ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «STAGE»
Απεργούν πανελλαδικά σήμερα και αύριο

Στις 11 π.μ., στην Ομόνοια, η πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση

Οι γυναίκες και οι νέοι βρίσκονται πρώτοι στο «στόχαστρο» της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης (φωτ. από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων με «stage» στην Αθήνα)
Οι γυναίκες και οι νέοι βρίσκονται πρώτοι στο «στόχαστρο» της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης (φωτ. από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων με «stage» στην Αθήνα)
Απεργούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι με «stage» όλης της χώρας, δίνοντας στις 11 π.μ. πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού στο κέντρο της Αθήνας, στην Ομόνοια. Αύριο οι εργαζόμενοι συνεχίζουν με διαδηλώσεις έξω από τις κατά τόπους υπηρεσίες τους. Για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης συζήτησε προχτές και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Να καταργηθούν όλες οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αμεση μονιμοποίηση των εργαζομένων σε «stage» χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καταβολή όλων των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων με «stage» και να μην απολυθεί κανείς.

Η νέα κινητοποίηση αποτελεί σημαντικό βήμα αγωνιστικού συντονισμού. Ταυτόχρονα, η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να πετάξει στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και οι προσπάθειες συνολικά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο να κρύψουν τις πολιτικές αιτίες της ανεργίας και της εργασιακής ομηρίας αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους, αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει το κοινό μέτωπο όλων ανεξαίρετα των εργατοϋπαλλήλων για το δικαίωμα σε σταθερή και μόνιμη εργασία. Σ' αυτή την κατεύθυνση παλεύουν σταθερά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οι οποίες βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων με «stage», καλώντας σε οργάνωση του αγώνα ενάντια στις πολιτικές που γεννούν και θρέφουν την ανεργία, τις κάθε λογής ελαστικές μορφές εργασίας.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση μια σειρά σωματεία στους ΟΤΑ έχουν πάρει απόφαση, σήμερα, για τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ.- 3 μ.μ.).

Στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις του νομού και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συγκέντρωση στις 12 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης για τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους με «stage», ενώ έχει προκηρυχθεί τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι.

Αύριο Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί μεταξύ άλλων κινητοποιήσεις στα Γιάννενα (κεντρική πλατεία) και στην Κέρκυρα (νομαρχία) στις 11 π.μ.

Την ολόπλευρη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων με συμβάσεις και με «stage», για την μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εξέφρασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου και η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα. Εκ μέρους της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Πρέτζας υπογράμμισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι από κάθε χώρο και κλάδο δουλειάς να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων στα «stage» οι οποίοι, αφού χρησιμοποιήθηκαν ως φθηνό εργατικό δυναμικό σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων συνολικά των εργαζομένων, σήμερα πετιούνται στο δρόμο. Ανέδειξε την ανάγκη να ορθωθεί ένα ρωμαλέο εργατικό κίνημα απέναντι στην κυρίαρχη αντεργατική πολιτική που θα παλεύει και θα διεκδικεί για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μισθούς και δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

ΚΕΔΚΕ
Σπεύδει σε νέους αντεργατικούς «διαλόγους»

Να συμμετέχει στη συζήτηση που ξεκινά το υπουργείο Εσωτερικών για τις εργασιακές σχέσεις στην ΤΑ

Υπέρμαχοι της μόνιμης εργασίας όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους δήμους, εμφανίστηκαν χτες οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), «σβήνοντας» πολύ εύκολα από τη μνήμη της δράσης του οργάνου, τις αποφάσεις του για εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης αρχικά, της μερικής απασχόλησης στη συνέχεια και της πρότασης για απασχόληση ανέργων με ημερομηνία λήξης προσφάτως.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να συμμετέχει στη συζήτηση που ανοίγει το υπουργείο Εσωτερικών για τις εργασιακές σχέσεις των απασχολούμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διάλογος που όπως καταγράφεται και σε σχετική επιστολή του υφυπουργού Εσωτερικών, Ντ. Ρόβλια, θα κινείται στο πλαίσιο της διαιώνισης της ομηρίας των εργαζομένων, αφού προτείνεται «η σταδιακή κατάργηση των συμβάσεων έργου, που πρέπει να αντικατασταθούν με σχέσεις εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών». Τη διατήρηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης στο δημόσιο είχε άλλωστε επιβεβαιώσει σε πρόσφατη συνάντηση με το ΑΣΕΠ ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης. Παρά τις δηλώσεις για τη δήθεν πρόθεση της κυβέρνησης να μην υπάρχουν στο Δημόσιο εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ο υπουργός είχε δηλώσει μετά τη συνάντηση ότι τα κενά που θα δημιουργηθούν στις υπηρεσίες του Δημοσίου μετά την κατάργηση των STAGE και τη λήξη των συμβάσεων όσων απασχολούνται με αυτό το καθεστώς, θα καλυφθούν με προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Στο μεταξύ, χτες συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποίησαν πορεία προς την ΚΕΔΚΕ, όπου και αντιπροσωπεία τους παρέστη, και ακολούθως στο υπουργείο Εσωτερικών. «Αυτοί που φρόντισαν να εφαρμόσουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, παρακρατώντας χρήματα της ΤΑ για την αντιμετώπισης της κρίσης, εμφανίζονται τώρα, με αφορμή τη διαμαρτυρία των εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, υπέρ της μονιμοποίησης όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», σχολίασε ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», Χρ. Τέγος. Ο ίδιος θύμισε μόνο την πρόσφατη πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ να απασχοληθούν άνεργοι στους δήμους, για 36 μήνες το ανώτερο, με όρους διαιώνισης της ομηρίας και χωρίς πλήρη δικαιώματα.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Οχι στην ομηρία και τον εμπαιγμό των καθαριστριών

«Με τον τρόπο που επέλεξε το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στις συμβάσεις των καθαριστριών των δημόσιων σχολείων κόβει το δρόμο για τη μονιμοποίησή τους και ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του καθαρισμού των δημόσιων σχολείων». Αυτό τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή Νίκαιας σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει για το ποιος είναι αρμόδιος για την πληρωμή των καθαριστριών των δημόσιων σχολείων. Θέση που συμπίπτει με τη θέση του Σωματείου Καθαριστριών των δημόσιων σχολείων.

Παράλληλα, επισημαίνει πως όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαιδευτική διαδικασία, εκπαιδευτικοί, καθαρίστριες, φύλακες, διοικητικό προσωπικό, πρέπει να είναι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας με μόνιμη και σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και καλεί το υπουργείο Παιδείας, εν μέσω και της «νέας γρίπης», να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα της πληρωμής των καθαριστριών και να ενισχύσει με επιπλέον προσωπικό την υγιεινή και καθαριότητα των σχολείων.

Το πρόβλημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, παρουσιάστηκε τον περασμένο Φλεβάρη όταν ορίστηκε με κοινή Υπουργική Απόφαση ότι, εκτός από το υπουργείο Παιδείας, μπορεί και άλλος φορέας να συνάπτει συμβάσεις έργου με καθαριστές - καθαρίστριες ή συνεργεία καθαρισμού. Με μεταγενέστερη Υπουργική Απόφαση, ορίστηκε ως εποπτευόμενος φορέας ο ΟΣΚ. Η συμμετοχή των σχολικών επιτροπών περιορίζεται μόνο στη μεσολάβηση για την καταβολή των αμοιβών των συμβάσεων από τον ΟΣΚ (που είναι κατά το νόμο «εργοδότης») στις καθαρίστριες - καθαριστές που με τη σειρά τους είναι κατά το νόμο «εργολάβοι». Ο ΟΣΚ, κατά παράβαση του νόμου, επιβάλλει οι συμβάσεις να υπογραφούν από τους προέδρους των σχολικών επιτροπών.

Οσες συμβάσεις έγιναν με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει ο Δήμος Νίκαιας, είναι παράνομες και άκυρες με γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΚΕΔΚΕ και προέτρεψε τους προέδρους των σχολικών επιτροπών να μην υπογράψουν τις συμβάσεις για να τους διαφυλάξει από ενδεχόμενες νομικές εμπλοκές.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ «TRITON»
Εντατικοποίηση και απολύσεις

Στην απόλυση του εργαζόμενου ηλεκτροτεχνίτη Μάκη Μακρυγιάννη προχώρησε η διοίκηση της κατασκευαστικής και εμπορικής εταιρείας TRITON ACT.

Ο εργαζόμενος, που δούλευε από τα περασμένα Χριστούγεννα, είχε αναπτύξει σταθερή δράση μέσα από το κλαδικό συνδικάτο, απευθυνόμενος σταθερά στους συναδέλφους του για την οργάνωση της πάλης. Ο ίδιος είναι μέλος του ΚΚΕ. Η εταιρεία επικαλέστηκε μείωση του προσωπικού. Ωστόσο, την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από έργα και παράλληλα πιέζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

Οπως καταγγέλλει και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής η εντατικοποίηση της εργασίας είναι καθημερινό φαινόμενο στα εργοτάξια της εταιρείας και ο απολυμένος είχε πρωτοστατήσει ενάντια σε αυτή την κατάσταση. Το σωματείο διαμηνύει πως θα δώσει απάντηση στις μεθοδεύσεις της εταιρείας, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ