Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
Δύο και πλέον δεκαετίες ψέματα...

Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι της Ναυπάκτου, καταγγέλλουν κυβέρνηση, δήμο και νομαρχία. "Τόσα χρόνια δίνονται χρήματα για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, αλλά έργα δε γίνονται", λένε κι αναρωτιούνται ποια συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η ολιγωρία

Σύγχρονο... γεφύρι της Αρτας έχουν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα για τη Ναύπακτο. Μια πόλη που από την προηγούμενη Κυριακή μετρά τις πληγές της και αγωνιά για το μέλλον. "Κάθε χρόνο παρακαλάμε να μη βρέξει", λένε οι κάτοικοι που τρέμουν τη σκληρότητα του χειμώνα που έρχεται και την ανευθυνότητα των "υπευθύνων", οι οποίοι τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να προλάβουν μια νέα καταστροφή. Σκυμμένοι πάνω απ' το κατεστραμμένο βιος τους, προσπαθούν ακόμα να περιμαζέψουν ό,τι απέμεινε όρθιο απ' τη 45λεπτη νεροποντή της Κυριακής κι αναρωτιούνται οργισμένοι: "Τόσα χρόνια δίνονται χρήματα για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, αλλά έργα δε γίνονται. Αραγε, πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα; Τόσες μελέτες που συντάχθηκαν, τι απέγιναν; Υπάρχουν συμφέροντα και ποια;". Οσο για τις αποζημιώσεις, οι πλημμυροπαθείς της πόλης φαίνεται πως έχουν αρκετή "εμπειρία", ώστε να τολμούν να λένε με ειρωνεία: "Τουλάχιστον θα μπορέσουμε να αγοράσουμε μια αλλαξιά ρούχα να ντυθούμε. Γιατί δε σώθηκε τίποτα"...

Οι πλημμύρες της προηγούμενης Κυριακής ήταν το τρίτο χτύπημα που δέχτηκε η πόλη τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Η Ναύπακτος, η οποία κυριολεκτικά είναι "περικυκλωμένη" από χειμάρρους που ξεχειλίζουν με την πρώτη νεροποντή, δέχτηκε και τα δύο προηγούμενα πλήγματα - το 1973 και το 1981 - απ' το χείμαρρο της Βαριάς. Αυτός που την περασμένη Κυριακή έπνιξε μια ανθρώπινη ζωή, κατέστρεψε περιουσίες, απείλησε ολόκληρη την πόλη. Στο συγκεκριμένο χείμαρρο, καταγγέλλουν οι κάτοικοι, αυτά τα χρόνια φτιάχτηκαν μόνο κάποια υποτυπώδη τοιχία, κι αυτά "κομμάτι κομμάτι". Τα τοιχία αυτά κατέρρευσαν την προηγούμενη Κυριακή σαν τραπουλόχαρτα κι έτσι το νερό, παρασέρνοντας ό,τι βρήκε στο διάβα του, κατέστρεψε χωράφια και καλλιέργειες, ακόμα και σπίτια στο γειτονικό συνοικισμό της Παλιοπαναγιάς. Μέσα σε λίγα λεπτά οι κάτοικοι είδαν τους κόπους μιας ζωής να βουλιάζουν. Εξήντα σπίτια και νοικοκυριά καταστράφηκαν, ενώ μια γερόντισσα, η Α. Κόνιαρη, έχασε τη ζωή της και μέλη της οικογένειάς της τραυματίστηκαν.

Είχαν χρόνο, είχαν χρήμα, αλλά έργα δεν έγιναν

Τα σημάδια της καταστροφής είναι ακόμα χαραγμένα τόσο στη γη, όσο και στα πρόσωπα και τις καρδιές των ανθρώπων. Η οργή ξεχειλίζει, σαν το χείμαρρο που τους κατέστρεψε. "Το 1981 πάθαμε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Τόσα χρόνια γιατί οι αρμόδιοι δεν πήραν μέτρα, ώστε να αποφευχθεί το νέο κακό;", αναρωτήθηκε ο Β. Θεοδωρόπουλος,η περιουσία του οποίου καταστράφηκε εντελώς για άλλη μια φορά. Η γυναίκα του Αθηνά μάς είπε πως το 1973 η οικογένειά της έχασε 15.000 κοτόπουλα (ζημιά ύψους 4,5 εκατ. δραχμών) και πήρε μόλις 3.500 δρχ. αποζημίωση! Το 1981, με τη δεύτερη πλημμύρα, πνίγηκαν 5.000 κοτόπουλα (ζημιά ύψους 6,5 εκατ. δραχμών) και πήρε το ποσό των 13.500 δρχ. ως αποζημίωση! Τώρα, οι ζημιές είναι ακόμα μεγαλύτερες καθώς καταστράφηκαν οι καλλιέργειες, όλα τα ζώα πνίγηκαν, ενώ ο οικιακός εξοπλισμός είναι άχρηστος. "Με βάση το παρελθόν, πόσα να περιμένουμε αυτή τη φορά;", αναρωτιέται κουνώντας το κεφάλι. Το ζευγάρι καταγγέλλει ακόμα την παντελή απουσία συνεργείων αποκατάστασης τη μέρα της καταστροφής. "Για να έρθουν χρειάστηκε να κλείσουμε το δρόμο. Τότε μόνο ήρθαν αστυνομικοί για να μας κατηγορήσουν για... παρακώλυση συγκοινωνιών", είπαν χαρακτηριστικά.

Τα προβλήματα, όμως, δε σταματούν εδώ. Τόσες μέρες μετά τις πλημμύρες, και κανένας αρμόδιος δεν πήγε σ' αυτές τις περιοχές για να μαζέψει τα πτώματα των ζώων, τα οποία πλέον αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.

Να πάρουν οι κάτοικοι την υπόθεση στα χέρια τους

Κι όμως, όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαν γίνει αντιπλημμυρικά έργα στο χείμαρρο. Εδώ και 15 χρόνια, ξοδεύονται εκατοντάδες εκατομμυρίων γι' αυτά τα έργα αλλά έργα δε γίνονται.

Ο δήμαρχος Ναυπάκτου, Νίκος Ρέππας,μιλώντας στο "Ρ", επέρριψε όλες τις ευθύνες στη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας. "Ο δήμος είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τις καταστροφές αλλά δε συγκινήθηκε κανείς", υποστήριξε απ' την πλευρά του. Και πρόσθεσε πως δεν είναι μόνο τα έργα στο χείμαρρο της Βαριάς που πρέπει να γίνουν, αλλά και αντιπλημμυρικά έργα σε άλλους χειμάρρους.

Ο πρώην αντιδήμαρχος και σήμερα υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό "Ναύπακτος - 21ος αιώνας", Γιώργος Λαουρδέκης,όμως, σημειώνει την παντελή έλλειψη αγωνιστικής διεκδίκησης απο την δημοτική αρχή, ενώ ο Γιώργος Κουτσοσπύρος,επικεφαλής της παράταξης, υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη της άμεσης κατασκευής έργων και ο υποψήφιος σύμβουλο της ΝΑΣ Αιτωλοακαρνανίας Λευτέρης Κατσαρής,συμπληρώνει πως οι κάτοικοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση της διεκδίκησής τους , στα δικά τους χέρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες καταστροφές ξανά στη Θεσσαλία (2018-02-27 00:00:00.0)
Σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες (2001-11-21 00:00:00.0)
Εγκληματικές ευθύνες Δήμου και Νομαρχίας (1998-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ