Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Αν δεν αντιδράσουμε, θα ξεσαλώσουν

Παρέμβαση του υποψήφιου προέδρου της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά της ΝΑΣ, σε τηλεοπτική εκπομπή του "902"

Ως εκτελεστικό όργανο της κεντρικής εξουσίας λειτούργησε αυτά τα τέσσερα χρόνια η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής,υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά της ΝΑΣ, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του "902".

Ο Σπ. Χαλβατζής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "οι προϋπολογισμοί των Νομαρχιών συντάσσονται όλοι με βάση κατευθύνσεις του υπουργού Οικονομικών, όχι μόνο για το περιεχόμενο, αλλά ακόμα και για τον τύπο του προϋπολογισμού. Κι αν βεβαίως - σημείωσε - κάποιος θελήσει κάτι διαφορετικό, ο προϋπολογισμός αυτός απορρίπτεται. Στα οικονομικά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ήταν επαίτης".

Σε αυτή την κατεύθυνση ο νόμος 2218, υπενθύμισε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΑ Αθήνας - Πειραιά, "δίνει τη δυνατότητα στους νομάρχες, στα Νομαρχιακά Συμβούλια, για οποιοδήποτε τοπικό ζήτημα, οποιαδήποτε δραστηριότητα που αναπτύσσουν, που ωφελεί την περιοχή και βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων, να επιβάλλουν φόρους και τέλη. Εχουμε πολλά παραδείγματα, σε πολλές νομαρχίες διπλασιάστηκαν έως και πολλαπλασιάστηκαν τα τέλη, είτε αφορούν την έκδοση διαβατηρίων, αδειών οδήγησης, αδειών ίδρυσης επιχειρήσεων είτε την παροχή άλλων υπηρεσιών".

"Δε λαϊκίζουμε λοιπόν - υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής - όταν λέμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δήμοι και οι νομάρχες, τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια δεν πρέπει να επιβάλλουν νέους φόρους στους εργαζόμενους, στους πολίτες. Ξεκινάμε από το γεγονός ότι το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας είναι αντιλαϊκό, αντιδραστικό. Η αναλογία έμμεσων και άμεσων φόρων είναι περίπου 70% και 30% αντίστοιχα. Και από το 30% των άμεσων φόρων περισσότερο από τα 2/3 πληρώνουν εργάτες, υπάλληλοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, κάποιοι ΕΒΕ, λίγοι αγρότες. Και εν πάση περιπτώσει το μεγάλο κεφάλαιο φοροδιαφεύγει νόμιμα ή παράνομα".

Γιατί λοιπόν - όπως είπε ο επικεφαλής της ΝΑΣ - πρέπει ο εργαζόμενος να ξαναπληρώσει για τις κοινωνικές υπηρεσίες, για το πράσινο, για τα ΚΑΠΗ, για τον πολιτισμό, για τους παιδικούς σταθμούς...

Γι' αυτό η ΝΑΣ υποστηρίζει ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αυτά τα χρόνια δεν έπραξε αυτό που έπρεπε. Στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σπ. Χαλβατζής, "έκλεισαν εκατοντάδες εργοστάσια και μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις. Απολύθηκαν χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι. Τα Νομαρχιακά Συμβούλια δεν έπραξαν τίποτα. Εμείς, τουλάχιστον, ως ΝΑΣ καταθέσαμε προτάσεις, ζητήσαμε να διεκδικήσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο μέτρα. Γιατί το Νομαρχιακό Συμβούλιο, η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά δεν μπορεί οι νομάρχες να κάθονται με σταυρωμένα χέρια τη στιγμή που έχουμε αυτή την κατάσταση,την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας".

Η φορομπηχτική πολιτική

Ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση για τις αρμοδιότητες και τη μεταφορά τους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. "Γίνεται - σημείωσε - η μεταφορά των παιδικών σταθμών, αλλά κονδύλια για την παραπέρα ενίσχυσή τους δε δίνονται, ούτε για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους, ενώ υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε παιδικούς σταθμούς. Το ΠΙΚΠΑ διαλύεται. Μεταφέρονται μια σειρά αρμοδιότητες κοινωνικής πρόνοιας στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς τους αναγκαίους πόρους. Λειτουργεί έτσι η ανταποδοτικότητα. Πριν λίγο καιρό ακόμα για το νερό του Μόρνου που φτάνει στην Αθήνα ήθελαν - κάποια απ' τις περιοχές που περνάει - να βάλουν τέλη"!

Οσο υπάρχει αυτή η λογική των μονόδρομων της ΕΕ, ο μονόδρομος προς την ΟΝΕ - τόνισε ο επικεφαλής της ΝΑΣ - είναι απαγορευτική οποιαδήποτε αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Ετσι όλες οι αρμοδιότητες, οι οποίες μεταφέρονται στην Πρωτοβάθμια και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσουν ανταποδοτικά. Μόνο με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών μπορεί να γίνει ριζική αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος.

Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι είναι απόλυτη ανάγκη σήμερα να αλλάξουν αυτοί οι συσχετισμοί και η Νομαρχιακή και Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση να ξεσηκωθεί. Χαρακτηριστικά ανέφερε τη νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία αίρεται η ελληνική νομοθεσία που επέβαλε στους εργοδότες όριο απολύσεων 2% του αριθμού των εργαζομένων το μήνα."Τώρα θα ξεσαλώσουν", προειδοποίησε ο επικεφαλής της ΝΑΣ.

Ο φασιστικός κώδικας

Στο μεταξύ με αφορμή τη σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων στη Νομαρχία της Αθήνας για τον κώδικα δεοντολογίας, ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι "πρόκειται για κείμενο απαράδεκτο, φοβερό... Την ώρα που έχουν γίνει δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων από υποψήφιους, ο κώδικας φέρνει διατάξεις, σκέψεις, παραινέσεις, οι οποίες εκπνέουν μια φασίζουσα αντίληψη. Η ΝΑΣ καταδικάζει αυτό το σχέδιο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ