Κυριακή 7 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε νέα φάση εισέρχεται το Κυπριακό

Η είσοδος του Κυπριακού σε μια νέα φάση, η οποία σφραγίζεται από την αμερικανική παρέμβαση, είναι ίσως το πιο απτό συμπέρασμα από το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη και τις συναντήσεις που είχε εκεί με τον Τούρκο ομόλογο του Ισμ. Τζεμ, την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ολμπράιτ και τον Αμερικανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ Ρ. Χόλμπρουκ.

Οσον αφορά στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν υπήρξε, όπως εξάλλου αναμενόταν, κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών που απέφερε τις εννέα συμφωνίες για θέματα «χαμηλής πολιτικής», οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να προχωρήσουν τώρα σε μια διερευνητική προσπάθεια στον τομέα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να αφήσουν για το μέλλον τη συζήτηση των ουσιαστικών θεμάτων που αφορούν κυρίως στο Αιγαίο.

Για το Κυπριακό, το οποίο έχει υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, οι δυο συνομιλητές (υπό την πίεση της κ. Ολμπράιτ και του κ. Χόλμπρουκ) εκδήλωσαν την επιθυμία τους για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ομως από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση για αλλαγή στάσης, καθώς η Αγκυρα γνωρίζει ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ αυτής και ότι οι ΗΠΑ βλέπουν πλέον ως ρεαλιστική τη λύση της συνομοσπονδίας με την αποδοχή των τετελεσμένων του 1974.

Από το συνολικό αποτέλεσμα του ταξιδιού του κ. Παπανδρέου επιβεβαιώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Τουρκία είναι η αμερικανική παρέμβαση που στοχεύει στη ΝΑΤΟποίηση τόσο της Κύπρου, όσο και του Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ