ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να προχωρήσει το έργο του Αχελώου

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το Κόμμα

Η κυβέρνηση καλείται να ξεκαθαρίσει αν θα «παγώσει» ή όχι το έργο της εκτροπής
Η κυβέρνηση καλείται να ξεκαθαρίσει αν θα «παγώσει» ή όχι το έργο της εκτροπής
Τη γρήγορη ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και απευθύνει στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Οπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ, σε νέες περιπέτειες μπαίνει το έργο της εκτροπής του Αχελώου, που επί δεκαετίες μάταια περιμένει ο λαός της Θεσσαλίας για να ξεδιψάσουν τα χωράφια, για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και για την αντιμετώπιση των φαινομένων της απερήμωσης της περιοχής.

Οι προεκλογικές τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ότι το όλο θέμα της εκτροπής θα επανεξεταστεί - προσθέτει - έχει οδηγήσει σε πλήρη αμφισβήτηση της προοπτικής του έργου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες - αναφέρει ο Α. Σκυλλάκος - το έργο θα παγώσει. Αλλες «διαρροές» μας πληροφορούν ότι η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα στην πορεία του έργου τα οποία θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας 60/2000 για τα νερά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη οδηγία δεν ευνοεί την εκτροπή ποταμών και αποθαρρύνει υδροβόρες καλλιέργειες για να εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και το ξεκλήρισμα των αγροτών. Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να αποστείλει στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 14 ερωτήματα για το θέμα της εκτροπής, οι απαντήσεις στα οποία μπορούν να προσθέσουν νέα εμπόδια στην κατασκευή του έργου.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ απευθύνει στους συναρμόδιους υπουργούς τα εξής καίρια ερωτήματα:

  • Ποια είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την εκτροπή του Αχελώου κι αν έχουν βάση όλες οι αναφερόμενες πληροφορίες.
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και η χρηματοδότηση που θα οδηγήσουν στη γρήγορη ολοκλήρωση του έργου, ενός έργου ζωής και σωτηρίας της Θεσσαλίας;
ΕΕΔΥΕ
Εγκλημα σε βάρος απελπισμένων ανθρώπων

Ανακοίνωση για τον πνιγμό των 8 γυναικόπαιδων στα ανοιχτά της Λέσβου

ICON

Τη λύπη της και την οργή της εκφράζει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για τον άδικο χαμό των οχτώ Αφγανών προσφύγων, τέσσερις γυναίκες και τέσσερα παιδιά που πνίγηκαν έξω από τη Μυτιλήνη, όταν δουλεμπορικό σκάφος που τους μετέφερε από την Τουρκία έπεσε πάνω σε βράχια την περασμένη βδομάδα.

«Είναι ακόμα μια πράξη ενός χιλιοπαιγμένου έργου, που συμβαίνει συχνότατα στις ελληνικές θάλασσες, ενός εγκλήματος σε βάρος απελπισμένων φτωχών μεταναστών και προσφύγων που αναζητούν τρόπο επιβίωσης.

Και για το έγκλημα αυτό ευθύνεται η πολιτική της μηδενικής ανοχής που εφαρμόζει η ΕΕ και ακολουθεί και η τωρινή κυβέρνηση, που συνεχίζει να την εφαρμόζει διατηρώντας σε ισχύ τη δράση της FRONTEX στα ελληνικά χωρικά ύδατα», σημειώνει η ΕΕΔΥΕ. Καλεί τον ελληνικό λαό να καταδικάσει και να απορρίψει την πολιτική της επιλεκτικής εισδοχής μεταναστών και τη λειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης. «Για τη μετανάστευση δεν ευθύνονται οι μετανάστες. Ευθύνονται το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εστίες πολέμου που φυτεύουν στις χώρες προέλευσης των μεταναστών για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων που ληστεύουν αυτές τις χώρες διατηρώντας στρατούς κατοχής», συμπληρώνει και καλεί τις επιτροπές ειρήνης και το λαό να δραστηριοποιηθούν για την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων.

ΠΙΕΡΙΑ
Αόριστες υποσχέσεις για αποζημιώσεις

Αόριστες υποσχέσεις για αποζημιώσεις στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες έδωσε ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του στην Πιερία. Στα γραφεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας δεν ανέφερε τίποτα το συγκεκριμένο για το πώς, πότε και με ποιο τρόπο θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς των Δήμων Δίου, Πέτρας και Ελαφίνας, ενώ μίλησε και για το ενδεχόμενο να γίνει αυτό από το 4ο ΚΠΣ.

Οσον αφορά τα διόδια του δρόμου Ράχες Μαλιακού - Κλειδί που κατασκευάζεται με το καθεστώς της Σύμβασης Παραχώρησης, ο υφυπουργός δήλωσε στην επιτροπή φορέων του Νομού Πιερίας που έχει συγκροτηθεί για το θέμα ότι είναι υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης παραχώρησης, που βέβαια κυρώθηκε το 2007 με νόμο στη Βουλή που ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ...

ΘΑΣΟΣ
Αντιδράσεις για τη μείωση ακτοπλοϊκών δρομολογίων

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη μείωση των δρομολογίων που επιβάλλουν οι ναυτιλιακές εταιρείες εξέφρασαν οι φορείς της Θάσου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες στη Σκάλα Πρίνου με πρωτοβουλία του σωματείου ναυτεργατών. Εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεταιρισμών, αθλητικών συλλόγων κ.ά. κατήγγειλαν ότι με τη μείωση των δρομολογίων περιορίζεται η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των πολιτών, ενώ δημιουργούνται δυσκολίες στην πρόσβαση των κατοίκων της Θάσου με την Καβάλα και γενικότερα με το νομό. Βάλλονται εργασιακά κεκτημένα των ναυτικών και απειλείται με απολύσεις μεγάλος αριθμός ναυτικών.

Σημειώνεται ότι τα δρομολόγια από την 1η Νοέμβρη μειώνονται ως εξής: στη γραμμή Κεραμωτής - Λιμένα γίνονται 10 από 12 και τις Κυριακές 6, στη γραμμή Καβάλας - Πρίνου μειώνονται σε 4 και το χειμώνα που είναι επισκευαστική περίοδος ουσιαστικά στη γραμμή θα μείνουν 2 δρομολόγια. Προβλήματα δημιουργούνται με τους ασθενείς που από το Κέντρο Υγείας Πρίνου πηγαίνουν στην Καβάλα, με τους μαθητές που πηγαινοέρχονται στα τεχνικά λύκεια και τον ΟΑΕΔ, καθώς και σε πολλούς άλλους κατοίκους του νησιού.

Οι φορείς της Θάσου ζήτησαν την αύξηση των δρομολογίων, ώστε να καλύπτονται οι κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων κι όχι να εξυπηρετούνται τα επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς και να μην υπάρξουν απολύσεις ναυτεργατών. Εκλέχθηκε 9μελής επιτροπή αγώνα που θα έχει άμεσα επαφές με τους αρμόδιους φορείς και τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Στο Λαζαρέτο - Κέρκυρα

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλούν τα μέλη και τους φίλους της Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που διοργανώνουν, από κοινού, οι: ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, το ΝΣ της ΚΝΕ και το παράρτημα Κέρκυρας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, για τους εκτελεσθέντες στο ΛΑΖΑΡΕΤΟ της Κέρκυρας, την Κυριακή 8 Νοέμβρη 2009, στο χώρο των εκτελέσεων. Πούλμαν της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ θα αναχωρήσουν από πλ. Κάνιγγος την Παρασκευή 6/11/09, και ώρα 17.00, για Πάτρα. Για συμμετοχή - πληροφορίες: 210.8225.407 και 210.8831.368.

-- Στο Προκόπι Εύβοιας

Επίσης, την Κυριακή 8 Νοέμβρη 2009 και ώρα 11 π.μ. στον Αϊ-Γιώργη στο Προκόπι Εύβοιας, από το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, διοργανώνεται εκδήλωση τιμής για τους ΘΥΜΙΟ ΚΑΨΗ (Καπετάν Ανάποδο) και ΓΙΩΡΓΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΙΚΟ (Καπετάν Ευβοιώτη), καθώς και για όλους τους ήρωες του ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Από Χαλκίδα θα αναχωρήσει πούλμαν, στις 9.30 π.μ., από την πλατεία Αγοράς.

-- ΠΕΚΑΜ

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί, την απολογιστική του συνέλευση και καλεί τα μέλη της Ενωσης να συμμετέχουν, την Τετάρτη 18/11/09 ώρα 5 μ.μ., στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Σε περίπτωση μη απαρτίας - όπως συνήθως συμβαίνει - η γενική συνέλευση θα γίνει οριστικά την επόμενη Τετάρτη 25 Νοέμβρη, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο με τα ίδια θέματα ημερήσιας διάταξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ