Κυριακή 7 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα δύσκολα έρχονται μετά την ΟΝΕ

«Εισιτήριο για την ΟΝΕ» έδωσαν στην κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εκθέσεις τους, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη. «Η Ελλάδα μπαίνει στην ΟΝΕ με το σπαθί της», δήλωσε την ίδια μέρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου. Μόνο που μ' αυτό το «σπαθί» σφαγιάστηκαν τα λαϊκά εισοδήματα για μια τουλάχιστον δεκαετία, η ανεργία έπιασε το 13%, σημαντικά τμήματα της παραγωγικής βάσης της χώρας υπονομεύτηκαν, απαξιώθηκαν, καταστράφηκαν. Με το ίδιο «σπαθί» οι μεγαλοβιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι έφτασαν τα κέρδη τους σε δυσθεώρητα ύψη.

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», ήταν ο τίτλος της «Καθημερινής» την Πέμπτη, μιας εφημερίδας που διακρίνεται για την ένθερμη υποστήριξη της ΕΕ. Ενας τίτλος που απέδιδε με ακρίβεια το περιεχόμενο των δυο εκθέσεων. Οι «συστάσεις» της Κομισιόν, πολύ περισσότερο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για την «επόμενη μέρα». Σφιχτή μισθολογική πολιτική, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αύξηση των φόρων, ανατροπή των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, «κατεδάφιση» των ασφαλιστικών ταμείων, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών, τραπεζών, «απελευθέρωση» των αγορών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών.

Οι εργαζόμενοι, που μέχρι τώρα καλούνταν να πληρώσουν, μόνον αυτοί, το «εισιτήριο» για την ΟΝΕ, πληροφορήθηκαν ότι από δω και μπρος θα πληρώσουν πολύ περισσότερα για να διατηρηθεί η χώρα στη «ζώνη του ΕΥΡΩ». Μέχρι χτες το σύνθημα της επίθεσης ήταν: «σύγκλιση». Τώρα το σύνθημα θα είναι: «διατηρησιμότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ