Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των αντιστασιακών

Την επαναχορήγηση του επιδόματος του 15% στους αντιστασιακούς, που διακόπηκε από το 1991, ζητούν με Ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ

Από πρόσφατη κινητοποίηση των αντιστασιακών
Από πρόσφατη κινητοποίηση των αντιστασιακών
Την ανάγκη αποκατάστασης της αδικίας σε βάρος των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, Αγγ. Τζέκης και Ελπ. Παντέλακη με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλο.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους εν λόγω υπουργούς «αν η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει πράξη την 3833/2004 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να επαναχορηγήσει το επίδομα στους Αντιστασιακούς στις συντάξεις τους στον ιδιωτικό τομέα που διακόπηκε το 1991, αποκαθιστώντας την αδικία που τους έγινε».

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 1285/1982, σημειώνουν οι βουλευτές, αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση που έκανε ο κάθε Ελληνας και Ελληνίδα που αγωνίστηκε οργανωμένα εναντίον των στρατευμάτων κατοχής στην περίοδο 1941-1944. «Επρόκειτο για δικαίωση των αγωνιστών που έγραψαν χρυσές σελίδες στη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, εκδόθηκε το ΠΔ 379/1983, όπου με το άρθρο 3, παρ. 4, ορίστηκε ότι τα μέλη των Εθνικών Αντάρτικων Ομάδων και των Εθνικών Οργανώσεων, απολαμβάνουν όλων εκείνων των ευεγερτημάτων που αναγνωρίζονται κάθε φορά με το νόμο υπέρ των αντίστοιχων κατηγοριών των πολεμιστών του πολέμου 1940-41 (του άρθρου 7 του Ν.Δ. 1799) πλην των συνταξιοδοτικών κατηγοριών.

«Ωστόσο», συνεχίζουν οι βουλευτές, «με το άρθρο 14 του Ν. 1648/86, αποκαταστάθηκε μια αδικία και ορίστηκε ότι όσοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ή λαμβάνουν σύνταξη από την εργασία αυτή, εφόσον έχουν αναγνωριστεί ως αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, σύμφωνα με το Ν. 1285/82 δικαιούνται την προσαύξηση του 15% του μισθού ή της σύνταξης».

Ακολούθως, όμως, και με το άρθρο 7 του ν. 1976/1991, «καταργήθηκε το δικαίωμα αυτό των αντιστασιακών που αφορά τη χορήγηση του ειδικού επιδόματος 15% στους μισθούς και τις συντάξεις». Ομως, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «σύμφωνα με την 3833/2004 απόφαση του ΣτΕ η κατάργηση αφορά μόνο όσα επιδόματα ύψους 15% τυχόν αναγνωρίστηκαν και χορηγούνται προνομιακά (ως σωρευτική προνομιακή παροχή) και όχι τις περιπτώσεις που το επίδομα 15% δόθηκε ως αποκαταστατική παροχή. Η αντίθετη ερμηνεία, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, θα ερχόταν σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας».

Το ζήτημα, λοιπόν, που θέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, προς την κυβέρνηση είναι αν προτίθεται να υλοποιήσει την απόφαση 3833/2004 του ΣτΕ που δικαιώνει τους αντιστασιακούς στους οποίους διακόπηκε το επίδομα του 15%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ