ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το διατεταγμένο «παραλήρημα» Πάγκαλου

Ο υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος φαίνεται πως έχει αναλάβει, εκ μέρους της κυβέρνησης, το διατεταγμένο ρόλο της «πηγής» αντικομμουνιστικής ρητορικής προς «τέρψη» των κυρίαρχων ΜΜΕ, στο πλαίσιο της γενικότερης επιχείρησης συκοφάντησης και διαστρέβλωσης των κρυστάλλινων θέσεων του ΚΚΕ στο ζήτημα της Ολυμπιάδας και όχι μόνον.

Με αφορμή μια δημοσιογραφική ερώτηση για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, στο περιθώριο χτεσινής συνέντευξης Τύπου για θέματα του ΥΠΠΟ, ο υπουργός επιχείρησε ουσιαστικά δύο πράγματα: πρώτον, να διατηρήσει «ζωντανή» τη γνωστή - όσο και αναποτελεσματική πλέον - κυβερνητική προπαγάνδα περί «σύμπλευσης» ΚΚΕ - ΝΔ και δεύτερον, να λοιδορήσει το ΚΚΕ, ελλείψει φυσικά επιχειρημάτων απέναντι στην εμπεριστατωμένη και ενοχλητική, για την κυβέρνηση, κριτική που ασκεί το τελευταίο.

Ετσι, «ερμήνευσε» τα αρχικά του ΚΚΕ ως «Κανελλικό» Κόμμα Ελλάδας θέλοντας να πείσει - ποιους άραγε; - πως η χυδαιότητα αρκεί (!) σαν «απάντηση» στα αναπάντητα ζητήματα που έθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ανέγερση Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου και τεμένους στην Παιανία, όπως προβλέπεται σε σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου για την Ολυμπιάδα του 2004.

Τα, συνειδητώς, αναπάντητα αυτά ζητήματα, αφορούν την πάγια και εκφρασμένη θέση του ΚΚΕ - και στην επίμαχη συζήτηση στη Βουλή από τους βουλευτές Αντ. Σκυλλάκο και Λ. Κανέλλη - για ανέγερση ισλαμικού τεμένους στο Γκάζι, όπου ζει μουσουλμανικός πληθυσμός, αλλά και το διαχρονικό αίτημα για χωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος, που και αυτή η κυβέρνηση αποφεύγει όπως ο «διάολος το λιβάνι».

Επόμενο ήταν λοιπόν να αναδειχτεί, από τον υπουργό, σε εύκολο αντίπαλο η ΝΔ, λόγω και της - ομολογημένης από την ίδια - συναίνεσης με την κυβέρνηση και στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Θ. Πάγκαλος, επιχείρησε να ιδεολογικοποιήσει την καθαρά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, με αδιευκρίνιστους όμως σκοπούς, για ανέγερση ισλαμικού κέντρου και τεμένους στην Παιανία, με στόχο ακριβώς να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Κατηγόρησε λοιπόν τη ΝΔ για «έσχατη μορφή υποκρισίας» στο αίτημά της να πάρει θέση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για το τέμενος, ενώ έκανε λόγο για «ειδεχθές πρόσωπο, το οποίο κρύβεται πίσω από αυτές τις παλινωδίες» και που «είναι το πρόσωπο που εξαρχής επισήμανα, το πρόσωπο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού». Προχώρησε κι άλλο, λέγοντας πως «είναι τραγική στιγμή για τη χώρα και για τη Βουλή, η στιγμή που αποκαλύπτεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το κόμμα που έχει ενστερνηστεί ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις σε τέτοιο βαθμό».

Στη συνέχεια, ο Θ. Πάγκαλος «ανακάλυψε» και πάλι «σύμπλευση» του ΚΚΕ και της ΝΔ στο ζήτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας, με απώτερο στόχο, πάντα για τον ίδιο, την αποτυχία της Ολυμπιάδας... Το συνειδητό «παραλήρημα» του υπουργού τέλειωσε... με την ευχή να σταματήσει κάποτε η ΝΔ την κωλυσιεργία...

Η ΝΔ

Η απάντηση της ΝΔ στον υπουργό Πολιτισμού δόθηκε αργότερα με δήλωση του «τομεάρχη» της για τον Πολιτισμό και την Ολυμπιάδα, βουλευτή, Μανώλη Κεφαλογιάννη. Αφού χαρακτηρίζει τον Θ. Πάγκαλο ως πολιτικό «που έχει λόγο επισκόπου και καρδία μυλωνά», προσθέτει, ότι ο υπουργός «νομίζει ότι μπορεί να υβρίζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης» όπως τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και να απευθύνεται στη Βουλή σαν σε μουσουλμανικό καφενέ. Δηλώνει ωστόσο πως η ΝΔ «είναι υπέρ του διαλόγου, υπέρ της συναίνεσης στο μεγάλο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων» και καταλήγει ότι δε συναινεί σε «προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης και του κυρίου Πάγκαλου, υπέρ των ολίγων εχόντων και κατεχόντων φίλων του κ. Σημίτη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ