ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜBAΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τώρα πληρώνουν την προεκλογική απάτη

Πλήρης επιβεβαίωση του «Ρ» για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Η κυβέρνηση τους αναγκάζει να επιστρέψουν το περιβόητο προεκλογικό 40δραχμο

Να επιστρέψουν τις 26 δραχμές από το περιβόητο 40δραχμο, που τους έδωσε σαν «προεκλογικό μπόνους», αναγκάζει τους βαμβακοπαραγωγούς η κυβέρνηση. Οταν οι παραγωγοί, κρατώντας στα χέρια τους τις επιταγές των εκκοκκιστηρίων που αντιστοιχούν στην οριστική εκκαθάριση της συνυπευθυνότητας, πάνε στα καταστήματα της ΑΤΕ για να εισπράξουν το υπόλοιπο της επιδότησης, εκεί ενημερώνονται ότι αυτά τα χρήματα που δικαιούνται θα παρακρατηθούν για την εξόφληση των 26 δραχμών κατά κιλό, που πρέπει να επιστρέψουν για το 40δραχμο που πήραν. Το υπόλοιπο της τιμής επιδότησης που δικαιούνται να πάρουν αυτό το χρονικό διάστημα οι βαμβακοπαραγωγοί - και το οποίο παρακρατείται ως πίστωση στον, υπ' αριθμόν 01703002468-86 λογαριασμό της ΑΤΕ - ανέρχεται στις 5,55-5,68 δραχμές το κιλό. Πριν λίγο διάστημα και για την εξόφληση πάλι του «χρέους» των 26 δραχμών από το 40δραχμο, από αρκετούς βαμβακοπαραγωγούς είχαν παρακρατηθεί από την ΑΤΕ άλλες 8,5 δραχμές κατά κιλό από υπόλοιπο επιδότησης που δικαιούνταν.

Ετσι, ήδη, ένας βαμβακοπαραγωγός απ' τον οποίο παρακρατήθηκαν στην αρχή 8,5 δραχμές και στη συνέχεια άλλες 5,5 δραχμές περίπου, έχει επιστρέψει, μέχρι τώρα 14 δραχμές από το 40δραχμο και χρωστάει ακόμα άλλες 12 δραχμές.

Η επιστροφή από τον παραγωγό των 26 δραχμών το κιλό για την παραγωγή που παρέδωσε από τις 40 δραχμές που πήρε οφείλεται στο γεγονός ότι το συνολικό πρόστιμο συνυπευθυνότητας που του επιβλήθηκε από την ΕΕ αυξήθηκε πολύ - έφτασε στις 126-128 δραχμές το κιλό - λόγω της μεγάλης υπέρβασης του πλαφόν παραγωγής βαμβακιού που έχει θέσει η ΕΕ για τη χώρα μας. (Συγκεκριμένα στην περασμένη καλλιεργητική περίοδο η Ελλάδα παρήγαγε 1.350.677 τόνους, ενώ το πλαφόν είναι 782.000 τόνοι.)

Οταν η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει - για την εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων, αλλά και προκειμένου να «φρενάρει» τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας, που βρίσκονταν σε εξέλιξη - ότι θα δώσει το 40δραχμο, ισχυριζόταν ότι, σύμφωνα με τους δικούς της υπολογισμούς, η παραγωγή βαμβακιού στην Ελλάδα θα ήταν πολύ χαμηλότερη (υπολόγιζε ότι θα κυμαίνονταν και κάτω από τους 1.231.000 τόνους που είχε αρχικά εκτιμήσει η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ) και η επιστροφή από το παρακρατηθέν πρόστιμο συνυπευθυνότητας θα έφτανε στις 40 δραχμές το κιλό περίπου, τις οποίες και προκατέλαβε.

Ομως ο υπολογισμός της αποδείχτηκε εσφαλμένος και η τελική επιστροφή συνυπευθυνότητας αντί για 40 δραχμές το κιλό είναι 14. Κι έτσι τώρα ζητάει πίσω από τους βαμβακοπαραγωγούς τις 26 δραχμές κατά κιλό.

Να θυμίσουμε εδώ ότι στην προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση - διά στόματος του υπουργού Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη και πολλών άλλων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος - είχε πολλές φορές δεσμευτεί δημοσίως ότι οι βαμβακοπαραγωγοί δε θα επιστρέψουν δραχμή από 40δραχμο. Βεβαίως, είχε φροντίσει «να δέσει το γάιδαρό της», υποχρεώνοντας τους βαμβακοπαραγωγούς να υπογράψουν στην ΑΤΕ ότι πήραν το 40δραχμο.

Τότε ο «Ριζοσπάστης» είχε πάρα πολλές φορές καταγγείλει ότι το 40δραχμο δεν ήταν παρά ένα «προεκλογικό δάνειο» της κυβέρνησης προς τους αγρότες, προκειμένου να «εξαγοράσει» την ψήφο τους, το οποίο θα ζητούσε αμέσως μετά τις εκλογές.

Αποδεικνύεται τώρα ότι είχαμε δίκιο και όσοι από τους αγρότες πίστεψαν τους κατ' έξιν και κατ' «επάγγελμα» ψεύτες της κυβέρνησης και έδωσαν την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε από τότε να το είχαν σκεφτεί καλύτερα.

Η ΕΟΑΣ Καρδίτσας

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας αναφέρεται στην προεκλογική «μπαγαποντιά» της κυβέρνησης και ζητάει να μην επιστρέψουν οι αγρότες τις 26 δραχμές από το 40δραχμο που πήραν. Στην ανακοίνωση - ανάμεσα στ' άλλα - τονίζεται: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, τον υπουργό Γεωργίας και τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές, που στις πρόσφατες εθνικές εκλογές διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να επιστραφούν χρήματα από το 40δραχμο που δόθηκε ως προκαταβολή στους βαμβακοπαραγωγούς για την περίοδο 1999-2000. Ακόμα και σε πρόσφατη τοποθέτησή του στη Βουλή, σε σχετική Ερώτηση, το υπουργείο Γεωργίας, διά του υφυπουργού κ. Αργύρη, διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να επιστραφούν χρήματα από το 40δραχμο.

Για μια ακόμα φορά, αποκαλύπτεται η τακτική παραπληροφόρησης της κυβέρνησης και των στελεχών της, προκειμένου ν' αποκοιμήσουν τους αγρότες, να δημιουργήσουν ψεύτικες ελπίδες για τα εισοδήματά τους και ν' αδρανήσουν τις αγωνιστικές διεκδικήσεις τους.

Καλούμε την κυβέρνηση ν' αλλάξει την απόφαση και ν' αποδοθεί το ποσό των 5,55-5,68 δρχ./κιλό βαμβακιού στους βαμβακοπαραγωγούς, που πούλησαν το βαμβάκι την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους με ανακοινώσεις και ψηφίσματα να διαμαρτυρηθούν και να πάρουν όλα τα μέτρα, οργανωτικά, ενημερωτικά, γιατί η νέα επίθεση ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες άρχισε και θα ενταθεί με βάση τη νέα πολιτική που υλοποιείται στη μετα-ΟΝΕ εποχή, μια πολιτική που οδηγεί στη δραστική μείωση των εισοδημάτων, στη γρήγορη χρεοκοπία και φτώχεια και στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη των αγώνων για αντίσταση και αντεπίθεση στην αντιαγροτική πολιτική, ΟΝΕ και κυβέρνησης, για να μην περάσουν τα αντιαγροτικά σχέδιά τους».


ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρόσφυγες ξανά...

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να σταματήσει η κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος των δικαιούχων προσφύγων κληρούχων, στους οποίους το 1931 το κράτος παραχώρησε τίτλους κυριότητας για χωράφια στην περιοχή Πανόραμα Θεσσαλονίκης και σήμερα με μια σειρά μεθοδεύσεις, τους εμποδίζει ουσιαστικά να τα αξιοποιήσουν, ζητούν, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ ΑγγελοςΤζέκης, ΛιάναΚανέλλη και ΓιώργοςΧουρμουζιάδης.

Οι άνθρωποι αυτοί, πρόσφυγες μικρασιατικής και ποντιακής καταγωγής, εγκαταστάθηκαν στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης από το 1914 έως και το 1924 και, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του Κόμματος, «το 1931 το κράτος κατοχύρωσε τα δικαιώματα των προσφύγων, παραχωρώντας τους ανταλλάξιμους τίτλους κυριότητας για τα χωράφια που χρόνια καλλιεργούσαν». Στη συνέχεια, όμως, το κράτος κήρυξε ένα τμήμα αυτών των χωραφιών αναδασωτέο, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοποίησή τους. «Κατάντησε πλέον κοροϊδία - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - κληρούχοι από το 1931 να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους και ας είναι γνωστό σε όλους ότι αυτά τα χωράφια δεν αποτελούν δάσος ή δασική έκταση». Και υπογραμμίζουν: «Είναι πρόκληση, οι πρόσφυγες κληρούχοι να έχουν αυτή την αντιμετώπιση και να δίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες νόμιμες άδειες για να χτίζονται βίλες σε όμορες με την παραπάνω περιοχή».

Προκειμένου να σταματήσει αυτή η άδικη στάση από τη μεριά της πολιτείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να αποδοθούν στους δικαιούχους οι ιδιοκτησίες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ