ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Με ζητούμενο τη συναίνεση!

Στη συναίνεση στοχεύει η ηγεσία της, στις πρώτες συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε αγώνα καλεί η ΕΣΑΚ Δημοσίου  

Σε «πελάγη» ...συναίνεσης πλέει η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, η οποία - παρά τον καταιγισμό αντεργατικών μέτρων που εξάγγειλε η κυβέρνηση και τα οποία θίγουν θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα - σε συνέντευξη Τύπου χτες εμφανίστηκε ικανοποιημένη για την έναρξη σήμερα των κατ' επίφαση συλλογικών διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντάς τες, μάλιστα, ιστορικό γεγονός!!! Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει η πρώτη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με την υπουργό Δημόσιας Διοίκησης.

Σπαστό ωράριο, σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας, συρρίκνωση προσωπικού, είναι ορισμένα από τα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, με το πρόσχημα της αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης για την καλύτερη, τάχα, εξυπηρέτηση του πολίτη. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ανοίγοντας το δρόμο, σημείωσε πως «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μπορούν να αξιοποιηθούν για να υπάρχει συναίνεση σε όποια προσπάθεια αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης» και ότι «πάμε υπεύθυνα στις διαπραγματεύσεις με στόχο τη σύγκλιση και όχι τη δημιουργία προϋποθέσεων αντιπαράθεσης και σύγκρουσης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι απέφυγε στην εισηγητική του ομιλία να αναφερθεί στις αντεργατικές εξαγγελίες και μόνο μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε πως «δεν είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι για απογευματινή εργασία εκεί που υπάρχουν ανάγκες και δημόσιο συμφέρον, αλλά με την προϋπόθεση όχι σπαστά ωράρια». Εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρουσιάσει σύστημα σύνδεσης μισθού - αποδοτικότητας».

«Πρόκληση και ευκαιρία», χαρακτήρισε επίσης τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, «αν και για βασικά ζητήματα, όπως μισθολογικά και συνταξιοδοτικά, δε θα καταλήγουν σε συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά σε συμφωνία που δε θα δεσμεύει την κυβέρνηση, όπως γινόταν μέχρι σήμερα».

Ξεχνώντας τις οικονομικές διεκδικήσεις για το 2000, έθεσε ένα γενικόλογο πλαίσιο διεκδίκησης για το 2001, χωρίς να αναφέρει ποσοστό αυξήσεων που διεκδικούνται. Χρειάστηκε να γίνουν πολλαπλές ερωτήσεις από δημοσιογράφους, για να πει ότι «το 3,3% της ΓΣΕΕ είναι ένα ψυχολογικό όριο». Και αυτό, όταν ο ίδιος παρουσίασε πίνακα που έδειχνε ότι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται σήμερα στα επίπεδα του '85.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου Π. Βαβουγυιός σημείωσε πως η επιτυχία των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα έχει ευμενείς επιπτώσεις και στους συνταξιούχους, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει την επιδοματική πολιτική, που έχει σαν συνέπεια, επειδή οι συντάξεις υπολογίζονται με βάση τις βασικές αποδοχές των εν ενεργεία, να έχουν πέσει σήμερα ακόμα και στο 50%.

Αγωνιστικό κάλεσμα από ΕΣΑΚ

Μέσα από τις λεγόμενες συλλογικές διαπραγματεύσεις, επιδιώκεται να προωθηθούν οι αντεργατικές - αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, με τη στήριξη της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ Δημοσίου.

Οπως επισημαίνει, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, στην έναρξη των διαπραγματεύσεων θα τεθούν ζητήματα που αφορούν στις αντιλαϊκές αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που επιχειρούνται στη δημόσια διοίκηση, με στόχο το δημόσιο να γίνει πιο αποτελεσματικότερο στην εξυπηρέτηση της νέας επιχειρηματικότητας. «Προς αυτή την κατεύθυνση - συνεχίζει - προτείνονται μέτρα, που θα καταργήσουν το συνεχές ωράριο, εισάγοντας τη μερική απασχόληση, θα εμπεριέχουν την ασφυκτικότερη αστυνόμευση και πολιτική ομηρία των δημοσίων υπαλλήλων, θα συνδέουν το μισθό με την "αποδοτικότητα", θα δημιουργήσουν πολυπλόκαμους μηχανισμούς επιθεωρητών, ειδικών εισαγγελέων και ανώτατων πειθαρχικών συμβουλίων, θα αλλάξουν "επί τα χείρω" το εργασιακό στάτους στο δημόσιο».

Χαρακτηρίζει καρικατούρα συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αφού «τα βασικά αιτήματα, όπως είναι τα οικονομικά και τα κοινωνικοασφαλιστικά, τα παραπέμπει στις λεγόμενες "συλλογικές συμφωνίες", ενώ και όσα αιτήματα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης η ικανοποίησή τους πρέπει να συνάδει με το λεγόμενο "εθνικό συμφέρον"».

Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ - υπογραμμίζει - κινούμενη στον αστερισμό του κοινωνικού εταιρισμού, απεμπόλησε ουσιαστικά κάθε διεκδίκηση για το 2000, προβάλλει για το 2001 διεκδικήσεις, που σε καμιά περίπτωση δεν ξεφεύγουν από την κυβερνητική λογική και, ταυτόχρονα, δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση, με το να θεωρεί θετική βάση αυτό το θεσμικό πλαίσιο διαπραγματεύσεων.

«Διεκδικούμε - τονίζει - γνήσιες ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας από όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος και για όλα τα θέματα χωρίς περιορισμούς και ρήτρες». Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μέσα από τα σωματεία ή επιτροπές αγώνα να αναχαιτίσουν την αντεργατική επίθεση.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Οι εργαζόμενοι δεν πτοούνται

Προσφυγή του εργοδότη  για να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία διαρκείας

Στα δικαστήρια προσέφυγε χτες ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Χαλκίδας Στ. Ηλίας, καταθέτοντας αγωγή (εκδικάζεται σήμερα) ώστε να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία διαρκείας των εργαζομένων, όπως και κάθε άλλη με παρόμοια αιτήματα και να επιβληθεί χρηματική ποινή 100.000 δρχ. στα μέλη της διοίκησης του σωματείου!

Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων απάντησαν στην πρόκληση του εργοδότη με καθολική συμμετοχή στη δεύτερη ημέρα της απεργίας διαρκείας, απαιτώντας επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων, διατήρηση μισθών, δικαιωμάτων και εργασιακών σχέσεων. Αιτήματα που ήταν δεσμεύσεις του Στ. Ηλία, όταν αγόραζε την επιχείρηση, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιήσει με την ανοχή κυβέρνησης και ΕΤΒΑ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να καταφεύγει στα δικαστήρια για να... δικαιωθεί.

Οι εργαζόμενοι χτες από τις 7 το πρωί βρίσκονταν έξω από την πύλη των ναυπηγείων, περιφρουρώντας τον αγώνα τους. Μαζί τους βρέθηκαν και οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Νομού Εύβοιας, Θ. Χαλαστάρας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην «Κελαϊδίτης ΑΕ» και Δ. Ζευγολάτης, πρόεδρος του σωματείου «Ιντερκέμ», μεταφέροντας την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους. Ωστόσο, για μία ακόμα φορά η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας έλαμψε διά της απουσίας της, προκαλώντας την αγανάκτηση των εργαζομένων.

Ο Θ. Χαλαστάρας δήλωσε στο «Ρ»: «Βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον αγώνα των εργαζομένων και το δικαίωμά τους στη δουλιά, αλλά και για τη συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων. Στις σημερινές συγκυρίες σωματείο και εργαζόμενοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την κατάσταση. Χρειάζεται η ενότητα των εργαζομένων και ο συντονισμός της πάλης τους με άλλα ομοειδή ή κλαδικά σωματεία και εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων, που υφίστανται τα αποτελέσματα της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση και η υποταγμένη και συμβιβασμένη φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του ΕΚ. Ενας τέτοιος αγώνας διαρκείας πρέπει να είναι πολύμορφος, να έχει σαφή ταξικό προσανατολισμό και στόχους και να δημιουργεί συμμαχίες. Η Συντονιστική Επιτροπή θα παλέψει για τη δημιουργία ενός μετώπου πάλης στη βάση των ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων».

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Πανελλαδική σύσκεψη

Οι εργασιακές σχέσεις, το ωράριο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το ασφαλιστικό θα απασχολήσουν την Πανελλαδική Σύσκεψη των Σωματείων του εμπορίου και των υπηρεσιών, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Ιούνη, από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων.

«Η κυβέρνηση και οι πολυεθνικές σχεδιάζουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, την επέκταση της "ευελιξίας στην αγορά εργασίας" (δηλ. επέκταση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης), την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την ανατροπή του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης», καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωση που έβγαλαν τα δύο σωματεία.

Τόσο οι εμποροϋπάλληλοι, όσο και οι ιδιωτικοί απαιτούν: Κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση των αποδοχών και των κοινωνικών παροχών, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Επίσης, 35 χρόνια εργασίας για πλήρη σύνταξη, ανεξάρτητα από όριο ηλικίας, τριμερή χρηματοδότηση της ασφάλισης (κράτος - εργοδότες - εργαζόμενοι), δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, μείωση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ζητούν κατώτερο μεροκάματο στις 10.000 δρχ., κατώτερο μισθό 250.000 δρχ., κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

Τα δύο σωματεία καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών της χώρας να πάρουν μέρος στη σύσκεψη, ώστε να ανταλλάξουν απόψεις και να συντονίσουν τις ενέργειές τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού, με το δικό τους ενιαίο μέτωπο, την επίθεση του μαύρου μετώπου κυβέρνησης - πολυεθνικών - ΕΕ.

Ζητά συμπαράσταση

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ - που πολύμορφα έχει εκδηλωθεί μέχρι σήμερα - στο δίκαιο αγώνα των συνταξιούχων για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων τους, ζητά με υπόμνημά του το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωαννίνων. Το 80% των συνταξιούχων - σημειώνει - βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας, ενώ η μετα-ΟΝΕ περίοδος επιφυλάσσει για τους συνταξιούχους μέρες ακόμα πιο μαύρες. Επιδίωξη - συνεχίζει - κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων διεθνών οργανισμών είναι το ξεθεμελίωμα της κοινωνικής ασφάλισης. Καταγγέλλει την υποκρισία της κυβέρνησης, που διακηρύσσει ψευδώς ότι εφαρμόζει κοινωνική πολιτική, με τελευταίο κρούσμα την προεκλογική υπόσχεση - απάτη του πρωθυπουργού για 152.000 δρχ. κατώτερη σύνταξη.

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν τον αγώνα, διεκδικώντας 152.000 δρχ. κατώτερη σύνταξη, εφαρμογή της τριμερούς χρηματοδότησης, επιστροφή των αποθεματικών από το χρηματιστήριο κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ