Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εντείνονται οι ζυμώσεις και οι κόντρες

Σε εκκρεμότητα παραμένει η ημερομηνία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, πυροδοτώντας νέο γύρο εσωκομματικής έντασης

Νέες εντάσεις και κόντρες πυροδοτούν στο εσωτερικό της ΝΔ οι «εκκρεμότητες» που παραμένουν όσον αφορά στην ανάδειξη του νέου αρχηγού από τη βάση, ενώ έχει ξεκινήσει και η ανταλλαγή εσωκομματικών πυρών μεταξύ των υποψηφίων. Το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του αρχηγού, λόγω οργανωτικών προβλημάτων, έχει δώσει την αφορμή για ένα νέο γύρο έντασης, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι διαφωνίες για τη διαδικασία που επελέγη. Ορισμένα στελέχη εκφράζουν τώρα ανησυχίες για το ενδεχόμενο η συμμετοχή των μελών και φίλων στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού να είναι μικρή. Ταυτόχρονα, τα ίδια στελέχη πιέζουν στην κατεύθυνση ανάδειξης του νέου αρχηγού από πιο «περιορισμένο» εκλεκτορικό σώμα και θεωρούν ότι μπορεί να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις στο έκτακτο συνέδριο στις 7 του Νοέμβρη.

Ρόλο στην παραπάνω κατεύθυνση διαδραματίζει ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος εκτιμά ότι η διαδικασία που έχει επιλεγεί «δε λειτουργεί συσπειρωτικά», ενώ «δημιουργεί αντιπολιτευτικό έλλειμμα». Σε κάθε περίπτωση, θεωρεί ότι «δεν μπορούν να ψηφίζουν οι περαστικοί της τελευταίας μέρας». Τις σκέψεις αυτές μετέφερε χτες στον απερχόμενο γραμματέα της ΚΕ, Λ. Ζαγορίτη, σε συνάντηση που είχε στη Ρηγίλλης, ζητώντας ταυτόχρονα επίσπευση των διαδικασιών γιατί παρουσιάζονται διαλυτικά φαινόμενα. Πρότεινε να στηθούν κάλπες στις 14 και 21 του Νοέμβρη και ο κατάλογος των μελών που θα ψηφίσουν να κλείσει μια βδομάδα πριν την εκλογή.

Ο Β. Μεϊμαράκης επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη. Στην ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κινείται και ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος όμως ταυτόχρονα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα αν διαπιστώσει ότι «θα υπάρξει δυναμική» το επόμενο διάστημα. Θεωρεί μάλιστα ότι η διαδικασία για την εκλογή από τη βάση είναι ανοιχτή και άρα το θέμα των υποψηφιοτήτων δεν κλείνει.

Απαντώντας στην αμφισβήτηση της διαδικασίας ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δ. Σιούφας, σε χτεσινή δήλωσή του υπενθύμισε ότι πρόκειται για ομόφωνη συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων που εγκρίθηκε από τον Κ. Καραμανλή, ενώ διευκρίνισε ότι οι απαιτούμενες καταστατικές αλλαγές θα αποφασιστούν στο έκτακτο συνέδριο. Επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία για τις εκλογές επειδή «παραμένουν σε εκκρεμότητα θέματα προετοιμασίας της οργάνωσης της σχετικής διαδικασίας», αλλά σε κάθε περίπτωση «η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2009», σύμφωνα με το νεότερο «τελεσίγραφο» του Κ. Καραμανλή. Πάντως, χτες, οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος των συνέδρων για το έκτακτο συνέδριο.

Υπαινιγμοί και βολές

Την ίδια στιγμή οι υποψήφιοι έχουν αρχίσει να ανταλλάσσουν υπαινιγμούς και βολές κυρίως γύρω από τη διαδρομή και την προσφορά τους στο κόμμα, σε μια προσπάθεια να περιχαρακώσουν τους «ψηφοφόρους» τους, ενώ σήμερα λήγει η προθεσμία κατάθεσης των 50 υπογραφών που πρέπει να συνοδεύουν την κάθε υποψηφιότητα. Μέχρι αργά χτες δεν είχε αποσαφηνιστεί αν η Ντ. Μπακογιάννη θα προχωρούσε σε μια νέα επίδειξη δύναμης, καταθέτοντας τις υπογραφές 50 γαλάζιων βουλευτών κάτω από την υποψηφιότητά της.

Οι ανθυποψήφιοί της όμως επιχειρούν να εξουδετερώσουν μια τέτοια κίνηση, την οποία χαρακτηρίζουν «διχαστική». Ηδη από την πλευρά του Αντ. Σαμαρά διαμηνυόταν χτες ότι μεταξύ των 50 υπογραφών δε θα υπάρχει κανένας βουλευτής γιατί «δεν πρέπει να μπει η Κοινοβουλευτική Ομάδα σε λογικές ρευμάτων και παρέας». Πρώτος πάντως κατέθεσε τις 50 υπογραφές, χτες, ο Π. Ψωμιάδης.

Υπέρ της επίσπευσης της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου αρχηγού τάσσεται ο Μ. Βαρβιτσιώτης δηλώνοντας (στον «Αθήνα 9,84») ότι «αν μπορούσαμε μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο - εικοσαήμερο να τελειώσουμε με αυτή τη διαδικασία, θα ήταν προς όφελος όλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ