Κυριακή 7 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητική υπόκλιση στην αμερικανική πρόκληση

Η «τρομοκρατία» ήταν ανέκαθεν το προσφιλές άλλοθι των αμερικανικών επεμβάσεων. Θεματοφύλακες της «νομιμότητας» οι Ηνωμένες Πολιτείες («το περιούσιο έθνος» κατά τον Κλίντον) εκδίδουν κάθε χρόνο έκθεση με την αξιολόγηση όλων των κρατών στις «αντιτρομοκρατικές» επιδόσεις τους. Στη φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Ελλάδα παρουσιάζεται ως ο παράδεισος των τρομοκρατών και η κυβέρνηση άβουλη, άτολμη, χωρίς διάθεση για ουσιαστική συνεργασία. Ηταν, όπως και οι προηγούμενες εκθέσεις, μια ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Πολύ περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη το στόχο των ΗΠΑ για την άλωση των μηχανισμών ασφαλείας, τον απευθείας έλεγχο και τη χειραγώγηση των εξελίξεων.

Το πολύ ενδιαφέρον της φετινής έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ότι εκτός των δραστηριοτήτων της «17 Νοέμβρη», αναφέρεται στις διαδηλώσεις κατά της ΝΑΤΟικής επιδρομής στη Γιουγκοσλαβία και στα συλλαλητήρια κατά της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα, συσχετίζοντας τις λαϊκές εκδηλώσεις με την «τρομοκρατία».

Αμηχανία χαρακτήριζε τις πρώτες αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην έκθεση. «Υπερβολική και άδικη» τη θεώρησε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Δηλαδή, η κυβέρνηση θεώρησε (όπως και πριν θεωρούσε) ότι είναι δικαίωμα των ΗΠΑ να επεμβαίνουν κατ' αυτό τον τρόπο στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Το μόνο πρόβλημά της ήταν ότι δεν πήρε «καλό βαθμό», ότι αδικήθηκε απ' τους εξεταστές της.

Το μέγεθος του πνεύματος υποτέλειας που διακρίνει την κυβέρνηση απέναντι στους Αμερικανούς φάνηκε ακόμη περισσότερο την περασμένη Πέμπτη, όταν ο υπουργός Δ. Τάξης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ότι η συμφωνία «αστυνομικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ είναι έτοιμη και θα υπογραφεί σύντομα. Ικανοποιώντας έτσι και τη βασική απαίτηση των Αμερικανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ