ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Μπαράζ απολύσεων - κινητοποιήσεις εργαζομένων

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το κύμα των απολύσεων συνεχίζεται καθώς το κεφάλαιο συνεχίζει την επίθεσή του στους εργαζόμενους προκειμένου να διασφαλίσει την κερδοφορία του.

Στη Βρετανία, σε αδιέξοδο κατέληξαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του CWU, του συνδικάτου των εργαζομένων στα βρετανικά ταχυδρομεία (Royal Mail), και της διοίκησης, δηλαδή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, όσον αφορά στους μισθούς, στις θέσεις εργασίας και τον σχεδιαζόμενο εκσυγχρονισμό των ταχυδρομείων που θα σημάνει την απόλυση 16.000 εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στη Royal Mail προχώρησαν στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας σε 48ωρη πανεθνική εργατική κινητοποίηση ενώ έχουν κηρύξει 72ωρη απεργιακή κινητοποίηση στα τέλη αυτής της βδομάδας. Παράλληλα, τη Δευτέρα αναμένεται να αποφασίσουν για απεργιακές κινητοποιήσεις τα 14.000 μέλη του ιπτάμενου προσωπικού της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας ΒΑ ενάντια στα σχέδια της διοίκησης για περικοπές 1.700 θέσεων εργασίας και πάγωμα των αποδοχών τους, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο τους Unite.

Το δρόμο του αγώνα και των απεργιών ήδη έχουν επιλέξει οι συνάδελφοί τους στην ισπανική αεροπορική εταιρία «Iberia» καθώς χτες ξεκίνησε η 48ωρη απεργία με μισθολογικά αιτήματα. Τα συνδικάτα CTA και SITCPLA, που εκπροσωπούν το ιπτάμενο προσωπικό της «Iberia», βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων αλλά και τα συνολικά σχέδιά της που προβλέπουν μεταξύ άλλων πάγωμα των προσλήψεων έως το 2012, πάγωμα των μισθών για το 2010 και το 2011, πρόγραμμα συνταξιοδότησης για το προσωπικό καμπίνας ηλικίας άνω των 55 ετών, ενώ στέλνει στην ανεργία 200 μέλη του προσωπικού εδάφους.

Η δεύτερη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στον κόσμο, η βρετανική «British American Tobacco» (BAT), αποφάσισε να κλείσει το 2011 το εργοστάσιό της στο Ζόεμποργκ, βόρεια της πρωτεύουσας της Δανίας, πετώντας στο δρόμο 466 εργαζόμενους.

Σε περικοπές 2.500 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η «Caterpillar», σχεδιάζει ωστόσο να επαναφέρει 550 εργαζόμενους που έχει απολύσει έως τα τέλη του 2010. Η αμερικανική εταιρεία δεν προσδιόρισε ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις αλλαγές.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη περίπου 60.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους το τελευταίο 12μηνο, αναφέρεται σε δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας «Ντνέβνι Αβαζ». Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία Απασχόλησης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, η ανεργία διαμορφώνεται στο 41,8%.

Στις ΗΠΑ, ακόμη δύο τράπεζες χρεοκόπησαν - η Partners Bank στην πόλη Νάπολι στη Φλόριντα και η American United Bank με έδρα την πόλη Λόρενσβιλ στην Τζόρτζια - και οι πόροι τους μεταβιβάστηκαν με αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ. Ετσι, ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν καταρρεύσει μέχρι στιγμής εντός του 2009 φθάνει τις 101.

Τέλος, υπό την επίβλεψη κρατικού φορέα για την εξυγίανσή της θα τεθεί η ζημιογόνος ιαπωνική αεροπορική εταιρεία «Japan Airlines» (JAL), σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nikkei, η οποία αναφέρει ότι ο Οργανισμός Εξυγίανσης Επιχειρήσεων ενδέχεται να αναλάβει το έργο ακόμη και την τρέχουσα βδομάδα.

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ» - ΗΠΑ
Κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» με προεδρικό διάταγμα

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις για τα πλατιά λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις για τα πλατιά λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ
OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υγειονομική κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» κήρυξε το Σάββατο στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα σε μία προσπάθεια να δώσει στις υπηρεσίες Υγείας ευελιξία στο χειρισμό μιας πιθανής νέας έξαρσης της επιδημίας της «νέας γρίπης». Ταυτόχρονα η κίνηση αυτή δείχνει και τις αδυναμίες που αντιμετωπίζει το σύστημα Υγείας και τις αντιθέσεις που διαφάνηκαν με τη λεγόμενη μεταρρύθμισή του.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος δεν προήλθε από κάποια δραματική επιδείνωση της νόσου, που από τον περασμένο Απρίλη ως σήμερα έχει προκαλέσει σε 46 πολιτείες το θάνατο περίπου 1.000 ατόμων και έχει στείλει στα νοσοκομεία πάνω από 20.000. Το προεδρικό διάταγμα δίνει τώρα τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να δημιουργήσουν, εάν προκύψει ανάγκη, εξω-νοσοκομειακούς προσωρινούς χώρους και κέντρα διάγνωσης πιθανών νέων κρουσμάτων (π.χ. τέντες σε χώρους στάθμευσης, σε προαύλια σχολείων, κοινοτικά κέντρα κλπ).

Μία άλλη παράμετρος του διατάγματος Ομπάμα σχολιάζουν εφημερίδες, όπως οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης» και η «Ουάσιγκτον Ποστ», επιχειρεί να προστατεύσει καλύτερα τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών ώστε να μη σταθεί εμπόδιο στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη πιθανή έλλειψη ασφάλισης ή να πέσουν θύματα διακρίσεων, με βάση τον ασφαλιστικό φορέα και τις συνδρομές - που πληρώνουν ή δεν πληρώνουν...- σ' αυτόν.

Το ίδιο 24ωρο, οι αμερικανικές υγειονομικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν πως έχουν στη διάθεσή τους λιγότερα εμβόλια της «νέας γρίπης» απ' όσα περίμεναν (πήραν δηλαδή λιγότερες από 16.000.000 δόσεις εμβολίων) και πως το αυξημένο ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για εμβολιασμό σ' όλη τη χώρα έχει ήδη εξαντλήσει τα αποθέματα των εμβολίων σε αρκετά νοσοκομεία των ΗΠΑ. Ωστόσο, θεωρούν πως μέσα στις επόμενες μέρες θα εξασφαλίσουν άλλες 30.000.000 δόσεις εμβολίων.

Στη Φινλανδία, πάντως, χτες ανακοινώθηκε το πρώτο θύμα του ιού Η1Ν1, μία 25χρονη γυναίκα που είχε μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Το Σάββατο, στο Λίβανο, καταγράφηκε επίσης το πρώτο θύμα της «νέας γρίπης»: μία 30χρονη γυναίκα που ήταν έγκυος στον όγδοο μήνα.

Στον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ εκτιμάται πως τα θύματα της «νέας γρίπης» διεθνώς ξεπερνούν τις 5.000 ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε τουλάχιστον 414.000.

«ΔΙΚΗ» ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Αναβλήθηκε για σήμερα

ΧΑΓΗ.-- Αναβλήθηκε για σήμερα η έναρξη της «δίκης»-φιάσκο έναντι του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, καθώς ο κατηγορούμενος απουσίασε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός πως το δικαστήριο δεν του έχει δώσει επαρκή χρόνο για να μελετήσει την τεράστια πληθώρα στοιχείων και εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων που κανονικά θα χρειάζονταν το λιγότερο άλλους 10 μήνες...

«Διαπιστώνω ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι παρών. Παρατηρώ επίσης ότι καθώς έχει επιλέξει να υπερασπισθεί μόνος του τον εαυτό του στις μέχρι στιγμής διαδικασίες, κανείς συνήγορος δεν είναι παρών για να τον εκπροσωπήσει», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης δικαστής Ο-Γκον Κουόν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η δίκη θα ξεκινήσει σήμερα (Τρίτη) ασχέτως με την παρουσία ή όχι του κατηγορούμενου στην αίθουσα... Αυτό, ερμηνεύτηκε απ' την ομάδα νομικών συμβούλων του 64χρονου Ράντοβαν Κάρατζιτς, που συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 στο Βελιγράδι, ως απειλή για το διορισμό συνηγόρου υπεράσπισης, που φυσικά δε θα είναι καλά προετοιμασμένος για το χειρισμό μιας τέτοιας υπόθεσης. Κάτι τέτοιο θα έπληττε περαιτέρω την ήδη καταρρακωμένη «φήμη» του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία που εξόντωσε (ψυχικά και σωματικά) έναν ακόμη Σέρβο κατηγορούμενο: Τον πρώην πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που πέθανε στη Χάγη πριν από το τέλος της δίκης του, το Μάρτη του 2006.

Χτες, μετά την απόφαση του δικαστή να μεταθέσει για σήμερα την έναρξη της «δίκης», παρήλασε μπροστά στους φακούς τηλεοπτικών σταθμών η παράσταση μερικών δεκάδων μητέρων θυμάτων του πολέμου στη Βοσνία που επιστρατεύτηκαν για να στιγματίσουν, για πολλοστή φορά, τον πρώην πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας σαν «σφαγέα των Βαλκανίων». Αντίθετα, καμία «μητέρα θυμάτων του πολέμου στη Βοσνία» δεν εμφανίστηκε στη Χάγη για να καταγγείλει τα εγκλήματα ηγετών όπως ο Κλίντον, ο Μπλερ, ο Σρέντερ, ο Σιράκ κ.ά. στα Βαλκάνια...

ΙΤΑΛΙΑ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Διαμορφώνεται η «ρεζέρβα» Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ.--

Νέος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας είναι πλέον ο Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι μετά τις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή. Το συγκεκριμένο κόμμα ασκεί μεγάλη κριτική στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι τόσο για τα νέα «ροζ» σκάνδαλα που τον εμπλέκουν, όσο και για τα δικαστικά ζητήματα που εκκρεμούν σε βάρους του λόγω της μέχρι πρόσφατης ασυλίας που απολάμβανε. Επιχειρεί, προωθώντας τον «αντι-μπερλουσκονισμό» στην ουσία να διαχειριστεί με άλλο τρόπο το ίδιο το σύστημα που το έχει αναδείξει. Πρόκειται για ένα μόρφωμα της άρχουσας τάξης που σκοπό έχει να παίξει το ρόλο της «ρεζέρβας» του δικομματικού συστήματος, χωρίς ωστόσο να θίγει τις ακολουθούμενες αντιλαϊκές φιλομονοπωλιακές πολιτικές.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα αποτελεί δημιούργημα της συγχώνευσης των δύο κομμάτων, του κόμματος «Μαργαρίτα» και του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς που προήλθε από το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα που το 1991 απάλειψε τη λέξη «κομμουνιστικό» από τον τίτλο του και λίγο αργότερα διέγραψε τελείως το σφυροδρέπανο από σύμβολό του.

Ο Μπερσάνι, που υπήρξε υπουργός Βιομηχανίας και Συγκοινωνιών έλαβε το 52% των προτιμήσεων, έναντι του 34% του μέχρι χτες γραμματέα Ντάριο Φραντσεσκίνι, ενώ ο Ινιάτσιο Μαρίνο συγκέντρωσε το 14%.

Στην επικαιρότητα ωστόσο κυριάρχησε το Σαββατοκύριακο το σκάνδαλο που ξέσπασε γύρω από τον κυβερνήτη του Δημοκρατικού Κόμματος της περιφέρειας του Λάτσιο, τον Πιέρο Μαράτσο, καθώς παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι υπάρχει βίντεο που τον δείχνει συντροφιά με μια εκδιδόμενη τρανσέξουαλ σε διαμέρισμα στη Ρώμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ