Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αταλάντευτα στη γραμμή του «πρόθυμου συμμάχου»

Παρά τα αδιέξοδα που γεννά σε «Μακεδονικό», Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά η πολιτική της «συστράτευσης» με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η κυβέρνηση Καραμανλή δεν πρόκειται «να κάνει πίσω»...

Αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που γεννά η πολιτική της «προσαρμογής» των εθνικών συμφερόντων στα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ και της συστράτευσης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας πιστά την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Παρόλο που τα αδιέξοδα έρχονται με έντονο τρόπο στο προσκήνιο σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής (Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, «Μακεδονικό»), η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει γραμμή πλεύσης. Αντίθετα, θα επιδιώξει «φυγή προς τα μπρος» κινούμενη αταλάντευτα στη γραμμή του «πρόθυμου συμμάχου» έναντι της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.

Τρανή απόδειξη γι' αυτό είναι η αντίδρασή της στη νέα πρόταση Νίμιτς για το «Μακεδονικό», όπου οι ΗΠΑ δε δίστασαν να επαναλάβουν το χαστούκι στην κυβέρνηση της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι η τελευταία προτίμησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη νέα αγορά του αιώνα (40 F-16), συμμορφώθηκε με την αμερικανική γραμμή για το καθεστώς (σ.σ. ανεξαρτησία) του Κοσσόβου, αλλά και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Ακριβώς επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ είχε επιδείξει μια τέτοια συμπεριφορά καλού παιδιού έναντι των ΗΠΑ, κυβερνητικά στελέχη, πριν από τη νέα επιστολή του «αμερικανοκίνητου» μεσολαβητή του ΟΗΕ για το «Μακεδονικό», δεν έκρυβαν πως περίμεναν ότι οι Αμερικανοί θα επικεντρώσουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να κάνει αποδεκτή την πρώτη πρόταση Νίμιτς. Χτες τα ίδια στελέχη δεν έκρυβαν την «απογοήτευσή» τους από τη στάση των ΗΠΑ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εκφράσουν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους και να διαταράξουν το πολύ καλό κλίμα που έχουν με πολύ κόπο διαμορφώσει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά και να υποβαθμίσουν το θέμα, αποφεύγοντας να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ δε λείπουν και αυτοί που τάσσονται υπέρ της αποδοχής της λύσης της «διπλής ονομασίας» προκειμένου να «κλείσει» όπως όπως το ζήτημα με την ονομασία του γειτονικού κράτους, στο όνομα του «ρεαλισμού» και των «τετελεσμένων» που έχουν διαμορφωθεί.

Μαζί με ΗΠΑ για Κόσσοβο

Ενας από τους λόγους που η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το ζήτημα είναι να πάψει να εμφανίζεται ως μέρος του «βαλκανικού προβλήματος» και να συμμετάσχει πιο ενεργά στη δρομολογούμενη λύση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου. Ο Αμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα σε χτεσινή συνέντευξή του στα «Νέα» (βλέπε διπλανές στήλες) δεν κρύβει ότι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του είναι «να συνδράμει η Ελλάδα στις επιχειρήσεις στα Βαλκάνια», ενώ ξεκαθαρίζει ότι η περιοχή των Βαλκανίων αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνησή του το επόμενο έτος.

Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βρίσκει συνεχώς μπροστά της το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά (Αιγαίο), παρά την πλειοδοσία υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας δε δείχνει να συγκινείται από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο γγ του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής». Ο Γιτζίτ Αλπογκάν απορρίπτει ευθέως το ενδεχόμενο της άρσης του casus belli (αιτία πολέμου) από την κυβέρνησή του στο ορατό μέλλον, δηλώνοντας ότι θα εξεταστεί «μόνο αφού η Ελλάδα και η Τουρκία συμφωνήσουν σε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα του Αιγαίου»! Δε διστάζει μάλιστα να προκαλέσει την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της επικείμενης επίσκεψης Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα υποστηρίζοντας ότι το κλίμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης «θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά ορισμένων Ελλήνων ψαράδων», ισχυριζόμενος ότι αυτοί (και όχι η τουρκική ακταιωρός) ευθύνονται για την ένταση που προκλήθηκε κατά την επίσκεψη του Π. Μολυβιάτη την περασμένη άνοιξη στην Τουρκία... Επίσης, ο Τούρκος αξιωματούχος επαναλαμβάνει τη θέση ότι είναι αδύνατη η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν υπάρξει συνολική λύση στο Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ