ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούνη 2000
Σελ. /36
1965: Η απόφαση για τη δίκη του Γοργοποτάμου

Αποκαλυπτικό το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Αθηναϊκής» στις 30 Νοέμβρη 1964, την επόμενη της αιματοχυσίας του Γοργοπόταμου
Αποκαλυπτικό το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Αθηναϊκής» στις 30 Νοέμβρη 1964, την επόμενη της αιματοχυσίας του Γοργοπόταμου
17 Ιούνη 1965: Σε ποινές μέχρι τρία χρόνια φυλάκιση καταδικάζονται 12 κατηγορούμενοι για τα γεγονότα του Γοργοπόταμου στα τέλη του 1964. Ασκούν έφεση και αφήνονται ελεύθεροι.

Στις 29 Νοέμβρη 1964 ορίστηκε για πρώτη φορά ο γιορτασμός της επετείου Γοργοπόταμου με κυβερνητική ευθύνη (κυβέρνηση Ενωσης Κέντρου). Τούτος ο γιορτασμός δεν ήταν σαν τους άλλους. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγαλύτερη παρά ποτέ. Σε πάνω από 2.000 υπολογίζονται τα πλήθη που κατέκλυσαν το χώρο κάτω από τη γέφυρα και τις γύρω πλαγιές. Παρούσα με τις οργανωμένες δυνάμεις της η ΕΔΑ και η «Νεολαία Λαμπράκη», παρόντα τα σωματεία της ΕΑΜικής Αντίστασης με χιλιάδες αντιστασιακούς αγωνιστές. Εκεί και ο στρατηγός Αυγερόπουλος του ΕΛΑΣ, καθώς και ο εκπρόσωπος αγωνιστών του ΕΔΕΣ στρατηγός Κοσίντας. Την κυβέρνηση εκπροσωπούσε ο υφυπουργός Αμυνας Μιχ. Παπακωνσταντίνου.

Ενταση προκλήθηκε όταν απαγορεύτηκε στους εκπροσώπους του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ να καταθέσουν στεφάνι. Το πανδαιμόνιο που ακολουθεί καλύπτεται από έναν εκκωφαντικό κρότο και πυκνός καπνός κάλυψε τα πάντα. Τι είχε συμβεί; Μια νάρκη που είχε σκάσει προκάλεσε το θάνατο 13 ατόμων και των τραυματισμό 45.

Ο δημοσιογράφος- ιστορικός Γιώργος Πετρόπουλος στο προλογικό του σημείωμα στο βιβλίο «Οι δίκες του Γοργοπόταμου (1964- 1966). Αγνωστα ντοκουμέντα απ' την πολύκροτη υπόθεση» αναφέρεται σε σειρά στοιχείων που κλονίζουν την επίσημη τότε κυβερνητική εκδοχή περί νάρκης του Εμφυλίου. Σημειώνει ότι σύμφωνα με εκθέσεις του υπουργείου Αμύνης είχαν προηγηθεί τρεις εκκαθαρίσεις του ναρκοπεδίου της περιοχής (1951,1955,1957). Αναφέρει, ακόμη, έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών, το οποίο δημοσιεύτηκε στο «Εθνος» στις 5 Αυγούστου 1965 και το οποίο έλεγε ότι την αιματοχυσία στο Γοργοπόταμο οργάνωσαν πράκτορες της CIA που είχαν έρθει από τη Δ. Γερμανία και καταλήγει:

«Το μετεμφυλιακό καθεστώς φρόντισε να κλείσει την υπόθεση θεωρώντας ενόχους, ουσιαστικά, τα θύματα της αιματοχυσίας. Συγκεκριμένα 17 αντιστασιακοί παράγοντες- ανάμεσα τους ο στρατηγός Γεράσιμος Αυγερόπουλος (του ΕΛΑΣ) και ο στρατηγός Ν. Κοσίντας (του ΕΔΕΣ)- και άλλοι απλοί πολίτες βρέθηκαν ξαφνικά κατηγορούμενοι για τα "γεγονότα του Γοργοπόταμου". Αρκετοί από αυτούς προφυλακίστηκαν και στις 26 Μαΐου 1965 άρχισε στη Λαμία η σχετική δίκη αποτέλεσμα της οποίας ήταν 12 από τους 18 κατηγορούμενους να καταδικαστούν και 6 να αθωωθούν».

Καιρός

Στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές ή καταιγίδες που κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι έντονες. Τα φαινόμενα, όμως, σταδιακά θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες τοπικά θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στο Ιόνιο μέχρι πολύ ισχυροί, στα ανατολικά μέχρι θυελλώδεις και μετά το μεσημέρι πιθανόν στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15-26, στην υπόλοιπη χώρα από 19-34 και στη Θεσσαλονίκη από 19-25 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής ή καταιγίδας κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι ισχυροί και από το απόγευμα πολύ ισχυροί και πιθανόν στα ανατολικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25-33 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1882 Γεννιέται ο Ιγκόρ Στραβίνσκι. Σπουδαίος Ρώσος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας. Σε ηλικία 9 χρόνων έπαιζε πιάνο και στα 18 του μάθαινε μόνος του τη θεωρία της σύνθεσης. Παράλληλα σπούδασε στο Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Πετρούπολης. Από το 1910 ζούσε στο Παρίσι, το 1914 μετακόμισε στην Ελβετία και το 1939 εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Το 1962 επέστρεψε στη Σοβιετική Ενωση και έδωσε συναυλίες με δικά του έργα. Στην αρχή της μουσικής του σταδιοδρομίας επηρεάστηκε από το έργο των Ρίμσκι - Κόρσακοφ, Μουσόργκσκι, Τσαϊκόφσκι και Ντεμπισί. Στις συνθέσεις του ενσωμάτωσε στοιχεία από τη λαϊκή μουσική της Ρωσίας. Εγραψε συμφωνική μουσική, αλλά και μουσική για μπαλέτο. Ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι η «Ιεροτελεστία της Ανοιξης», ο «Πετρούσκα», το «Πουλί της Φωτιάς».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ... ισότιμους όρους συμμετοχής στην πίτα των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων διεκδίκησε η ηγεσία του ΣΒΒΕ από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας (σελίδα 10)

ΑΜΑΧΟΙ είναι τα θύματα και οι στόχοι των αμερικανικών και βρετανικών μαχητικών στις, συνήθεις, επιδρομές που πραγματοποιούν στις ζώνες «απαγόρευσης πτήσεων» στο βόρειο και στο νότιο Ιράκ. (σελίδα 13)

ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ και την ανησυχία των μικρών εμπόρων της χώρας μετέφεραν οι αντιπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που πήραν μέρος στην ετήσια γενική συνέλευση της Συνομοσπονδίας. (σελίδα 16)

ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον υπουργό Παιδείας στέλνουν οι Μαθητικές Οργανώσεις Ιωαννίνων της ΚΝΕ, με αφορμή το θέμα της Εκθεσης στη Γ` Λυκείου, στο οποίο ζητούσαν την άποψή τους για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. (σελίδες 22 - 23)

«ΟΧΙ στις επεκτάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ» βροντοφώναξαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, απ' όλους τους πολιτικούς χώρους και απ' όλους τους δήμους του Θριασίου, προχτές στην παραλία της Ελευσίνας. (σελίδα 24)

Ο ΚΟΣΜΟΣ της Πετρούπολης μαζί με τη νεολαία θα περιφρουρήσει το θεσμό του Φεστιβάλ Πέτρας, δηλώνει κατηγορηματικά η δημοτική αρχή της πόλης. (σελίδα 26)

ΜΕΧΡΙ και την Τρίτη θα ισχύσουν τα έκτακτα μέτρα που έλαβε χτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη των πυρκαγιών, ενόψει και της βαθμιαίας επικράτησης πολύ ισχυρών βορείων ανέμων. (σελίδα 27)

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ συζήτηση με τον κ. Βαγγέλη Στογιάννη, πρόεδρο της «Νέας Οικολογίας» και των «Φίλων της Γης» Ελλάδος, για τα μεταλλαγμένα, που ήρθαν και πάλι τελευταία στην επικαιρότητα. (σελίδα 28)

Ο ΚΥΝΙΣΜΟΣ και η προκλητική αδιαφορία της πολιτιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που συνθέτουν το πολιτιστικό τοπίο της χώρας, «θριάμβευσαν» στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτισμού, Θ. Πάγκαλου. (σελίδα 29)

ΔΥΟ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ εμπαίζονται οι κάτοικοι της Μυτιλήνης από τους κυβερνώντες, οι οποίοι μετά τα φλας των εγκαινίων «ξέχασαν» το κλειστό γυμναστήριο που υπολειτουργεί και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων γι' άθληση. (σελίδα 35)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 17 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ

1913 Ξεσπά ο Δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος καθώς οι Βούλγαροι επιτίθενται αιφνιδιαστικά εναντίον των πρώην συμμάχων τους, των Σέρβων και των Ελλήνων. Οταν έληξε, η Βουλγαρία είχε χάσει τα πάντα.

1924 Συνέρχεται το 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς και το πρώτο χωρίς τον Λένιν.

1925 Οι εκπρόσωποι 29 χωρών υπογράφουν στη Γενεύη συμφωνία με την οποία απαγορεύεται η χρήση δηλητηριωδών και ασφυξιογόνων αερίων στον πόλεμο.

1944 Η Ισλανδία γίνεται ανεξάρτητη Δημοκρατία μετά από δημοψήφισμα για την αποδέσμευσή της από την κυριαρχία της Δανίας.

1972 Τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο ξεσπά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν πέντε άτομα συλλαμβάνονται τη στιγμή που επιχειρούν διάρρηξη στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στο κτίριο Γουότεργκεϊτ στην Ουάσιγκτον. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρίσκονται ασύρματοι, φωτογραφικές μηχανές, διαρρηκτικά εργαλεία και συσκευές ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

1991 Η Βουλή της Νότιας Αφρικής στην οποία πλειοψηφούν οι λευκοί ψηφίζει τη λήξη του φυλετικού διαχωρισμού, καταργώντας το απαρτχάιντ που ίσχυε από το 1950.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ