Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Συνενοχή και υποκρισία

Η «υπόθεση Ρεγκούζα» μονοπώλησε τις τελευταίες μέρες το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. Σ' αυτή τη «ρεγκουζολογία» συνέβαλαν πρώτιστα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα ίδια τα μέσα, όλοι μαζί σε ένα σύμπλεγμα συνενοχής και υποκρισίας.

Η αποπομπή του πρώην υφυπουργού Οικονομίας, εξαιτίας των επανειλημμένων ολισθημάτων του, έγινε αφορμή, για να εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ στο ρόλο του «Αρχάγγελου της κάθαρσης» (κοίτα ποιος μιλάει!), η κυβέρνηση στο ρόλο του εγγυητή της «σεμνότητας και ταπεινότητας» και τα μέσα ενημέρωσης στο ρόλο του ανήξερου και έκπληκτου παρατηρητή.

Θύμα αυτής της υπερβολής ήταν, για άλλη μια φορά, το δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση, αφού κατά την άποψη όλων των προηγούμενων παραγόντων, τίποτα άλλο δε συνέβη σ' αυτή τη χώρα, σ' όλο τον κόσμο, αυτές τις μέρες. Ούτε ο σκληρός, ταξικός προϋπολογισμός, ούτε οι αιμοβόρες διαθέσεις της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τις συστάσεις για νέα αντεργατικά μέτρα, ούτε τα μηνύματα για ένα νέο γύρο αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια με επίκεντρο στο Κοσσυφοπέδιο και τα σχέδια για την ανεξαρτητοποίησή του. Τίποτα απ' αυτά δε θεωρήθηκε ισάξιο τουλάχιστον της «υπόθεσης Ρεγκούζα», που κατέκλυσε κάθε λεπτό του τηλεοπτικού χρόνου και κάθε πόντο των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων.

Το άκρον άωτον αυτής της συγχορδίας της υποκρισίας ήταν η «έκπληξη» από την αποκάλυψη των άνομων σχέσεων της πολιτικής εξουσίας με τα μέσα ενημέρωσης. Και είναι τουλάχιστον αστείο (αν όχι εξοργιστικό) να ακούς από τα «μεγάλα» κανάλια, που πρωταγωνίστησαν στην αιμομεικτική σχέση τους με την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία, να εξανίστανται για την ομιλία του κ. Ρεγκούζα στο «πάρτι» του συγκεκριμένου καναλάρχη, ο οποίος «ενισχύθηκε» από τον πρώην υφυπουργό, ενώ ο ίδιος ο καναλάρχης έβγαζε χρήμα από τα κανάλια του μέσω των τηλεφωνικών γραμμών 090 με όχι «νόμιμο» τρόπο, «κοροϊδεύοντας» τους τηλεθεατές του με παιχνίδια τζόγου.

Οσο για τις μεγαλοστομίες και τα ηχηρά περί «διαφθοράς» και «διαφάνειας» μοιάζουν όλο και περισσότερο με προπέτασμα καπνού, για να κρυφτεί μια αλήθεια που καίει τους συνδιαχειριστές της εξουσίας. Οτι, δηλαδή, η κοινή και αδιαίρετη πολιτική τους, όπως και το ίδιο το σύστημα που υπηρετούν, δηλαδή η με κάθε τρόπο κερδοσκοπία, είναι το θερμοκήπιο όπου φυτρώνουν και αναπτύσσονται τα πάσης φύσεως σκάνδαλα, οι πάσης φύσεως διαπλοκές και συναλλαγές με το κεφάλαιο. Στο θερμοκήπιο αυτό φύονται και οι πολιτικοί τύπου Ρεγκούζα, ο οποίος φαίνεται ότι έκανε μόνο ένα σφάλμα και το πλήρωσε με την αποπομπή του. Παραβίασε τον κανόνα του αστικού πολιτικού συστήματος: Ο πολιτικός πρέπει να φαίνεται τίμιος, έστω και αν δεν είναι.

Μια λύση υπάρχει και αυτή είναι να εξαλειφθεί η «μητέρα όλων των σκανδάλων» με την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί το επιχειρηματικό κέρδος.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ