Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Σοβαρές αντιρρήσεις για το "σώμα αδιαφθόρων"

Αυστηρή κριτική στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την ίδρυση Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ασκεί η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών (ΠΕΝΑΑ). Με έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Μελετών του υπουργείου επισημαίνει τους κινδύνους που απειλούν το προσωπικό εφόσον γίνει νόμος του κράτους και παρουσιάζουν τις δικές τους προτάσεις για να λειτουργήσει η υπηρεσία κάτω από ένα στοιχειώδη έλεγχο. Σημειώνεται ότι η Ενωση Αξιωματικών ήταν αντίθετη στη δημιουργία "σώματος αδιαφθόρων" και είχε πριν ένα περίπου χρόνο καλέσει τα μέλη της να μην ενταχθούν με τη θέλησή τους στην υπηρεσία αυτή.

Η ΠΕΝΑΑ εκφράζει τον προβληματισμό της για τον αποκλεισμό από την υπηρεσία των συνδικαλιστών και όσων έχουν υπηρετήσει κατά καιρούς σε γραφεία κομμάτων, βουλευτών κλπ., ενώ αντίθετα δε συμβαίνει, όπως επισημαίνει, το ίδιο με τους υπηρετήσαντες ή υπηρετούντες στη Βουλή. Θέτει επίσης το ερώτημα γιατί η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή άλλων ειδικών γνώσεων θεωρείται ειδικό προσόν, γιατί η αντοχή στις πιέσεις θεωρείται επιπλέον προσόν και πώς άραγε θα διαπιστώνεται η "ανθεκτικότητα" των στελεχών της. "Η χορήγηση αυξημένου επιδόματος στους αστυνομικούς της νέας υπηρεσίας γίνεται προφανώς για να αντέχουν στις πιέσεις, επειδή κι αυτοί είναι "ύποπτοι διαφθοράς", που στα απλά ελληνικά σημαίνει πως η ίδια η πολιτεία ομολογεί ότι μια από τις αιτίες της διαφθοράς στην Αστυνομία είναι το χαμηλό ύψος των αποδοχών του προσωπικού".

Ειδική αναφορά γίνεται επίσης στα άρθρα του νομοσχεδίου που αναφέρονται στο ακαταδίωκτο των αστυνομικών που συμμετέχουν σε εγκληματικές ενέργειες για την αποκάλυψη των πραγματικών ενόχων, όσο και στα τεχνικά μέσα (συσκευές υποκλοπών, βιντεοκάμερες κλπ.) που θα χρησιμοποιεί η νέα υπηρεσία. Η ΠΕΝΑΑ σημειώνει ότι τέτοιες διατάξεις παραβιάζουν θεμελιώδεις συνταγματικές ελευθερίες και συναντώνται μόνο σε "τρομονόμους". Ερωτηματικά, σύμφωνα με την ΠΕΝΑΑ, προκαλεί επίσης η απουσία ελέγχου της Βουλής, τόσο στην επιλογή του προσωπικού όσο και στη λογοδοσία του, ενώ τίθεται και το ερώτημα πώς θα διασφαλιστούν οι αξιωματικοί από κακόβουλες καταγγελίες που είναι πολύ πιθανόν να διατυπώνονται ανωνύμως την περίοδο των κρίσεων.

Οι επίμαχες δραστηριότητες των "αδιαφθόρων" (παρακολουθήσεις, ελεγχόμενη εμπλοκή σε παράνομες ενέργειες κλπ.) προτείνεται να τύχουν αυστηρού ελέγχου από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής σε αναλογία των διαδικασιών για τον έλεγχο των υπηρεσιών της ΕΥΠ και της Ασφάλειας. Το πληροφοριακό υλικό και το αρχείο της υπηρεσίας προτείνεται να υπόκεινται στις διατάξεις του ν. 2472/97 για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ η διαρροή απορρήτων στοιχείων προτείνεται να θεωρείται ιδιώνυμο αδίκημα και να διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Τέλος ο διοικητής της υπηρεσίας προτείνεται να μη μετέχει σε Συμβούλια Κρίσεων των αξιωματικών όσο υπηρετεί και για έξι χρόνια μετά τη μετακίνησή του από την υπηρεσία αυτή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση αστυνομικών σε βαρύ κλίμα(1998-10-27 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αστυνομικών(1998-10-21 00:00:00.0)
Αντίθετη με τη φίμωση του συνδικαλισμού(1998-07-17 00:00:00.0)
Ανησυχίες και ερωτηματικά...(1997-11-12 00:00:00.0)
"Προστάτες" και "αδιάφθοροι"...(1997-09-25 00:00:00.0)
Προστασία του πολίτη, "όχι" στην καταστολή(1996-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ