Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το μεγάλο φαγοπότι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μεγάλο φαγοπότι των μεγάλων συμφερόντων γράφαμε, όταν ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, έλεγε με καμάρι ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα. Πρόβλεψη, η οποία επαληθεύτηκε πλήρως στα όχι και λίγα χρόνια, που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Αρκεί να σκεφθείτε τα εξής:

Το έργο της κτηματογράφησης ξεκίνησε το 1995, για να καλύψει 19 εκατομμύρια δικαιώματα, με αρχικό προϋπολογισμό 138 εκατομμυρίων ευρώ και χρόνο ολοκλήρωσης το έτος 2000. Ο σημερινός απολογισμός προβλέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2006 οι κτηματογραφήσεις 5,8 εκατομμυρίων δικαιωμάτων, με τελικό κόστος 500 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σε 11 χρόνια θα ολοκληρωθεί λιγότερο από το 1/3 του έργου και με τετραπλάσιο του αρχικού συνολικού κόστους. Και στο μεταξύ, η χώρα πλήρωσε και πρόστιμο 100 εκατ. ευρώ στην ΕΕ για την «κακοδιαχείριση», τις καθυστερήσεις, τις ρεμούλες στις αναθέσεις των μελετών, κλπ.

Οσο για τη μετέπειτα του 2006 συνέχιση του έργου ο νυν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήταν σαφής: Το κόστος του υπολοίπου έργου θα φτάσει τα 1,4 δισ. ευρώ και σχεδόν όλο φορτώνεται στις πλάτες του λαού, με τα νέα «χαράτσια» και «κτηματόσημα», που ήδη ανακοινώθηκαν. Με άλλα λόγια, το μεγάλο φαγοπότι συνεχίζεται, με «γαλάζιο» πλέον τραπεζομάντιλο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ