Κυριακή 7 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Πλευρές της δουλιάς στην εργατική τάξη

Το φετινό δεύτερο τεύχος της ΚΟΜΕΠ ετοιμάστηκε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και η ύλη παραδόθηκε την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Οι εγγενείς δυσκολίες της περιόδου κατέστησαν αναγκαία την προσαρμογή της ύλης στα περιθώρια που άφηνε η μεγάλη μάχη που έδωσαν με ενθουσιασμό και δυναμισμό οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες, οι κνίτες, οι οπαδοί και φίλοι του Κόμματος κι άλλοι αγωνιστές.

Επί του πιεστηρίου, με γνωστό πια το εκλογικό αποτέλεσμα, υπήρξε η δυνατότητα προσθήκης ορισμένων παραγράφων στο σημείωμα της σύνταξης. Επίσης, συμπεριελήφθη η πρώτη σχετική ανακοίνωση της ΚΕ στην ύλη του τεύχους.

Μέσα στην προεκλογική αντιπαράθεση αποκαλύφθηκε το σκοτεινό μέλλον που υπόσχεται για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία και τις γυναίκες η εντός ΟΝΕ εποχή. Η πολιτική γραμμή του Κόμματος για τους δυο δρόμους εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, η πολιτική πρόταση για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, αποδείχτηκε και μέσα από την εκλογική μάχη ότι είναι ορθή. Τα ενωτικά αγωνιστικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ εκφράσανε τον πόλο της συνεπούς, αδιάλλακτης αντιπαράθεσης με τη στρατηγική της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης και τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη, την προοπτική του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού αγώνα. Πλατύτερες μάζες από την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, τα φτωχά λαϊκά στρώματα των πόλεων, μεγάλο τμήμα της νεολαίας και των γυναικών πλησίασαν τους κομμουνιστές, προβληματίστηκαν, έβαλαν το θεμέλιο στην αναγνώριση του ταξικού τους συμφέροντος.

Το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε ότι η αναγνώριση της όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων και η δυσαρέσκεια, ακόμη και η ως ένα βαθμό αναγνώριση της ταξικής ουσίας της κυρίαρχης πολιτικής, δεν αρκεί για να γίνει μια ριζική στροφή στην πολιτική συνείδηση και εκλογική συμπεριφορά. Δεν ήταν αρκετή για να κάμψει το υψηλό ποσοστό που συγκεντρώνουν τα κόμματα της κυβερνητικής εναλλαγής. Η ωρίμανση της ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων έχει ως κύριο μέτρο την αναγνώριση και υιοθέτηση της προοπτικής διεξόδου. Αυτή η κοινωνική γνώση προσεγγίζεται και κατακτάται μέσα στην ταξική πάλη.

Ενα σημαντικό μέρος των λαϊκών δυνάμεων, παρά τη δυσαρέσκεια που εκφράζει, δεν έχει πειστεί ότι έχει τη δύναμη να αντισταθεί, ότι υπάρχει διέξοδος και προοπτική προς όφελος των καταπιεσμένων. Υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες που βάζουν μεγαλύτερα φράγματα και εμπόδια σε σχέση με παλιότερα στην άνοδο της ταξικής συνείδησης: ο αρνητικός παγκόσμιος συσχετισμός δυνάμεων μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, οι δυσκολίες από την καταιγιστική νεοφιλελεύθερη επίθεση της τελευταίας δεκαετίας, η πολύ αρνητική κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Γι' αυτό εξάλλου και η αντοχή του ΚΚΕ, μέσα σε τέτοιες συνθήκες, που δημιουργούν εύφορο έδαφος για μοιρολατρία και αποπροσανατολιστικά διλήμματα, είναι στοιχείο θετικό για την πιο αποφασιστική συνέχιση του αγώνα, του οποίου μια μόνο μάχη ήταν οι εκλογές. Δείχνει ότι ο σπόρος, η ιδέα για την οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου πάλης ενάντια στα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό, στην προοπτική του σοσιαλισμού έχει βρει έδαφος βαθιά στη συνείδηση λαϊκών δυνάμεων, θα επεκταθεί και θα καρπίσει.

Τα άλλα δύο κόμματα που μετείχαν στο Κοινοβούλιο, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, χωρίς συνεπή και ουσιαστική αντίσταση στην κυρίαρχη πολιτική, ασκώντας κριτική σε επιμέρους σημεία και όχι στα στρατηγικά σημεία της πολιτικής, όπως η ΟΝΕ, δηλώνοντας ετοιμότητα για κεντροαριστερά κυβερνητικά σενάρια, είδαν το χώρο τους να λεηλατείται εκλογικά. Ο ΣΥΝ μόλις εξασφάλισε την είσοδό του στη Βουλή, το ΔΗΚΚΙ δεν πέτυχε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρόλη την επί της ουσίας συναίνεση της ΝΔ, θα περάσει δύσκολες μέρες. Η σκληρή μετεκλογική πραγματικότητα θα ωθήσει και τους ψηφοφόρους αυτών των κομμάτων από τα λαϊκά στρώματα να ξαναδούν την επιλογή τους και ένα μεγάλο μέρος να συμμετέχει στην ταξική πάλη.

Σε επόμενα τεύχη οι αναγνώστες και αναγνώστριες της ΚΟΜΕΠ θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν άρθρα και αναλύσεις που θα γραφτούν μετά από μια πιο λεπτομερή και εμπεριστατωμένη μελέτη και συζήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σε όλη την κλίμακα του Κόμματος.

Τα άρθρα που συμπεριλαμβάνονται στο παρόν τεύχος αναφέρονται σε επίκαιρα ζητήματα του ιδεολογικοπολιτικού μετώπου και σε θέματα που αφορούν την κατάσταση της εργατικής τάξης και την ιστορία του κινήματός της.

Στο άρθρο «"Ολοκληρωτισμός": Η επιστροφή της μυθολογίας του ψυχρού πολέμου» ανασκευάζεται η θεωρία περί ολοκληρωτισμού ως έκφραση της αστικής ιδεολογικής επίθεσης ενάντια στη σοσιαλιστική οικοδόμηση κατά τον 20ό αιώνα και γενικότερα το εργατικό επαναστατικό κίνημα.

Στο άρθρο «Ιδεολογήματα χειραγώγησης της εργατικής τάξης» προσεγγίζονται κριτικά ορισμένα επίκαιρα ιδεολογήματα που στοχεύουν να ενσωματώσουν την εργατική τάξη στη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και γίνεται αναφορά σε μηχανισμούς χειραγώγησης του εργατικού κινήματος.

Στο άρθρο «Εξελίξεις στη συγκέντρωση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα» γίνεται, μέσα από στοιχεία, μια προσέγγιση των τάσεων στη γεωγραφική και κλαδική συγκέντρωση της εργατικής τάξης.

Στο άρθρο «Η κατάσταση των γυναικών της μισθωτής εργασίας» αναδεικνύονται μέσα από πολλές πλευρές οι σύγχρονες εκφράσεις της διπλής καταπίεσης που υφίσταται η γυναίκα της εργατικής τάξης μέσα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Στο άρθρο «Το ολλανδικό μοντέλο» αποκαλύπτεται ο ταξικός χαρακτήρας, οι προϋποθέσεις επιβολής και οι συνέπειες για τους εργαζόμενους του λεγόμενου «ολλανδικού μοντέλου», που αναγορεύεται στη χώρα μας σε υπόδειγμα καταπολέμησης της ανεργίας.

Στο άρθρο «Από την ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος» γίνεται μια παρουσίαση της αντιπαράθεσης μεταξύ των συνεπών ταξικών δυνάμεων και του ρεφορμισμού στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα, από την οποία μπορεί ο αναγνώστης να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.

Στο άρθρο «Η γένεση και οι όροι διαμόρφωσης της εργατικής τάξης» αναλύονται οι όροι εμφάνισης της εργατικής τάξης και η αθέατη πλευρά της εποχής της Αναγέννησης, αυτή που δεν καταγράφεται στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας, η οδυνηρή κατάσταση των φύτρων της εργατικής τάξης, αλλά και τα πρώτα σκιρτήματά της, κυρίως στο μέρος που πρωτοεμφανίστηκαν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, στις εμπορικές πόλεις της Β. Ιταλίας.

Συμπεριλήφθηκαν στα ιστορικά θέματα κάποιες σελίδες από το «Κεφάλαιο» του Καρλ Μαρξ και συγκεκριμένα από το 24ο κεφάλαιο που επιγράφεται: «Η λεγόμενη πρωταρχική συσσώρευση», διότι δίνει στον ιστορικό, και όχι μόνο, πολύτιμα μεθοδολογικά εργαλεία, αλλά και ιστορικά στοιχεία, αποδίδοντας με εκπληκτικό τρόπο τη διαδικασία γέννησης της εργατικής τάξης, κυρίως στην Αγγλία. Εχουμε τη βεβαιότητα ότι ο αναγνώστης, η αναγνώστρια θα παρακινηθούν να ανατρέξουν στο προαναφερόμενο πολύ γλαφυρό κεφάλαιο του μεγάλου αυτού έργου.

Από το αρχειακό υλικό που υπήρχε στη διάθεση της Συντακτικής Επιτροπής, δημοσιεύεται ένα μέρος της μελέτης «Η πάλη των τάξεων εν Ελλάδι», που εκδόθηκε από το εκδοτικό τμήμα του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ελλάδος (Κομμουνιστικού) το 1921.

Τέλος, δημοσιεύονται τα τρέχοντα κομματικά ντοκουμέντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ