Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΑΡΛΣ ΡΙΣ
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τα Βαλκάνια

«Τα Βαλκάνια αποτελούν πολιτική προτεραιότητα για μας, είναι ώρα για αποφάσεις σε αυτήν την περιοχή», δηλώνει ο Αμερικανός πρέσβης

Την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιβάλουν το επόμενο διάστημα τις λύσεις που επιθυμούν στα Βαλκάνια εκφράζει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα και τα «καθήκοντα» της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή εφ' όλης της ύλης στα χθεσινά «Νέα», που αποτελεί μια νέα παρέμβαση στην πολιτική ζωή του τόπου, ο Τσαρλς Ρις, δηλώνει ότι τα Βαλκάνια αποτελούν πολιτική προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης για τη χρονιά που έρχεται. «Μπαίνουμε στο έτος των Βαλκανίων» λέει χαρακτηριστικά. «Είναι ώρα για αποφάσεις σε αυτήν την περιοχή. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε πως οι προσπάθειές μας την προηγούμενη δεκαετία όντως έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα στην περιοχή όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης κοιτάζουμε και το μέλλον του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Είναι περίοδος για πρόοδο στα Βαλκάνια, αλλά και στη Μέση Ανατολή, όπως συνέβη στη Γάζα», τονίζει. Αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα για «το ανεξάρτητο Κόσσοβο», παραπέμποντας στην επικείμενη περιοδεία του Ν. Μπερνς στην περιοχή, αλλά ξεκαθαρίζει ότι «θα είναι έτος τελικών διαπραγματεύσεων για το Κόσσοβο». Εκφράζει μάλιστα την ικανοποίησή του για τη στάση των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για «τη συνεργασία στα Βαλκάνια για την ενίσχυση της δημοκρατίας».

Σε ό,τι αφορά το «Μακεδονικό» υπερασπίζεται την απόφαση της κυβέρνησής του να αναγνωρίσουν το γειτονικό κράτος με τη συνταγματική ονομασία του «προκειμένου να αποτρέψουμε αποσταθεροποίηση της χώρας», εκτιμώντας μάλιστα ότι «αυτός ο στόχος μας πέτυχε». Εκφράζει την υποστήριξή του στις προσπάθειες του Μ. Νίμιτς αλλά δεν «πρόλαβε» να σχολιάσει τη νέα πρότασή του.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν κρύβει την ικανοποίησή του για «το άνοιγμα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια» και τη στάση των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά επιχειρεί να «αποενοχοποιήσει» την ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι αυτό είναι προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων! «Κάποιοι λένε ότι η Ελλάδα έχει γίνει αμερικανόφιλη χώρα. Δεν το νομίζω. Η Ελλάδα έχει γίνει ελληνόφιλη»(!), υποστηρίζει αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητές του στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είναι κάτι παραπάνω από σαφής: «Να προχωρήσω τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, να ασχοληθώ με τα προβλήματα της περιοχής - Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία, Βαλκάνια - να δουλέψω πάνω στα προβλήματα ασφαλείας που αφορούν το ΝΑΤΟ, να συνδράμει η Ελλάδα στις επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν». Για το Ιράκ δεν κρύβει ότι θα ήθελε συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων αλλά προσθέτει, «δε φαίνεται πιθανό στο άμεσο μέλλον», μετά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο ζήτημα της «εγχώριας τρομοκρατίας» αφήνει να διαφανεί ότι θα συνεχιστεί το «κυνήγι των τρομοκρατών». Στο ερώτημα αν έχει κλείσει το θέμα μετά την εξάρθρωση της «17Ν», ο Αμερικανός πρέσβης απαντά: «Στην Ουάσιγκτον υπάρχει η αίσθηση πως η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει ακόμη. Ξέρετε, 5 άνθρωποι που δούλευαν σε αυτήν την πρεσβεία δολοφονήθηκαν και το οφείλουμε στους ανθρώπους τους να βρούμε όλους τους ενόχους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ