Κυριακή 7 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτόκολλο καταστολής του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος

Τι κρύβεται πίσω από τις αμερικανικές διαρροές και τις «επισημάνσεις» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «τρομοκρατία» στην Ελλάδα

Οι τόνοι υποβάθμισης που επιδίωξαν να δώσουν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, και όχι μόνο, για τη νέα ωμή αμερικανική επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, έχουν σαφή στόχο τον εφησυχασμό του ελληνικού λαού, αν όχι την αποδοχή από μέρους του της έντασης του τρόμου της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Αυτή η τακτική γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, όσο και αν πασχίζουν να συγκαλύψουν την ουσία των σκοπών και επιδιώξεων, τόσο των Αμερικανών όσο και της ντόπιας εξουσίας.

Ετσι, μετά την κύρωση από την ελληνική Βουλή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τη δικαστική συνεργασία, που στην ουσία είναι ο αμερικανικός νόμος για τη δίωξη της τρομοκρατίας (όπως την εννοούν φυσικά οι Αμερικανοί και η ελληνική ολιγαρχία), τώρα επιδιώκουν ανάλογη συμφωνία για θέματα αστυνομικής συνεργασίας. Μόνο που θέλουν να έχουν το πάνω χέρι σε ένα ακόμη κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, μετά τη δημοσιοποίηση της τελευταίας έκθεσης, δηλώνει βέβαια ότι θα υπογραφεί ένα πρωτόκολλο για τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, επιχειρώντας τη συγκάλυψη της ουσίας του περιεχομένου του πρωτοκόλλου, λέγοντας ότι η διαβόητη ελληνοαμερικανική «αντιτρομοκρατική» συμφωνία θα είναι όμοια με αυτές που έχουν συναφθεί με άλλες χώρες, εννοώντας ότι δεν «τρέχει και τίποτα το σπουδαίο»! Υποστηρίζει επίσης ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές, αν και αφήνει περιθώρια για επιμέρους αλλαγές, χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί.

Την ίδια ώρα όμως παραδέχεται ότι έχει ξεκινήσει αναδιάρθρωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, για να γίνει πιο αποτελεσματική στις έρευνές της. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται ο τομέας της συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών, ο τομέας των ερευνών και της αξιοποίησης των στοιχείων και ο τομέας της ανάκρισης των υπόπτων ή των κατηγορουμένων.

Βεβαίως, εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, είχε συζητήσει με τον συντονιστή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάικλ Σίαν, στην Ουάσιγκτον τον Ιούλη του 1999, αυτά τα θέματα και την επικείμενη συμφωνία. Στην έκθεσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης πήγε στην Ουάσιγκτον για τη «βελτίωση» της συμφωνίας.

Δεν είναι επίσης κρυφό ότι οι Αμερικανοί επιδιώκουν τη δημιουργία προϋποθέσεων αλλαγής της ελληνικής νομοθεσίας, ώστε να τους επιτρέπει να «αλωνίζουν» την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και τις Υπηρεσίες Ασφαλείας, μα και να καθορίζουν τη στρατηγική των διωκτικών αρχών αλλά και τους στόχους. Βέβαια, οι στόχοι είναι τώρα προκαθορισμένοι από την αμερικανική έκθεση.

Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ:

  • Θέλουν να καθορίζουν οι πράκτορές τους τις αστυνομικές επιχειρήσεις και έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόπτων.
  • Επιδιώκουν την αναθεώρηση της προανακριτικής διαδικασίας με στόχο τον περιορισμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων (απουσία συνηγόρου, κράτηση σε ειδικούς χώρους κλπ.).
  • Απαιτούν τη λήψη μέτρων προστασίας των «μαρτύρων».
  • Ζητούν συνολική αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι υποθέσεις «τρομοκρατίας». Σ' αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται η ανάθεση της εκδίκασης των υποθέσεων «τρομοκρατίας» σε Τριμελές Εφετείο χωρίς τη συμμετοχή ενόρκων, η ευνοϊκή αντιμετώπιση των κατηγορουμένων που δέχονται να συνεργαστούν με τις διωκτικές αρχές κλπ.

Για όλ' αυτά φαίνεται ότι υπήρξαν σχέδια, τα οποία παρουσιάστηκαν στη συνάντηση Χρυσοχοΐδη-Σίαν και ορισμένες πλευρές αυτών των σχεδίων έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, όπως η εσωτερική διάρθρωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε συγκεκριμένα τμήματα (ερευνών, πληροφοριών, διοικητικής υποστήριξης, αρχείου, τεχνικό τμήμα, δημοσίων σχέσεων, προανακριτικό, εργαστηριακών ερευνών), που βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης. Οι Αμερικανοί απαιτούν να στελεχώνονται οι υπηρεσίες αυτές με ανθρώπους της δικής τους επιλογής και κυρίως να μη μετατίθενται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα σε άλλες υπηρεσίες, όπως και τον εκσυγχρονισμό των αρχείων της Ασφάλειας, των δικτύων πληροφοριοδοτών των διωκτικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με τις επιδιώξεις και τη δολοφονική τους δράση.

Από την τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν ως «τρομοκρατία» το αντιαμερικανικό-αντιιμπεριαλιστικό λαϊκό κίνημα, όλους όσοι αντιστρατεύονται τη νεοταξίτικη δράση τους. Οι διαθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στο αντιαμερικανικό-αντιιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό κίνημα είναι επίσης γνωστές. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να διαψεύσει τους συντάκτες της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αναφέρει κατηγορηματικά ότι «η αντιτρομοκρατική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες θα απαιτήσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή και αφοσίωση, εάν πρόκειται να σημειώσει η Ελλάδα επιτυχία»!

Αλλά και ο βαθμός αποδοχής από τη σκοπιά της των αμερικανικών και δικών της σχεδίων χτυπήματος του λαϊκού κινήματος είναι υπόθεση του ίδιου του λαού.


Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ