Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Εμπαιγμός σε βάρος μικρών μαθητών

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Παιδείας από μαθητές και γονείς. Αντί για λύσεις, εισέπραξαν "μαθήματα" εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

Ως καθαρό εμπαιγμό και μόνο μπορούν να θεωρήσουν οι μαθητές και οι γονείς δημοτικών σχολείων του Πειραιά, τα μεγάλα λόγια των κυβερνώντων για "αναβαθμισμένη εκπαίδευση", όταν βλέπουν καθημερινά τη συντελούμενη συνειδητή υποβάθμιση, με τη δημιουργία τμημάτων στα οποία συνωστίζονται 30 μαθητές. Αντιδρώντας σ' αυτή την κατάσταση και ιδιαίτερα στην προωθούμενη δημιουργία τμημάτων, στα οποία συνωστίζονται 30 μαθητές, γονείς και μαθητές από δημοτικά σχολεία του Κερατσινίου πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Οπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Γονέων Κερατσινίου, στα 1ο, 2ο, 5ο, 8ο, 12ο, 13ο, 14ο, 16ο, 17ο, 18ο, 19ο, 21ο, 22ο, 23ο, 24ο, Δημοτικά σχολεία, επιχειρείται - με προφορικές εντολές του προϊσταμένου - δημιουργία τμημάτων των 30 μαθητών, συμπτύσσοντας τα υπάρχοντα. Μάλιστα, υπάρχει το φαινόμενο μετεγγραφών μαθητών χωρίς τη συναίνεση των γονιών, χωρίς απόφαση του προϊσταμένου, για την κατάργηση τμημάτων και χωρίς να συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων (!), ενώ ήδη το ΠΥΣΠΕ ενέκρινε αποσπάσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι θεωρήθηκαν υπεράριθμοι.

Φωνάζοντας ρυθμικά "θέλουμε δασκάλους", "θέλουμε σχολεία" και κρατώντας πλακάτ, οι μικροί μαθητές με τους γονείς τους έμειναν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ αντιπροσωπεία των συλλόγων γονέων, της Ενωσης Γονέων και της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά συναντήθηκε με τον Κ. Πολίτη, υπεύθυνο του Γραφείου του υφυπουργού. Οπως δήλωναν οι εκπρόσωποι των γονιών μετά τη συνάντηση, δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική δέσμευση και το μόνο που "εισέπραξαν" ήταν ένα "μάθημα" για την προωθούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Οι γονείς τονίζουν ότι πρόκειται για "οργανωμένη αντιεκπαιδευτική και αντιπαιδαγωγική προσπάθεια από τη Διεύθυνση ΠΕ με κατευθύνσεις που έλαβαν από τον υπουργό για να δημιουργηθεί με το άνοιγμα των σχολείων το "τετελεσμένο γεγονός" των τμημάτων με 30 μαθητές". Πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για αναστολή αυτών των αντιπαιδαγωγικών μέτρων, να μη διαιρεθούν τα τμήματα που λειτουργούσαν πέρυσι και να τοποθετηθεί ο απαιτούμενος αριθμός εκπαιδευτικών, για την κάλυψη των αναγκών. Επιπλέον, ζητούν τα τμήματα της Α' τάξης να έχουν μέγιστο αριθμό μαθητών 20. Το επόμενο βήμα τους είναι ο συντονισμός των μαθητών και των γονέων όλων των σχολείων που υφίστανται αυτή την κατάσταση σε επίπεδο παμπειραϊκό και στη συνέχεια σε επίπεδο παναττικό.

Και στη Νίκαια

Παρόμοια προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί από τις συμπτύξεις τμημάτων στην κατεύθυνση της "εξοικονόμησης" εκπαιδευτικών και αιθουσών για την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, βιώνουν και οι μαθητές σχολείων της Νίκαιας. Οπως είπε η υποψήφια δήμαρχος της "Δημοκρατικής Ενότητας" στη Νίκαια, Βέρα Νικολαϊδου,που ήταν παρούσα στη χτεσινή κινητοποίηση, "ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση στην παιδεία άρχισε να εφαρμόζεται στις γειτονιές του Πειραιά, με υπεράριθμα τμήματα, συμπτύξεις για να εξοικονομηθούν αίθουσες και εκπαιδευτικοί, μεταφορά μαθητών από τη μια άκρη της πόλης ως την άλλη. Και όλα αυτά -τόνισε- είναι εφαρμογή του νόμου 2525 που έχουμε καταγγείλει, είναι οι περικοπές στην εκπαίδευση". Σημείωσε επίσης ότι "αν για φέτος στη Νίκαια η σύμπτυξη και τα υπεράριθμα τμήματα είναι σε δύο σχολειά, αν δεν αντιδράσουμε, θα απλωθεί σε όλη την πόλη, όλο τον Πειραιά, όλη την Ελλάδα. Εμείς θα παλέψουμε και αυτές οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να δουν οι γονείς ποιοι δήμαρχοι, ποιοι νομάρχες στέκονται δίπλα στο πρόβλημά τους, όχι μόνο προεκλογικά", κατέληξε η Β. Νικολαϊδου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα επαγρύπνησης για την Παιδεία(2013-04-25 00:00:00.0)
Απαιτούν να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικούς(2012-12-06 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για τα προβλήματα των σχολείων(2012-12-04 00:00:00.0)
Συμπτύξεις και ...εκδίωξη 15 μαθητών για να χωρέσουν οι υπόλοιποι!(2010-09-18 00:00:00.0)
Πολλά τα προβλήματα ένας ο αγώνας(2007-10-19 00:00:00.0)
"Σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη" ο συνωστισμός των μαθητών(1998-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ