ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στο +659% τα κέρδη στο -500 οι εργαζόμενοι

Τριετία αστρονομικών κερδών και ταυτόχρονης μείωσης των θέσεων απασχόλησης αποδείχτηκαν τα τρία τελευταία χρόνια για την Τράπεζα

Ημείωση των θέσεων απασχόλησης και του προσωπικού, ο πολλαπλασιασμός των κερδών, όπως επίσης η αναγωγή της ΚΡΕΝΤΙΤ ΑΓΚΡΙΚΟΛ σε στρατηγικό εταίρο της Εμπορικής Τράπεζας παρουσιάστηκαν ως ορισμένοι από τους παράγοντες που η διοίκηση της Εμπορικής θεωρεί θετικό το έργο της. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή εισήγηση του προέδρου της Τράπεζας Κ.Γεωργουτσάκου στη γενική συνέλευση των μετόχων, η πρώτη συνέλευση που γίνεται μετά το ξεπούλημα της Ιονικής Τράπεζας και την εκχώρηση πακέτου μετοχών στη γαλλική ΑΓΚΡΙΚΟΛ.

Αναφερόμενος ο πρόεδρος στην πορεία της Τράπεζας, τα τελευταία τρία χρόνια υποστήριξε την άποψη ότι «έχει εκπληρώσει όλους τους λειτουργικούς της στόχους». Τα... επιτεύγματα αυτά, όπως παρουσιάστηκαν, είναι:

  • Η μείωση του προσωπικού κατά 500 περίπου άτομα
  • Ο εφταπλασιασμός των κερδών που από 12,2 δισ. δραχμές το 1996 έφτασαν πέρσι τα 92,6%, χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη από το ξεπούλημα της Ιονικής.
  • Η αύξηση της κεφαλαιακής της βάσης, την ίδια περίοδο από 185,3 δισ. δρχ. σε 591,4 δισ.
  • Η αύξηση του ενεργητικού της κατά 1,5 φορά
  • Η βελτίωση του δείκτη ανταγωνιστικότητας (δαπάνες προς έσοδα) της τράπεζας από το 78,5% στο 53,3%.

Βεβαίως ο Κ. Γεωργουτσάκος, ακολουθώντας πιστά τις κυβερνητικές οδηγίες και χειρισμούς στον κλάδο των τραπεζών, και παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε διατυπώσει σαφή άποψη για τις προοπτικές της Εμπορικής ως ομίλου, στον οποίο σημαντικό ρόλο θα έπαιζε η Ιονική Τράπεζα, απέφυγε να αναφερθεί στο ξεπούλημά της στην Τράπεζα Πίστεως. Την ίδια στιγμή υπερθεμάτισε για τη συμφωνία εισόδου της ΚΡΕΝΤΙΤ ΑΓΚΡΙΚΟΛ στην Τράπεζα, υποστηρίζοντας πως η σχετική συμφωνία «ικανοποιεί πλήρως τις κύριες επιδιώξεις της Τράπεζας». Αναφερόμενος, μάλιστα, στις επιδιώξεις αυτές τις προσδιόρισε ως «εξασφάλιση μονίμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην εγχώρια αγορά» και ως «αξιοποίηση των επιχειρηματικών ευκαιριών που προκύπτουν από την πλήρη ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και την αντιμετώπιση των συναφών προκλήσεων από τις αναδιαρθρώσεις στο χρηματοοικονομικό τομέα».

Τέλος, σημειώνεται ότι η Εμπορική, με βάση τα περσινά κέρδη θα δώσει μέριμνα 300 δραχμές ανά μετοχή, που είναι αυξημένο κατά 93,6% σε σχέση με το 1999.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Στο «σφυρί» η ακίνητη περιουσία

Στην ιδιωτικοποίηση του υπουργείου Γεωργίας και στο ξεπούλημα της περιουσίας του, προχωρά ακάθεκτος ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης. Με πρόσχημα την εξεύρεση κονδυλίων για την πραγματοποίηση έργων υποδομής στον αγροτικό τομέα και κυρίως για την οργάνωση διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ο Γ. Ανωμερίτης ανακοίνωσε χτες ότι μπαίνει μπρος η διαδικασία τιτλοποίησης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Γεωργίας και της ΑΤΕ, καθώς και η τιτλοποίηση των εσόδων του υπουργείου Γεωργίας, δηλαδή των εσόδων του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών. Αναφορικά με την τιτλοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Γεωργίας, ο υπουργός είπε θα δοθεί σε διαχειριστές - προφανώς ιδιωτικές εταιρίες ή τράπεζες - οι οποίοι θα εκμεταλλεύονται τα περιουσιακά στοιχεία όπως κρίνουν. Οσο για το υπουργείο Γεωργίας, ανάλογα με την περίπτωση, θα προεισπράττει ή θα εισπράττει σε δεδομένα χρονικά διαστήματα το μέρος των εσόδων που θα του αναλογεί. Οπως επίσης φάνηκε, η βιτρίνα της επιχείρησης ξεπουλήματος της περιουσίας του υπουργείου Γεωργίας θα είναι μια εταιρία αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων, για τη σύσταση της οποίας, όπως είπε χτες ο Γ. Ανωμερίτης, γίνονται ήδη επαφές μεταξύ των υπουργείων Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας και ΑΤΕ.

Οι παραπάνω μεθοδεύσεις έρχονται να δέσουν με την επιδίωξη της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και κατ' επέκταση τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Εκτός από τις χτεσινές δηλώσεις του Γ. Ανωμερίτη, που έγιναν για να προετοιμάσουν το έδαφος, το υπουργείο Γεωργίας έχει θέσει ως πρωταρχικό θέμα τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στο επικείμενο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (ΣΑΠ) και ήδη άρχισαν οι σχετικές συζητήσεις στα περιφερειακά ΣΑΠ. Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση προχωράει στο ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Γεωργίας, για να εξοικονομήσει έσοδα που πρόκειται να διατεθούν στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την οποία θα έχουν ιδιωτικές εταιρίες!

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ανεπαίσθητες και προσωρινές μειώσεις τιμών

Μικρή μείωση στις τιμές των βενζινών που δεν αλλάζει τα υψηλά επίπεδα, στα οποία έχουν διαμορφωθεί μετά από έξι συνεχόμενες βδομάδες αυξήσεων, ανακοίνωσε χτες η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου. Η μείωση αυτή των τιμών θεωρείται πως θα είναι πρόσκαιρη, αφού οι διεθνείς τιμές εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και στις σημαντικές αγορές έχουν ήδη σπάσει το φράγμα των 30 δολαρίων το βαρέλι.

Από τα μεσάνυχτα, η τιμή της βενζίνης σούπερ και της αμόλυβδης μειώνεται κατά 0,70 δρχ. το λίτρο, ενώ του πετρελαίου κίνησης αυξάνεται κατά 0,80 δρχ. το λίτρο. Ετσι, οι «ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης» που διαμορφώνει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη βδομάδα από σήμερα μέχρι και την επόμενη Τετάρτη έχουν ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης, η τιμή της σούπερ στις 277,9 και της αμόλυβδης στις 261,6 δρχ. το λίτρο.
  • Για την Α` ζώνη, η σούπερ στις 282,8 και η αμόλυβδη στις 266,5 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Β` ζώνης, η τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 285,8 και της αμόλυβδης στις 269,5 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Γ` ζώνης με ΦΠΑ 18%, η «ενδεικτική» τιμή λιανικής πώλησης της σούπερ διαμορφώνεται στις 287,8 και της αμόλυβδης στις 271,5 δρχ. το λίτρο, ενώ για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με ΦΠΑ 13% οι αντίστοιχες τιμές είναι 278 και 262,7 δρχ. το λίτρο.
KEΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ
Το μεγάλο κεφάλαιο τρώει το μικρό

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μεγαλοκαρχαρίες, περιλαμβάνει νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης

Σε ρυθμίσεις υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, προχωράει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά, που εισήγαγε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για συζήτηση και, μάλιστα, με εσπευσμένο τρόπο. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα το βράδυ και ενώ περιέχει μία πληθώρα διατάξεων ήρθε χτες στην αρμόδια επιτροπή, με αποτέλεσμα οι βουλευτές των κομμάτων να μην έχουν την άνεση χρόνου να προετοιμαστούν ουσιαστικά.

Η μεθόδευση αυτή προκάλεσε τη διαμαρτυρία των βουλευτών και εκ μέρους του ΚΚΕ ο Α. Τζέκης είπε ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και το κόμμα θα το θέσει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Σχολιάζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, τόνισε ότι περιέχει αρκετά θέματα, με κύριο άξονα τις ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και την εναρμόνιση του Χρηματιστηρίου με τη ζώνη του ΕΥΡΩ. Ο βουλευτής τόνισε ότι με όσα προβλέπονται δεν προστατεύονται οι μικροεπενδυτές και υπενθύμισε ότι αυτοί ήταν που πλήρωσαν τα σπασμένα της πρόσφατης πτώσης του Χρηματιστηρίου. Εξάλλου, υπογράμμισε, στο Χρηματιστήριο το μεγάλο κεφάλαιο τρώει το μικρό και οι μικροεπενδυτές έχουν προκαθορισμένο το χάσιμο.

Ο Α. Τζέκης κατήγγειλε ότι με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται νομιμοποίηση της καταπάτησης μεγάλων εκτάσεων, ενώ μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της συγκέντρωσης γης και ακινήτων επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση από Ανώνυμες Εταιρείας που θα γίνουν. Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπεται αποζημίωση ξενοδοχειακών και άλλων επιχειρήσεων της Πιερίας, που υπέστησαν ζημιές λόγω του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού υπενθύμισε ότι υπεύθυνη είναι και η κυβέρνηση που συνυπέγραφε τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, την κάλεσε να απαιτήσει τις αποζημιώσεις από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που βάρβαρα βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία.

Επιμολυσμένα «μεταλλαγμένα»

Μη μπορώντας πλέον ο υπουργός Γεωργίας να αποκρύψει το γεγονός ότι εισήχθησαν και σπάρθηκαν μεταλλαγμένοι σπόροι βαμβακιού στη χώρα, παραδέχτηκε χτες ότι οι σχετικές έρευνες στα δείγματα έδειξαν ότι βρέθηκαν επιμολυσμένοι σπόροι.

Ο υπουργός Γεωργίας, μετά από σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι οι έρευνες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και πως δεν τίθεται θέμα εισαγωγής αμιγώς μεταλλαγμένων σπόρων βαμβακιού, αλλά συμβατικών σπόρων που έχουν υποστεί σταυρογονιμοποίηση με μεταλλαγμένα φυτά βαμβακιού. Επιπρόσθετα είπε πως δεν έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά για προληπτικούς λόγους θα γίνουν ενέργειες να μη φτάσει στην κατανάλωση το βαμβακέλαιο και η βαμβακόπιτα από τα επιμολυσμένα βαμβάκια. Κατ' τα άλλα, ο Γ. Ανωμερίτης ανέφερε ότι η θέση που πήρε η κυβέρνηση στο θέμα αυτό είναι ακραία και πως η απαγόρευση των πειραμάτων στη βιοτεχνολογία παραπέμπει στο Μεσαίωνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ