Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στον απόηχο των επαφών με την ελληνική κυβέρνηση

Τη συζήτηση περί «οδικού χάρτη», τη Σύνοδο της ΕΕ το Δεκέμβρη και τη στάση της Τουρκίας, σχολίασε σε δηλώσεις του ο Δ. Χριστόφιας

Τη θέση ότι δεν πρέπει να δοθεί περαιτέρω συνέχεια στο δημόσιο διάλογο περί «οδικού χάρτη» για την Τουρκία, διατύπωσε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας, τονίζοντας ότι το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η πρόκληση σύγχυσης. Οπως εξήγησε ο ίδιος, η πρόταση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου για «νέο οδικό» χάρτη δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με όσα έχουν διαδοθεί. Επίσης, επισήμανε ότι η συζήτηση επί του θέματος προσφέρει τροφή σε διάφορους να υποσκάψουν, εκούσια ή ακούσια, την κοινή προσπάθεια των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας για αγαστή συνεργασία, προς όφελος του Κυπριακού, αλλά και των δύο χωρών.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, σε ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» που κόμισε για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Διευκρινίζοντας τους άξονες αυτού του «χάρτη», έκανε λόγο για σχέδιο που συνδέει πλήρως την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με τη συγκρότηση ενός χρονοδιαγράμματος για την επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός έθετε σαν πρώτο σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη, όπου θα «αξιολογηθεί» η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ανοίγοντας επί της ουσίας την «πόρτα» να περάσει η Τουρκία «αλώβητη» από τις Βρυξέλλες και να εγκαινιαστεί στη συνέχεια μια νέα περίοδος «διαλόγου», τόσο για την επίλυση του Κυπριακού, όσο και για τα Ελληνοτουρκικά, στην οποία η ΕΕ θα αναλάμβανε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Από την πλευρά του ο Δ. Χριστόφιας, απαντώντας προχτές σε ερώτηση για το ποια στάση θα τηρηθεί το Δεκέμβρη, οπότε και θα αξιολογηθεί η πρόοδος της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απάντησε ότι οι αποφάσεις θα εξαγγελθούν στον κατάλληλο χρόνο. «Τώρα, πρόσθεσε, στόχος είναι να πείσουμε τους εταίρους μας να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία για να αλλάξει στάση και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και προπάντων να βοηθήσει έμπρακτα και όχι με λόγια, ώστε οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να έχουν αίσια κατάληξη».

Καταγγέλλει τη στάση της Τουρκίας

Στο μεταξύ χθες ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Α. Γκιουλ, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει μονομερώς στην κατάργηση των περιορισμών που ισχύουν για τη χρήση τουρκικών λιμανιών από κυπριακά πλοία, αν δεν αρθούν ταυτόχρονα και οι περιορισμοί που ισχύουν σε βάρος των Τουρκοκυπρίων στις εμπορικές συναλλαγές τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση, απέδωσε τα λεγόμενα του Τούρκου Προέδρου στο γεγονός ότι η Αγκυρα δε θέλει να προχωρήσει στη υλοποίηση των υποχρεώσεών της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κύπρου.

Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ακόμα ότι η άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων ουδεμία σχέση έχει με την πορεία ένταξης της Τουρκίας ή τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Κατά συνέπεια, είπε, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν και η Τουρκία έχει καθήκον να στηρίξει μια σωστή λύση και όχι συνεταιρισμό δύο κυρίαρχων κρατών ή δύο Δημοκρατιών, όπως λέει». «Υποχρέωση της Τουρκίας είναι να προχωρήσει στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, αλλά και ν' ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ