Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Ο Κ. Τσιάνος και ο Γ. Ζιάκας στο ψηφοδέλτιο του Τ. Σκυλλάκου

"Πολιτιστικό χρώμα" στο ψηφοδέλτιο, κοινωνικής και πολιτικής ευρύτητας, της "Δημοτικής Συνεργασίας", που βρίσκει μεγάλη απήχηση στους Λαρισαίους

Η Τέχνη και ο Πολιτισμός δεν μπορούσαν παρά να δηλώσουν "παρών" στο ψηφοδέλτιο του Τάσου Σκυλλάκου,για τη δημαρχία της Λάρισας. Ενα "παρών" που εκφράζεται με τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της "Δημοτικής Συνεργασίας" του Κώστα Τσιάνου - "ψυχή" του "Θεσσαλικού Θεάτρου" και "πολιτιστική σημαία" της Λάρισας, "θεατράνθρωπος" γνωστός σ' όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό - και του Γιώργου Ζιάκα,πανελλήνια γνωστού σκηνογράφου και ενδυματολόγου. Μια συμμετοχή που προσδίδει το αναγκαίο και σημαντικό "πολιτιστικό χρώμα" στην προσπάθεια ο Δήμος Λάρισας - κλείνοντας την "παρένθεση" της δημαρχίας Καφφέ - να γυρίσει σελίδα, γράφοντας "νέα ιστορία" και στο χώρο της πολιτιστικής δημιουργίας, στον οποίο - επί δημαρχίας Λαμπρούλη - κατείχε την πρωτοπορία κι αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη τη χώρα.

Αλλωστε στο πρόγραμμα της "Δημοτικής Συνεργασίας" για τον πολιτισμό - το οποίο παρουσίασε προχτές ο Τ. Σκυλλάκος, έχοντας δίπλα του τον Κ. Τσιάνο κι άλλους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού - τονίζεται πως "ο πολιτισμός ταυτίζεται με την ίδια τη ζωή".Και περιλαμβάνονται 39 συγκεκριμένες προτάσεις, οι σημαντικότερες των οποίων είναι η ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών, υπαγωγή του Εικαστικού Κέντρου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, διοργάνωση Διεθνούς Μπιενάλε, διαμόρφωση του παλιού κτιρίου της ΟΥΗΛ σε πρώτη σκηνή του "Θεσσαλικού Θεάτρου", επαναφορά του θεσμού αντιδημάρχου Πολιτισμού, ίδρυση Δημοτικής Βιβλιοθήκης, επαναλειτουργία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ανέγερση νέου Ωδείου, επαναφορά των αναψυκτηρίων στη ΔΕΤΠΟΛ, πολιτιστική αξιοποίηση του Φρουρίου, του Αλκαζάρ και του Μεζούρλου.

Η ανακοίνωση της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο της "Δημοτικής Συνεργασίας" των Κώστα Τσιάνου και Γιώργου Ζιάκα προκάλεσε τα θετικά σχόλια των ανθρώπων της Τέχνης, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού της Λάρισας, αλλά και όλων των Λαρισαίων που γνωρίζουν το ήθος και το ύφος τους, αναγνωρίζουν το τεράστιο και πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό έργο τους, κατανοούν τη σημασία της θέλησης και των δυνατοτήτων τους να προσφέρουν και μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο για την πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης.

Ο Κώστας Τσιάνος

Ο Κώστας Τσιάνος συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια δράσης στο ελληνικό θέατρο, ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, χορογράφος, μεταφραστής και κειμενογράφος. Από τους βασικούς ιδρυτές του "Θεσσαλικού Θεάτρου", το υπηρετεί επί 22 χρόνια, από τα οποία τα πέντε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του, ενώ διατέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).

Σπούδασε θέατρο κοντά στον Δ. Ροντήρη, πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή με το "Θέατρο Τέχνης" του Κάρολου Κουν, στην ιστορική παράσταση "Ορνιθες" του Αριστοφάνη, ενώ βρέθηκε δίπλα στη Δόρα Στράτου για ν' ασχοληθεί, επί 10 χρόνια με τον ελληνικό λαϊκό χορό, το τραγούδι, το κοστούμι, γενικά τη λαϊκή παράδοση. Από τους πρώτους που στήριξαν τη θεατρική αποκέντρωση, δημιουργώντας, με άλλους συναδέλφους του, το "Θέατρο Νέας Ιωνίας", τη "Νέα Πορεία", το "Πειραματικό Θέατρο" κ. ά. Σταθμοί στην πορεία του η συμμετοχή του στο θίασο Τζένης Καρέζη, στο "Δεσμοί" της Ασπασίας Παπαθανασίου και στο "Αμφιθέατρο" του Σπύρου Ευαγγελάτου. Εμφανίστηκε σε μεγάλα φεστιβάλ των Λονδίνου, Εδιμβούργου, Μέριδας, Μύνστερ, Αμβέρσας, Μόσχας, Σόφιας, Βουδαπέστης, Τελ Αβίβ, Καϊρου, Μελβούρνης κ. ά. Εκτός από τις σκηνοθεσίες του στο αρχαίο δράμα - τις τραγωδίες "Ηλέκτρα", "Ιφιγένεια εν Ταύροις", "Εκάβη" του Ευριπίδη, "Χοηφόρες" του Αισχύλου, τις κωμωδίες "Οι βάτραχοι" και "Θεσμοφοριάζουσες" του Αριστοφάνη - που θεωρήθηκαν από τις πλέον ενδιαφέρουσες των τελευταίων χρόνων, δημιούργησε μεγάλες επιτυχίες με το "Γάμο" της Βάσας Σολωμού - Ξανθάκη, τους "Φοιτητές" του Ξενόπουλου, την "Μαρία Πενταγιώτισσα" του Μποστ, τον "Φιλάργυρο" του Μολιέρου κ. ά.

Εχει αποσπάσει το "Βραβείο Κάρολος Κουν" για τη σκηνοθεσία του στην τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", εύφημο μνεία από το Δήμο Λάρισας και βραβείο για την πολιτιστική προσφορά του από την Πανθεσσαλική Στέγη.

Ο Γιώργος Ζιάκας

Ο Γιώργος Ζιάκας, που εργάζεται στο θέατρο από το 1969, είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με δασκάλους στη ζωγραφική τον Γιάννη Μόραλη και στη σκηνογραφία τον Βασίλη Βασιλειάδη. Πρωτοεμφανίστηκε στο "Πειραματικό Θέατρο" της Μ. Ριάλδη και στον κινηματογράφο άρχισε να εργάζεται το 1975. Εχει σκηνογραφήσει πάνω από 120 έργα του κλασικού και σύγχρονου δραματολογίου στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στην "Ελεύθερη Σκηνή", στον Θ. Ο. Κύπρου, στο "Αμφιθέατρο", στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα Καλαμάτας, Κομοτηνής, Πατρών, Κρήτης. Ιδρυτικό μέλος και βασικός σκηνογράφος του "Θεσσαλικού Θεάτρου". Εχει εργαστεί στην Opera Company της Βοστόνης, στο Ohio Theator και στο "Λα Μάμα" στη Νέα Υόρκη, στο Κρατικό Θέατρο της Νότιας Ινδίας κι αλλού στο εξωτερικό. Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί σε ταινίες των Γ. Σμαραγδή, Τ. Λυκουρέση, Δ. Μαυρίκιου, Θ. Αγγελόπουλου, Γ. Σταμπουλόπουλου. Το 1980, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, του απονέμεται βραβείο ενδυματολογίας για την ταινία "Μεγαλέξανδρος" του Αγγελόπουλου. Στη ζωγραφική έχει δείξει έργα του σε έξι ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στη Βοστόνη. Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών συμμετείχε σε όλες τις ομαδικές εκθέσεις του. Το 1969, στον πανελλήνιο διαγωνισμό νέων ζωγράφων πήρε το "Βραβείο Παρθένη". Το 1992 εκλέγεται καθηγητής του τμήματος Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

"Θα κερδίσει πολλά η πόλη"

Σε δήλωσή του για τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της "Δημοτικής Συνεργασίας" ο Κώστας Τσιάνος,τονίζει: "Θεωρώ ότι όλα αυτά τα χρόνια ήμουν ενεργός δημότης της Λάρισας. Της ανήκω ψυχή τε και σώματι. Και δε θα μπορούσα να αρνηθώ την πρόταση του πολύ καλού μου φίλου, του Τάσου Σκυλλάκου, που πιστεύει ότι μπορώ να βοηθήσω και μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το υπερκομματικό ψηφοδέλτιο που συγκρότησε ο φίλος μου ο Τάσος, μου δίνει την ευκαιρία να συμπαραταχθώ".

Ο Τάσος Σκυλλάκος δήλωσε πως "είναι σημαντικό γεγονός ότι ο αδελφικός φίλος και πανελλήνια γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης δέχτηκε την πρότασή μου. Με την απόφαση αυτή του Κώστα Τσιάνου, η Λάρισα έχει να κερδίσει πολλά. Γιατί και ως δημοτικός σύμβουλος πλέον, είμαι βέβαιος ότι ο Κώστας, με τις γνώσεις του, την εμπειρία του και, κυρίως, με το μεράκι του θα προσφέρει πολλά στη Λάρισα, τον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε και οι δυο. Τον ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή που μας κάνει να τον έχω συνεργάτη μου στην προσπάθεια που κάνουμε να πάρει η Λάρισα ξανά τη θέση που της ανήκει".

Κοινωνική και πολιτική ευρύτητα

Δεν είναι, βεβαίως, μόνο το "πολιτιστικό χρώμα" που χαρακτηρίζει το ψηφοδέλτιο νίκης του Τ. Σκυλλάκου. Είναι η κοινωνική ευρύτητά του - με τη συμμετοχή υποψηφίων από όλους του επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους, (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, κοινωνιολόγοι, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, εργατοϋπάλληλοι, έμποροι, εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων) - και η πολιτική πλατύτητά του, με τη συμμετοχή αγωνιστών απ' όλο το πολιτικό φάσμα.

Οσο δε πλησιάζει η ώρα της κάλπης εντάσσονται στο ψηφοδέλτιο της "Δημοτικής Συνεργασίας" κι άλλα στελέχη και μέλη από άλλες δημοτικές κινήσεις και παρατάξεις.Οπως η Μπέτυ Χαριτοδιπλωμένου,πρώην δημοτικός σύμβουλος και ο Χρήστος Τσιάτσιος,τοπογράφος - μηχανικός, στελέχη και οι δυο της παράταξης "Λάρισα - Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση",η οποία, αφού αρνήθηκε τη συνεργασία με τη "Δημοτική Συνεργασία", η γενική συνέλευση των μελών της αποφάσισε να μην κατέλθει στις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ