Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιορτή, ελπίδα, άρωμα νίκης...

Με πολλές μνήμες, βαθιά νοσταλγία και χρώματα παράδοσης ξεκίνησε το πρόγραμμα στο Λαϊκό Στέκι. Δύο νέα παιδιά άνοιξαν το πρόγραμμα. Ο Φώτης Δαγρές και η Μιρέιγ Ιβάνοβα.Και δεν ξέχασαν... Δεν ξέχασαν τα 16 χρόνια που πέρασαν από εκείνο το φθινόπωρο που έφυγε ο "ακριβός" Μάνος Λοϊζος.Ετσι ξεκίνησαν με λίγα τραγούδια - κατάθεση στη μνήμη του. Ενώ στη συνέχεια παρουσίασαν τραγούδια του Φώτη Δαγρέ σε στίχους της Μιμής Φυρογένη,αλλά και ένα μελοποιημένο απόσπασμα για την Ειρήνη από τις "Βατραχομυομαχίες".

Από το χωριό Φαρακλάτα της Κεφαλλονιάς ήρθαν στην Αθήνα για το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-- ΟΔΗΓΗΤΗ. Στο Λαϊκό Στέκι τη σκυτάλη πήρε ο Σύλλογος Φαρακλάδων "Η Εύγερος" Κεφαλλονιάς.Το χορευτικό συγκρότημα παρουσίασε χορούς από τα Επτάνησα. Χορούς φινετσάτους, χορούς απλούς: Κερκυραϊκός, σαρτικός (Κεφαλλονιά), ποταμίτικος (Κύθηρα), μανέτας (Κεφαλονιά), Διβαράτικος (Κεφαλονιά), πικραμένος (Ζάκυνθος), υπό τη διδασκαλία της Χριστίνας Λυκούδη. Τους χορευτές συνόδευαν το βιολί του Χρήστου Δαλιάνη, το λαγούτο του Ορέστη Κωτσάκου, το τουμπελέκι του Γιώργου Δαλιάνη και η φωνή της Σταυρούλας Δαλιάνη.

"Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά της ΚΝΕ και σε όσους βοήθησαν για να φτιαχτεί αυτή η ωραία πόλη των 4 ημερών, βήμα πολιτισμού και σωστής ψυχαγωγίας", είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Λυκούδης. "Είναι συγκινητικό στην εποχή μας, εποχή καταναλωτισμού, της σήψης και της ισοπέδωσης των αξιών να υπάρχουν νέοι που να ονειρεύονται, να αντιστέκονται και να δημιουργούν. Να αγωνίζονται. Να αγωνίζονται οι Κνίτες και οι Κνίτισσες για έναν κόσμο καλύτερο χωρίς ναρκωτικά, διαφθορά και χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο".

Ο λαός είναι ένας

"Σε όλο τον κόσμο ο λαός είναι ένας, με κοινούς στόχους και κοινό όραμα", είπε ο Μανώλης Μανουσέλης,ανοίγοντας το πρόγραμμα στην Κεντρική Εξέδρα. Και μαζί του έφερνε μελωδίες από λαούς μακρινούς, πέρα από τον Ατλαντικό. Τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, εκεί που ο πόνος "χορεύεται" και ο αγώνας γίνεται τραγούδι. Εκεί που ο καπιταλισμός κάθε μέρα στήνει τα εμπάργκο του, οργανώνει την εκμετάλλευση, προσπαθεί να πνίξει φωνές και επαναστάσεις. Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Νικαράγουα, Κούβα... αυτό το τραγούδι για τον κομαντάντε Τσε Γκεβάρα και σάμπα, μάμπο, ρούμπα.

Εκείνη την ώρα άρχιζε στην Πανεπιστημιούπολη μία μεγάλη γιορτή, με χρώμα κόκκινο, με πολλή ελπίδα, με άρωμα νίκης, με ήχους που ενώνουν. Πρόσωπα που δε βολεύονται, μάτια που κοιτάνε ψηλά, χέρια που υψώνονται και ψάχνουν τα διπλανά χέρια.

Τα παιδιά της ΚΝΕ έριξαν κόκκινο στην πρώτη νύχτα του Φεστιβάλ και υποδέχτηκαν στην Κεντρική Εξέδρα το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα μαζί με τον Διονύση Τσακνή.Μαζί τους τραγούδησαν, κινήθηκαν σε ροκ ρυθμούς, και μάλλον ονειρεύτηκαν στους ήχους της μπαλάντας μέχρι να τους διαδεχτεί ο Σωκράτης Μάλαμας κλείνοντας την πρώτη μέρα της μεγάλης γιορτής της ΚΝΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινάει το Σάββατο στο πάρκο «Φιξ» (2013-06-27 00:00:00.0)
Θεατρικά, γλέντι, παιχνίδι, υποστήριξη (2011-07-05 00:00:00.0)
Τριήμερο εκδηλώσεων σε έναν ξεχωριστό χώρο (2008-09-07 00:00:00.0)
Πρεμιέρα σήμερα της «κόκκινης γιορτής» (2002-09-12 00:00:00.0)
Στη Θεσσαλονίκη στις 12-14 Σεπτέμβρη (2002-09-08 00:00:00.0)
Απάντηση στον "πλαστικό" πολιτισμό (1997-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ