικανών... (2002-02-24 00:00:00.0)
Ζητήθηκε δικαστική συνδρομή από τις ΗΠΑ (2000-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ