ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΘΡΑΚΩΝ» - «YTONG» ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Συνεχίζουν ανυποχώρητοι τον αγώνα

Στην πύλη του εργοστασίου συνάντησε χτες τους απεργούς ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης

Να δουλέψουν για να γίνει ο αγώνας τους υπόθεση όλου του λαού της περιοχής κάλεσε τους εργάτες το κλιμάκιο του ΚΚΕ
Να δουλέψουν για να γίνει ο αγώνας τους υπόθεση όλου του λαού της περιοχής κάλεσε τους εργάτες το κλιμάκιο του ΚΚΕ
Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα τους μετέφερε στους απεργούς εργαζόμενους των εργοστασίων «ΘΡΑΚΩΝ» και «YTONG», στην Ορεστιάδα του Εβρου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, καλώντας τους να σταθούν ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η οποία, έχοντας εξασφαλίσει τις πλάτες πολιτικών παραγόντων, αρνείται να πάρει πίσω τις απολύσεις που έκανε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων που από τη Δευτέρα κλιμάκωσαν τον αγώνα τους προχωρώντας σε απεργία διαρκείας και περιφρούρηση της πύλης των εργοστασίων. Οι εργαζόμενοι απαιτούν ανάκληση των 21 απολύσεων που έκανε η εργοδοσία μετά την άρνησή τους να αποδεχθούν τη μερική απασχόληση για δύο βδομάδες το μήνα με μισό μισθό, δηλαδή 350 ευρώ το μήνα, και για διάρκεια τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2011.

Η εργοδοσία από την αρχή των απεργιακών κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν στις 29 του Οκτώβρη, προσπαθεί να συκοφαντήσει τον αγώνα των εργαζομένων διαδίδοντας ότι αυτοί επέλεξαν τις απολύσεις όταν δεν αποδέχθηκαν τη μερική απασχόληση. Για την επίθεση που εξαπέλυσε επικαλείται ζημιές λόγω της κρίσης.

Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρόνια τώρα στηρίζουν την επιχείρηση διευκολύνοντας με την εξασφάλιση φθηνής πρώτης ύλης (άμμο από τον Αρδα ποταμό), κάνοντας τα στραβά μάτια για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλεί η λειτουργία της ή ακόμη αναλαμβάνοντας το κόστος ασφαλτόστρωσης των δρόμων που οδηγούν στο εργοστάσιο. Ενδεικτική είναι η παρουσία του νομάρχη Εβρου, Ν. Ζαμπουνίδη, που, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, χτες εμφανίσθηκε ως διαμεσολαβητής της εργοδοσίας, προβάλλοντας την επιχειρηματολογία της επιχείρησης για οικονομική ζημία.

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Α. Τζέκης, τόνισε πως το δίκιο τους θα το βρουν μέσα από τους αγώνες. «Εδώ θα δείτε ποιος είναι μαζί σας και ποιος με τις πολυεθνικές. Εδώ θα πρέπει να βγάλετε συμπεράσματα για το ποια είναι η πολιτική που επιτρέπει στην εργοδοσία, πολυεθνική ή ντόπια, να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο στο εργατικό δυναμικό της χώρας», είπε. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να μεταφέρουν τον αγώνα τους έξω από το εργοστάσιο, στην κοινωνία της Ορεστιάδας, του νομού, με πολύμορφες κινητοποιήσεις. Να παλέψουν ώστε ο αγώνας τους να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων που δέχονται τις επιπτώσεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. «Εχετε τη δύναμη να μην υποταχθείτε, να μην κάνετε βήμα πίσω. Να αναγκάσετε την εργοδοσία να κάνει πίσω μέσα από τον ενωμένο και αποφασιστικό αγώνα», τόνισε. Τέλος, κάλεσε τους δήμους και τη νομαρχία να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ των εργαζομένων, να παρέμβουν για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους στη δουλειά και να μην παίζουν το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου».

Στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας, όπου ενημερώθηκε για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο η ίδια όσο και οι χιλιάδες αγρότες που εξυπηρετεί, εξαιτίας της ΚΑΠ και της απαξίωσης του συνεταιριστικού κινήματος διαχρονικά από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ με τη στήριξη των γνωστών αγροτοπατέρων (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ). Ενδεικτικό του οικονομικού αδιέξοδου των αγροτών είναι το γεγονός ότι στις αποθήκες της ΕΑΣ παραμένουν απούλητες οι σοδειές των δύο τελευταίων χρόνων σε στάρια και καλαμπόκια, αφού οι τιμές που δίνουν οι έμποροι είναι εξευτελιστικά χαμηλές και πολύ κάτω του κόστους.

«ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΠΕΣΙΝΕ
Με σοβαρά εγκαύματα νοσηλεύεται εργάτης

Είχε ειδικότητα καθαριστή αλλά εκτελούσε άλλη, επικίνδυνη και εξειδικευμένη εργασία, καταγγέλλουν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στην Αθήνα νοσηλεύεται ο εργαζόμενος Λουκάς Κουσκούκης που το πρωί της Δευτέρας έπαθε ηλεκτροπληξία στο εργοστάσιο της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (πρώην ΠΕΣΙΝΕ).

Οπως καταγγέλλουν στον «Ρ» συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από την περιοχή, ο εργαζόμενος - που δούλευε στην εργολαβία «Μαργαρίτη» - στις 8.50 π.μ. υπέστη εγκαύματα σε διάφορα σημεία του σώματός του. Το «ατύχημα» έγινε όταν κατά την εργασία αλλαγής πινακίδας σήμανσης στην εξωτερική πλευρά του προστατευτικού πλέγματος του διακόπτη του γκρουπ νούμερο 15 του υποσταθμού του εργοστασίου δημιουργήθηκε ηλεκτρικό τόξο με αποτέλεσμα ο εργάτης να πάθει ηλεκτροπληξία. Ο εργαζόμενος είχε ειδικότητα καθαριστή. Η συγκεκριμένη εργασία που έκανε εκείνη την ώρα είναι άκρως εξειδικευμένη και επικίνδυνη εργασία και γι' αυτό πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο εργαζόμενο. Επισημαίνεται ότι η εργοδοσία της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» κατάργησε το μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό και δίνει τις συγκεκριμένες εργασίες σε εργαζόμενους των εργολαβιών με μοναδικό σκοπό τη μείωση του κόστους με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

«Ο περιβόητος ανταγωνισμός, που με ιερή ευλάβεια δοξάζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, έχει ένα θύμα: την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους γενικότερα», υπογραμμίζει η ΚΟΒ Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο ενός υδραυλικού, που έπεσε από τον 6ο όροφο οικοδομής της ΑΤΕ Bank. Το ΚΚΕ καταδεικνύει ως ηθικούς αυτουργούς των «ατυχημάτων» όλες τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τον πλουτισμό του κεφαλαίου και καλεί τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματοβιοτέχνες, μετανάστες και νέους να στρατευτούν με το ΠΑΜΕ, στον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για τη λαϊκή συμμαχία και τη λαϊκή εξουσία, καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΚΟΒ.

«ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ»
Απέλυσε εργαζόμενο μετά από 16 χρόνια

Την απόλυση του εργαζόμενου Σ. Τσιμέρη μετά από 16 χρόνια δουλειάς, με το εργοδοτικό πρόσχημα ότι κάπνιζε σε απαγορευμένο χώρο, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Πρακτικέρ».

Στη χτεσινή προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση η εργοδοσία με υπόμνημά της επέμεινε για την απόλυση, ισχυριζόμενη ότι απέλυσε τον εργαζόμενο γιατί κάπνιζε σε απαγορευμένο και «επικίνδυνο» για πυρκαγιά χώρο. Ταυτόχρονα, αναφέρεται σε ακόμα τρεις απολύσεις εργαζομένων με το ίδιο ακριβώς επιχείρημα που έγιναν μέσα σε διάστημα ενός μήνα (!) σε διαφορετικά καταστήματά της, το περασμένο καλοκαίρι.

Το σωματείο καταγγέλλει ότι πρόκειται για «μεθοδευμένη ενέργεια» καθώς η εταιρεία «έδειξε για ακόμα μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο εφαρμόζοντας τις τρομοκρατικές και απαράδεκτες μεθόδους που ακολουθεί με σύστημα το τελευταίο διάστημα, που είναι οι απολύσεις». Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν μαζικά τις ενέργειες και τις κινητοποιήσεις που οργανώνει με σκοπό την επαναπρόσληψη του απολυμένου.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Σε γενική συνέλευση καλεί τα μέλη του, αύριο Πέμπτη, στις 10 το πρωί, το Σωματείο Συνταξιούχων Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής και Πειραιά. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του συνδικάτου (Γλάδστωνος 3 - Στοά Φέξη, 7ος όροφος). Τα θέματα της συνέλευσης είναι: Εκλογή εφορευτικής επιτροπής. Ψηφοφορία για εκπροσώπηση στο ΕΚΑ και την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. Διοικητικός απολογισμός και προϋπολογισμός. Τροποποίηση Καταστατικού. Μετά τη συνέλευση θα ακολουθήσει ψηφοφορία από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

ΜΕΤΑΛΛΟ: Γενική Συνέλευση για την οργάνωση των αγώνων του κλάδου πραγματοποιεί το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» την Κυριακή 15 Νοέμβρη, στις 09.30 π.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου (3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, ΕΚΑ, 2ος όροφος). Η μαζική συμμετοχή στη συνέλευση επιβάλλεται από τις ίδιες τις εξελίξεις και την ανάγκη για πάλη ενάντια στις απολύσεις, την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, για την περιφρούρηση και διεύρυνση των ΒΑΕ, την πάλη ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση κτλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ