ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στον απόηχο των επαφών με την ελληνική κυβέρνηση

Τη συζήτηση περί «οδικού χάρτη», τη Σύνοδο της ΕΕ το Δεκέμβρη και τη στάση της Τουρκίας, σχολίασε σε δηλώσεις του ο Δ. Χριστόφιας

Τη θέση ότι δεν πρέπει να δοθεί περαιτέρω συνέχεια στο δημόσιο διάλογο περί «οδικού χάρτη» για την Τουρκία, διατύπωσε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας, τονίζοντας ότι το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η πρόκληση σύγχυσης. Οπως εξήγησε ο ίδιος, η πρόταση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου για «νέο οδικό» χάρτη δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με όσα έχουν διαδοθεί. Επίσης, επισήμανε ότι η συζήτηση επί του θέματος προσφέρει τροφή σε διάφορους να υποσκάψουν, εκούσια ή ακούσια, την κοινή προσπάθεια των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας για αγαστή συνεργασία, προς όφελος του Κυπριακού, αλλά και των δύο χωρών.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, σε ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» που κόμισε για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Διευκρινίζοντας τους άξονες αυτού του «χάρτη», έκανε λόγο για σχέδιο που συνδέει πλήρως την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με τη συγκρότηση ενός χρονοδιαγράμματος για την επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός έθετε σαν πρώτο σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη, όπου θα «αξιολογηθεί» η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ανοίγοντας επί της ουσίας την «πόρτα» να περάσει η Τουρκία «αλώβητη» από τις Βρυξέλλες και να εγκαινιαστεί στη συνέχεια μια νέα περίοδος «διαλόγου», τόσο για την επίλυση του Κυπριακού, όσο και για τα Ελληνοτουρκικά, στην οποία η ΕΕ θα αναλάμβανε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Από την πλευρά του ο Δ. Χριστόφιας, απαντώντας προχτές σε ερώτηση για το ποια στάση θα τηρηθεί το Δεκέμβρη, οπότε και θα αξιολογηθεί η πρόοδος της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απάντησε ότι οι αποφάσεις θα εξαγγελθούν στον κατάλληλο χρόνο. «Τώρα, πρόσθεσε, στόχος είναι να πείσουμε τους εταίρους μας να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία για να αλλάξει στάση και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και προπάντων να βοηθήσει έμπρακτα και όχι με λόγια, ώστε οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να έχουν αίσια κατάληξη».

Καταγγέλλει τη στάση της Τουρκίας

Στο μεταξύ χθες ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Α. Γκιουλ, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει μονομερώς στην κατάργηση των περιορισμών που ισχύουν για τη χρήση τουρκικών λιμανιών από κυπριακά πλοία, αν δεν αρθούν ταυτόχρονα και οι περιορισμοί που ισχύουν σε βάρος των Τουρκοκυπρίων στις εμπορικές συναλλαγές τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση, απέδωσε τα λεγόμενα του Τούρκου Προέδρου στο γεγονός ότι η Αγκυρα δε θέλει να προχωρήσει στη υλοποίηση των υποχρεώσεών της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κύπρου.

Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ακόμα ότι η άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων ουδεμία σχέση έχει με την πορεία ένταξης της Τουρκίας ή τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Κατά συνέπεια, είπε, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν και η Τουρκία έχει καθήκον να στηρίξει μια σωστή λύση και όχι συνεταιρισμό δύο κυρίαρχων κρατών ή δύο Δημοκρατιών, όπως λέει». «Υποχρέωση της Τουρκίας είναι να προχωρήσει στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, αλλά και ν' ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στη Δαμασκό συνέρχεται η Εκτελεστική Επιτροπή

Από 23 έως 26 Οκτώβρη, με τη συμμετοχή 36 Οργανώσεων και κινημάτων

Η αφίσα για το τελευταίο Συνέδριο του ΠΣΕ στο Καράκας (2008). Τα σταθερά οργανωτικά βήματα που καταγράφει το Συμβούλιο αντανακλούνται και στον αριθμό των Οργανώσεων, που θα συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στη Δαμασκό της Συρίας
Η αφίσα για το τελευταίο Συνέδριο του ΠΣΕ στο Καράκας (2008). Τα σταθερά οργανωτικά βήματα που καταγράφει το Συμβούλιο αντανακλούνται και στον αριθμό των Οργανώσεων, που θα συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στη Δαμασκό της Συρίας
Στη Δαμασκό της Συρίας θα συνέλθει η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) από τις 23-26 Οκτώβρη. Στην πρώτη συνεδρίαση μετά το τελευταίο συνέδριο του ΠΣΕ στο Καράκας (2008), αναμένεται να λάβουν μέρος πάνω από 36 Οργανώσεις και κινήματα ειρήνης από αντίστοιχο αριθμό χωρών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό οργανώσεων μετά το 1989, γεγονός που αποδεικνύει τη σταθερά ανοδική πορεία του ΠΣΕ σε όλες τις ηπείρους.

Στη Σύνοδο του ΠΣΕ θα προεδρεύσει η πρόεδρος, Σοκόρο Γκόμες, από τη Βραζιλία, ενώ από την ΕΕΔΥΕ θα συμμετέχουν οι Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας και Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή θα εξετάσει την πορεία του ΠΣΕ το τελευταίο διάστημα, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη συνεχιζόμενη κατοχή χωρών από τους ιμπεριαλιστές, αλλά και τις απειλές τους ενάντια σε λαούς σε όλες τις ηπείρους και θα συζητήσει σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα. Στη διάρκεια της παραμονής τους στη Δαμασκό, οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του ΠΣΕ θα επισκεφτούν τα υψίπεδα του Γκολάν που κατέχονται από το Ισραήλ και θα συναντηθούν με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του συριακού κόμματος Μπάαθ, Αλ Αχμαρ, και τον αντιπρόεδρο της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας. Τέλος, το ΠΣΕ θα γιορτάσει σε ειδική τελετή - εκδήλωση στη Δαμασκό τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του.

Είναι με το κεφάλαιο και το φωνάζει

Με την έγνοια της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς κοιμάται και ξυπνάει ο ΛΑ.Ο.Σ. Την ώρα που στο όνομα της «κακής κατάστασης της οικονομίας» δρομολογούνται μέτρα σφοδρά σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού συνολικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κ. Αϊβαλιώτης, δήλωσε χτες σχετικά με την οικονομία: «Αντί να κλαψουρίζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, να προτείνει δημοσίως ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της κρίσης και επαναφοράς στο δρόμο της ανάπτυξης. Οι δημόσιοι τσακωμοί των κ. κ. Παπακωνσταντίνου και Παπαθανασίου δε βοηθούν καθόλου στην απόκτηση θετικής ψυχολογίας στην αγορά».

Αντιθέτως, παρεμβάσεις όπως αυτή του ΛΑ.Ο.Σ. βοηθάνε πολύ στο να αποκτήσει ο λαός ψυχολογία κατάλληλη ώστε να αποδεχτεί χωρίς αντιδράσεις τη θύελλα που έρχεται. `Η παρεμβάσεις όπως αυτή που έγινε επίσης χτες απ' τον ΛΑ.Ο.Σ. για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, βοηθούν στο να νομιμοποιούνται στο λαό οι αντιδραστικές ιδιωτικοποιήσεις και να παγιώνεται η συνείδηση ότι για να λειτουργήσει ένα εργοστάσιο είναι πάντα απαραίτητος ο εργοδότης και κατ' επέκταση το κεφάλαιο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος αφού ευχήθηκε να «βρεθεί βιώσιμη λύση» - βιώσιμη για ποιον άραγε; - συνέστησε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να διδαχτεί από το «φιάσκο» της ιδιωτικοποίησης του Σκαραμαγκά και να «είναι πιο προσεκτική σε μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις».

Αλλες πάλι παρεμβάσεις του ΛΑ.Ο.Σ. βοηθούν στο να συνηθίζουν οι νέοι από τα λαϊκά στρώματα στην ιδέα ότι το μέλλον τους δε συναντάται πουθενά με το δικαίωμα σε σταθερή, μόνιμη δουλειά, με αποδοχές που θα τους επιτρέπουν να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Οτι θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι αν ενταχτούν σε κάποιο πρόγραμμα stage. Χαράς ευαγγέλια, για όσους έχουν βρει στα περιβόητα αυτά προγράμματα, και σε άλλα παρόμοια που θα εφεύρουν, το όχημα για να τσαλαπατήσουν και τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουν απομείνει στους εργαζόμενους. «Ας τα ονομάσουν κι ας τα προσαρμόσουν όπως θέλουν, μη στερήσουν, όμως, τη δουλειά από χιλιάδες νέους και νέες που βρήκαν μια ελάχιστη διέξοδο στα αδιέξοδά τους», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. αναφορικά με τα stage. Τρεις παρεμβάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της μεγαλοεργοδοσίας, όλες αβανταδόρικες για την κυβέρνηση και τη στρατηγική της. Γεγονός που επιβεβαιώνει πλήρως ότι το κεφάλαιο και ο δικομματισμός δε θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο στήριγμα από τον ΛΑ.Ο.Σ. στην προώθηση κάθε αντιδραστικής μεταρρύθμισης.


Β. Ν.

Τι πραγματικά συμβαίνει;

Τουλάχιστον ερωτηματικά προκαλεί η ανακίνηση της υπόθεσης της «17 Νοέμβρη» από την κυβέρνηση, με το «καλημέρα» της ανάληψης των καθηκόντων της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ζήτησε επανεξέταση της υπόθεσης, θεωρώντας ότι υπάρχουν στοιχεία που δεν αξιοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Οι ίδιες πληροφορίες συγκαταλέγουν σ' αυτά τα στοιχεία ένα δακτυλικό αποτύπωμα που είχε βρεθεί στο σπίτι του φερόμενου ως αρχηγού της «17 Νοέμβρη» Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, στους Λειψούς. Η περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση «σήκωνει» θέμα «17 Νοέμβρη», την ώρα δηλαδή που μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα βρίσκονται στην αναμονή για να εφαρμοστούν και με δεδομένο το ιστορικό του αρμόδιου υπουργού (ήταν υπουργός και την περίοδο της «απόσυρσης» της 17 Νοέμβρη), μόνο ερωτηματικά και ανησυχία μπορεί να προκαλεί στους εργαζόμενους και το λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ