Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συναίνεση στην πολιτική της ΕΕ

Με συντριπτική πλειοψηφία υιοθετήθηκαν οι φιλοευρωενωσιακές θέσεις του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς»

Μια βαθιά υπόκλιση στην ΕΕ έκανε ο ΣΥΝ, υπερψηφίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ), τις θέσεις του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) προς το πρώτο τακτικό συνέδριό του.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΠΕ, πέρα από τις όποιες παρατηρήσεις σε επίπεδο διατυπώσεων, το συνέδριο και οι θέσεις χαιρετίστηκαν ως «ιστορικό γεγονός». Μετά την αποδοχή των θέσεων, ψηφίστηκαν προτάσεις για συζήτηση στο συνέδριο, σχετικά με επιμέρους ζητήματα και διατυπώσεις. Ωστόσο, καμία από τις προτάσεις του ΣΥΝ στο κείμενο δεν αμφισβήτησε τη λογική και το πνεύμα των θέσεων του ΚΕΑ.

Ενδεικτικό της προετοιμασίας του συνεδρίου αλλά και του χαρακτήρα και της λειτουργίας τόσο του ΣΥΝ όσο και του ΚΕΑ, είναι το γεγονός ότι η ΚΠΕ ψήφισε ένα κείμενο που δεν έχει τεθεί προς συζήτηση στη βάση του κόμματος. Με άλλα λόγια, τα μέλη του ΣΥΝ έχουν μαύρα μεσάνυχτα για τις θέσεις του ΚΕΑ, στο οποίο συμμετέχουν. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι η Πολιτική Γραμματεία ζήτησε από την ΚΠΕ να την εξουσιοδοτήσει να επιλέξει τους αντιπροσώπους, αντί να ακολουθηθεί η διαδικασία της εκλογής από την ΚΠΕ. Μετά από τις έντονες αντιδράσεις μεγάλης μερίδας της ΚΠΕ, που προφανώς θορυβήθηκε ότι δε θα αντιπροσωπευτεί στο συνέδριο, ο γραμματέας της ΚΠΕ Ν. Χουντής αναγκάστηκε να αποσύρει την πρόταση και να ψηφιστούν οι αντιπρόσωποι από νέα συνεδρίαση της ΚΠΕ. Για τα δύο μέλη που θα αντιπροσωπεύσουν τον ΣΥΝ στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΑ, η ΚΠΕ επανεξέλεξε τη Ν. Θεοδωρακοπούλου και τον Σ. Παππά.

Η συνεδρίαση άνοιξε με την ομιλία του Α. Αλαβάνου, ο οποίος τάχτηκε υπέρ της αποδοχής των θέσεων. Στα ζητήματα της διαφθοράς, είπε ότι ο ΣΥΝ με το μέτωπο στη διαφθορά οφείλει να διαφυλάξει «την τιμή του πολιτικού κόσμου» με τη στάση του, ξεκαθαρίζοντας ότι και στα δύο μεγάλα κόμματα δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι. Αφήνοντας δηλαδή στο απυρόβλητο την πηγή της διαφθοράς, που είναι πέρα και πάνω από τα πρόσωπα και βρίσκεται στην ίδια τη διαπλοκή του κεφαλαίου με τον αστικό πολιτικό κόσμο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του.

Αναφέρθηκε στο ζήτημα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, λέγοντας ότι είναι σαφώς υπέρ αλλά ότι δεν επιτεύχθηκαν οι όροι για επίλυση του Κυπριακού και του Αιγαίου. «Εκτός γραμμής» χαρακτήρισαν την τοποθέτησή του οι ανανεωτικοί, υπενθυμίζοντας ότι η πάγια θέση του ΣΥΝ ήταν υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας χωρίς να θέτει ζήτημα όρων. Στο κλείσιμό της συνεδρίασης ο Ν. Χουντής ξεκαθάρισε ότι η στάση του ΣΥΝ υπέρ της ένταξης της Τουρκίας δεν αλλάζει επειδή αναφέρονται προϋποθέσεις. Αλλωστε, «εκ της φύσεως της η ΕΕ μπορεί να λύσει το πρόβλημα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Το να πεις τις προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν το παραπάνω δεν αλλάζει τη γραμμή», σημείωσε...

Οι «Ανανεωτές»

Η «Ανανεωτική Συσπείρωση» και η «Αριστερή Ανανέωση», σε κοινή τους δήλωση μετά τις εργασίες της ΚΠΕ του ΣΥΝ, σημειώνουν πως «καταψηφίσαμε τις τροπολογίες που κατατέθηκαν επί του κειμένου της Πρότασης της ΕΕ του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς(ΚΕΑ) γιατί αλλάζουν βασικά πολιτικά στοιχεία του κειμένου...», ενώ «το κείμενο που εισηγείται η ΕΕ του ΚΕΑ αποτελεί, παρά τις ελλείψεις του, ένα θετικό προωθητικό συναινετικό ντοκουμέντο που ανοίγει ένα νέο αισιόδοξο δρόμο για την Αριστερά της Ευρώπης. Γι' αυτό το ψηφίσαμε ως έχει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ