ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΦΥ
«Πακέτο» ελάχιστων παροχών και περικοπών

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Μακριά από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες είναι οι προωθούμενες ρυθμίσεις και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ
Μακριά από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες είναι οι προωθούμενες ρυθμίσεις και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ
Το περίγραμμα ενός ελάχιστου πακέτου παροχών Υγείας, που θα είναι συνάρτηση της ασφαλιστικής κάλυψης και θα πληρώνουν και τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι ο πυρήνας του «ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)» που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τα παραπάνω προκύπτουν απ' τις ανακοινώσεις της υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννοκαπούλου, και της υφυπουργού, Φώφης Γεννηματά, στη χτεσινή συνάντησή τους με τους δημοσιογράφους. Η υπουργός Υγείας αφού επανέλαβε τις προτεραιότητες που παρουσιάστηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την Υγεία και αναφερόμενη στην ΠΦΥ είπε ότι θα ξεκινήσει «με την πλήρη αξιοποίηση όλων των φορέων που υπάρχουν σήμερα στο χώρο της ΠΦΥ» και στην προοπτική αυτή να ολοκληρωθεί μέσα στην τετραετία. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, θα έχει συνεργασία «και με το υπουργείο Εργασίας όσον αφορά τις αντίστοιχες υπηρεσίες που δίνονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου πραγματικά να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη αυτού του συστήματος σε επίπεδο δήμου, σε επίπεδο γειτονιάς, με Μονάδες Οικογενειακής Ιατρικής, 24ωρης εξυπηρέτησης της οικογένειας και του πολίτη». Στα πλαίσια αυτά προβλέπεται η «επιλογή οικογενειακού γιατρού» - χωρίς να διευκρινίζεται ποια θα είναι η εργασιακή σχέση του - και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, η οποία θα «βοηθήσει σημαντικά προκειμένου να έχουμε κι έναν εξορθολογισμό των δαπανών αλλά και σε όλα τα επίπεδα τα οποία αφορούν τις υπηρεσίες Υγείας».

Δηλαδή, η κάρτα υγείας θα χρησιμοποιηθεί και ως μέσο περικοπών, που περιγράφονται με τον όρο «εξορθολογισμός των δαπανών». Μάλιστα, η υπουργός Υγείας απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση του «Ρ» για το αν η κάρτα υγείας θα έχει ή όχι πιστωτικό όριο, όπως προέβλεπε σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Για το πακέτο υπηρεσιών Υγείας που προβλέπει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, η υπουργός υπογράμμισε: «Αναφερόμαστε σε ένα πακέτο παροχών Υγείας οι οποίες θα είναι σε συνδυασμό φυσικά και με τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Θα είναι παροχές Υγείας που θα καλύπτουν όλο τον ελληνικό λαό για τα βασικά εκείνα στοιχεία που χρειάζεται για εξετάσεις κάθε χρόνο και για διάφορες άλλες παροχές Υγείας που φυσικά θα καθοριστούν και αυτές. Θα παρέχονται δωρεάν και μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων». Με άλλα λόγια, στη θέση των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών μπαίνει ένα πακέτο περικοπών για τα λαϊκά στρώματα.

Κατά τ' άλλα η υπουργός επανέλαβε ότι θα γίνουν 3.000 προσλήψεις υγειονομικών πέραν των συνταξιοδοτήσεων το χρόνο, θα ρυθμιστούν τα χρέη των νοσοκομείων ύψους 6,2 δισ. ευρώ με την καταβολή ενός μέρους μέχρι το τέλος του 2009 και ότι θα επανέλθει η λίστα φαρμάκων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι αυτά τα πρότυπα.

ΔΕΗ
Αλλαγές για «μείωση του κόστους»

Αντιμέτωποι με εντατικοποίηση και μεγάλες εργολαβικές εταιρείες οι εργαζόμενοι

Στην αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων χτυπάνε τα νέα σχέδια της ΔΕΗ να προχωρήσει σε περικοπές για να μειώσει το μισθολογικό κόστος. Σχέδια που θα έχουν επιπτώσεις στους εργαζόμενους που για άλλη μια φορά θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο της κερδοφορίας της ΔΕΗ μέσα από την εντατικοποίηση της δουλειάς και την υπερεκμετάλλευσή τους.

Με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν προχτές το πρωί στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου, οι εργαζόμενοι έστειλαν ένα πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα. Δήλωσαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν στα σχέδια της εργοδοσίας. Μήνυμα που μεταφέρθηκε και σε συνάντηση που έγινε με τον γενικό διευθυντή των Ορυχείων κ. Λάππα.

Η ΔΕΗ ΑΕ προτίθεται να προχωρήσει σε περικοπές στην εργασία τα Σαββατοκύριακα, ξεκινώντας την εφαρμογή του μέτρου από το διοικητικό προσωπικό. Από την καινούρια χρονιά, το μέτρο θα εφαρμοστεί για όλο το προσωπικό, δηλαδή και στην παραγωγή. Ταυτόχρονα όμως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε προσλήψεις, ώστε να μειώσει την υπερωριακή εργασία.

Παράλληλα, η ΔΕΗ ΑΕ σχεδιάζει να περιορίσει τον αριθμό των εργολάβων, όχι βέβαια με προσλήψεις προσωπικού, αλλά μέσα από την ανάθεση των πολλών μικρών εργολαβιών, που έχει σήμερα, σε μια μεγάλη εταιρεία - εργολάβο. Αναζητά λοιπόν μια μεγάλη εταιρεία που θα αναλάβει να εκτελεί π.χ. από τις συγκολλήσεις, τα μηχανολογικά και ηλεκτρολογικά μέχρι και τη λειτουργία ολόκληρων μηχανημάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθεί το καθεστώς των δουλεμπορικών σχέσεων εργασίας και η άγρια εκμετάλλευση των εκατοντάδων εργαζομένων που δουλεύουν για τη ΔΕΗ ΑΕ μέσω των εργολάβων, με άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβές.

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΟΔΗΓΟΙ
Απάντησαν στα εργοδοτικά σχέδια

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των οδηγών στη δίωρη στάση εργασίας και στην κινητοποίηση που διοργάνωσε χτες το Συνδικάτο Οδηγών Μακεδονίας Θράκης «ο ΕΡΜΗΣ», ενάντια στις απολύσεις που κάνει η εργοδοσία στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να καταργήσει τους μισθωτούς οδηγούς. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του σωματείου, οι εργαζόμενοι σταμάτησαν τα αυτοκίνητα στα πάρκινγκ του εθνικού οδικού δικτύου και συμμετείχαν στη στάση εργασίας. Μαζική ήταν η συμμετοχή και στην κινητοποίηση που έγινε τις ίδιες ώρες, έξω από τη μάντρα της μεταφορικής εταιρείας «Ηλιάδη» στην περιοχή του Β' ΚΤΕΟ Θεσσαλονίκης, η οποία τις τελευταίες μέρες απέλυσε 10 από τους 14 οδηγούς που απασχολούσε, ανάμεσά τους και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΣΕΜ) Κ. Κατσιαβούνη. Οι οδηγοί σχεδιάζουν κλιμάκωση του αγώνα με 24ωρη απεργία τις επόμενες μέρες.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΝΟΤΟΣ ΓΚΑΛΕΡΙ»: Κινητοποίηση μπροστά από το κατάστημα, πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της δίωρης στάσης εργασίας που προκήρυξε το επιχειρησιακό σωματείο απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων (πανελλαδικά ξεπερνούν τις δέκα). Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι άλλων εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά και η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

«ΛΙΝΤΛ»: Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχωρούν σήμερα στις 10.30 π.μ., στην Επιθεώρηση Εργασίας Λαυρίου, οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική «ΛΙΝΤΛ» μετά από κάλεσμα του επιχειρησιακού σωματείου, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης της εργαζόμενης Ματίνας Μακρή, μητέρας τριών παιδιών. Την ίδια ώρα, υπάρχει στην Επιθεώρηση προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση.

«ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ», «ΝΤΙΑ»: Συνεχίζονται μέχρι και την Κυριακή οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ», «ΝΤΙΑ», καθημερινά 11 π.μ. - 5 μ.μ. (απαραίτητη η ταυτότητα και το βιβλιάριο ασθενείας), στα γραφεία του σωματείου (Σωκράτους 51, 5ος όροφος). Την Κυριακή, οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Επίσης την Κυριακή θα ολοκληρωθούν οι αρχαιρεσίες στο σύνολο των παραρτημάτων του σωματείου.

«ΑΣΠΙΣ»: Νέα κινητοποίηση έκαναν οι εργαζόμενοι στον Ομιλο «Ασπίς» χτες, έξω από το υπουργείο Οικονομίας, στο Σύνταγμα. Σε συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομίας, δε δόθηκε καμιά δέσμευση για τη διασφάλιση του δικαιώματός τους στη δουλειά.

ΕΚ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: Την τρομοκράτηση των εργαζομένων που δυναμώνουν πολύμορφα η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου, μετά την εισαγγελική εντολή που στάλθηκε προχτές σε συνδικαλιστές της περιοχής για την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε έξω από το πολυκατάστημα «ΤΖΑΜΠΟ» στην περιοχή στις 7/2/09.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
«Στον αέρα» 100 εργάτες

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Χωρίς δουλειά βρίσκονται πάνω από 10 μέρες 100 περίπου εργαζόμενοι στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου νοσοκομείου στο Αγρίνιο πληρώνοντας τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης και στον τομέα της Yγείας, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται μέσα από την ανάθεση σε εταιρείες έργων απαραίτητων για τις λαϊκές ανάγκες, όπως η κατασκευή νέου νοσοκομείου στο Αγρίνιο, που εδώ και 27 χρόνια περίπου παραμένει ακόμη στα χαρτιά. Το χώρο των εργασιών επισκέφτηκε ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ. Στην κατασκευάστρια εταιρεία έχουν απομείνει μόλις 10 εργαζόμενοι - διοικητικό προσωπικό κυρίως - καθώς το υπουργείο υγείας χρωστάει από τον Ιούνη 2 εκατ. ευρώ.

Την ολόπλευρη στήριξη του Κόμματος μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ και στους εργαζόμενους των «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ». Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν νέες κινητοποιήσεις την ερχόμενη βδομάδα αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση των σφαγείων, διεκδικώντας την εφαρμογή της υφιστάμενης συλλογικής σύμβασης του σωματείου, το δικαίωμά τους στη δουλειά με μισθούς και δικαιώματα που προβλέπονται από την σύμβασή τους. Αυτά τα αιτήματα τέθηκαν και σε πρόσφατη συνάντηση του σωματείου εκδοροσφαγέων και του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος δεσμεύτηκε για απάντηση εντός της βδομάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ