ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
«Ρυθμιζόμενη» μετανάστευση για τα κέρδη των μονοπωλίων

Τρόπους για να «ανοιγοκλείνουν τη βρύση» των μεταναστευτικών ροών ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων συζήτησαν χτες οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ δεν ακούστηκε ούτε ο πόνος των ξεριζωμένων, ούτε η οργή των μεταναστών που τους αρνούνται τη νομιμοποίηση. Παρά μόνο οι τρόποι που τα μονοπώλια θα ωφεληθούν περισσότερο από τα κύματα των μεταναστών

Eurokinissi

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ δεν ακούστηκε ούτε ο πόνος των ξεριζωμένων, ούτε η οργή των μεταναστών που τους αρνούνται τη νομιμοποίηση. Παρά μόνο οι τρόποι που τα μονοπώλια θα ωφεληθούν περισσότερο από τα κύματα των μεταναστών
Η δημιουργία μιας παγκόσμιας «δεξαμενής», μιας κοινής αγοράς φθηνών εργατικών χεριών, πλήρως ρυθμιζόμενης και προσαρμοσμένης στις ανάγκες των μονοπωλίων, αναδείχτηκε ως κατεύθυνση όλων των κυβερνήσεων που συμμετέχουν στις εργασίες του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που ξεκίνησαν χτες στο Μέγαρο Μουσικής και ολοκληρώνονται σήμερα. Βασικός άξονας είναι ότι η μετανάστευση θα συμβάλει όλο και περισσότερο στην καπιταλιστική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, στο βαθμό που θα περάσει στον έλεγχο των κυβερνήσεων.

Ως στόχος προτάθηκε, η μετανάστευση - και μάλιστα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης και των κλιματικών αλλαγών - να ρυθμίζεται μέσα από τη συνεργασία των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού. Να ενθαρρύνεται η κινητικότητα των ανθρώπων, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν οι τρόποι «ώστε να πάρουμε στα χέρια μας εμείς, η Πολιτεία, τον έλεγχο της κινητικότητας των ανθρώπων, να ρυθμίσουμε δηλαδή αυτή την κινητικότητα μεταξύ των χωρών μας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Σε αυτά τα πλαίσια η ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών και η «μηδενική ανοχή» στην παράνομη μετανάστευση μπαίνουν σε προτεραιότητα.

Ενσωμάτωση και καταστολή για να αυξηθούν τα κέρδη

Ολη η συζήτηση στο Φόρουμ αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης προς όφελος των καπιταλιστικών κερδών. Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κυβερνήσεων επικεντρώθηκαν στο πώς μπορεί να αυξηθεί η εκμετάλλευση των μεταναστών, τόσο με το «καρότο» για τους «νόμιμους», όσο και με το «μαστίγιο» για τους «παράνομους».

Οπως σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, «η ανάπτυξη και η μετανάστευση αποτελούν δύο συγκοινωνούντα δοχεία και δίνουν τη δυνατότητα να αντιληφθούμε και τις ευεργετικές επιπτώσεις μιας ρυθμιζόμενης μετανάστευσης», όπως η κάλυψη θέσεων εργασίας και η δημιουργία νέων, η αύξηση του πληθυσμού, η μείωση του κόστους παραγωγής (σ.σ. δηλαδή η φθηνότερη εργατική δύναμη) και γενικά η βελτίωση και η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών.

«Είναι όλοι εκείνοι που υποστήριξαν και υποστηρίζουν με την παρουσία τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας μας, στη γεωργία, στον κατασκευαστικό κλάδο, στον τουρισμό, στη ναυτιλία. Οι μετανάστες άφησαν κι εκείνοι το δικό τους, ανεξίτηλο στίγμα στην προετοιμασία της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, μέσα από τη δουλειά τους στην κατασκευή των υποδομών», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή οι μετανάστες εργάτες πλήρωσαν και πληρώνουν με τον ιδρώτα και το αίμα τους αυτή την ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών. Τη στιγμή που χρησιμοποιούνται από τους εργοδότες και το κράτος για να μειώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης και των ντόπιων εργατών, τη στιγμή που βιώνουν πολλαπλή εκμετάλλευση, κάτω από το διαρκή φόβο του διωγμού, της φυλάκισης, της απέλασης.

Ετσι, για όσους υπάρχει χώρος στην αγορά εργασίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προώθηση «των μέτρων ένταξης και κοινωνικής συμμετοχής». Τέτοια μέτρα ενσωμάτωσης θα είναι - όπως είπε - η εδραίωση της νομιμότητας της διαμονής και το σταδιακό πέρασμα σε μακροχρόνια καθεστώτα παραμονής για τους νόμιμους μετανάστες, η προώθηση της κοινωνικής ένταξής τους για την αποφυγή κοινωνικών εντάσεων μέσα από τη δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς και «συμμετοχής των μακροχρόνια διαμενόντων μεταναστών στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι και μία επιταγή της ΕΕ».

Για να συμπληρωθεί το «παζλ» της ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας, ο πρωθυπουργός τόνισε την παράλληλη ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση», «με αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, με πληρέστερη αξιοποίηση των θεσμικών δυνατοτήτων επιστροφής στις χώρες καταγωγής, με την αναθεώρηση της χορήγησης πολιτικού ασύλου». Δηλαδή με καταστολή εντός και εκτός συνόρων, με απελάσεις και μεγαλύτερο χτύπημα στο άσυλο.

Εξάλλου αυτό τόνισε και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, λέγοντας πως δεν πρέπει να εξομοιώνεται η «νόμιμη» και η «παράνομη» μετανάστευση και πως η τελευταία «λειτουργεί ως σοβαρή τροχοπέδη της ενταξιακής πορείας των νόμιμων μεταναστών, όσο και της αναπτυξιακής προοπτικής των χωρών υποδοχής».

Μεταναστευτικά «μοντέλα» εκμετάλλευσης

ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυβερνήσεις καπιταλιστικών κρατών παρουσίασαν τα σχέδια για την ένταση της εκμετάλλευσης μεταναστών και προσφύγων

Eurokinissi

ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυβερνήσεις καπιταλιστικών κρατών παρουσίασαν τα σχέδια για την ένταση της εκμετάλλευσης μεταναστών και προσφύγων
Τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των καπιταλιστικών χωρών απασχόλησε όχι η προστασία των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά ποιο μοντέλο μετανάστευσης ταιριάζει περισσότερο στις σημερινές και αυριανές ανάγκες των μονοπωλίων.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, είπε ότι σήμερα οι μετανάστες φτάνουν τα 214 εκατομμύρια - αριθμός μεγαλύτερος από ποτέ. Εκφράζοντας δε την αγωνία του διεθνούς κεφαλαίου σημείωσε πως λόγω της οικονομικής κρίσης τα εμβάσματα των μεταναστών προς τις πατρίδες τους μειώνονται. «Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι το 2009 αυτή η μείωση θα ανέλθει στο 7% - 10%» και συνεπώς «περισσότερες χώρες έχουν συμφέρον να διαχειριστούν σωστά τις μεταναστευτικές ροές», συμπλήρωσε.

Από αυτή τη σκοπιά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Μπαρό, τόνισε την ανάγκη για: Προώθηση της κινητικότητας στο πλαίσιο της νόμιμης μετανάστευσης, εταιρικές διακρατικές σχέσεις κινητικότητας, καταπολέμηση της «παράνομης» μετανάστευσης με επιστροφή των μεταναστών στις χώρες προέλευσης, κυκλική προσωρινή μετανάστευση, ένα Μεταναστευτικό Κώδικα με ενιαίο επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων και μεταναστευτικό προφίλ της κάθε χώρας - μέλους που θα περιγράφει την κατάσταση κάθε χώρας και τους τομείς, όπου χρειάζεται εργατικό δυναμικό.

Αποκαλυπτική ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρομ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το παλιό μοντέλο της μόνιμης ή μακροχρόνιας μετανάστευσης «ξεθωριάζει» έναντι της βραχυπρόθεσμης, επαναλαμβανόμενης, κυκλικής μετανάστευσης με εθελοντική επιστροφή και επανένταξη του μετανάστη στη χώρα του. Σημείωσε δε πως η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η μετανάστευση σε περίοδο ύφεσης της οικονομίας πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μέρος της λύσης καθώς οι μεταναστευτικές πολιτικές μπορούν «να εξασφαλίσουν ότι τα σωστά προσόντα θα είναι διαθέσιμα στη σωστή θέση, την κατάλληλη στιγμή»!

Μέτρα «διευκόλυνσης» των μετακινήσεων των νόμιμων μεταναστών, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ετσι, ακόμα και οι κάτοχοι μπλε κάρτας θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στις χώρες καταγωγής τους σε όλη τη διάρκεια του 2010. Το μέτρο ανακοινώθηκε χτες με τους συνήθεις πανηγυρισμούς.

Ομως, ο αρμόδιος υπουργός, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, δεν έκανε καμιά αναφορά για τους χιλιάδες μετανάστες που ενώ ζουν και εργάζονται στη χώρα μας επί χρόνια δε διαθέτουν άδεια παραμονής. Για την απόκτηση της τελευταίας, απαραίτητες είναι μια σειρά από απαγορευτικές προϋποθέσεις, όπως σύμβαση με εργοδότη, μεγάλος αριθμός ενσήμων, υπέρογκα παράβολα, γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εξάλλου, δεν γίνεται καμιά αναφορά στο σοβαρό θέμα της οικογενειακής επανένωσης.

ΚΚΕ
Στο απυρόβλητο οι αιτίες της μετανάστευσης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στο παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση

Για την ομιλία του πρωθυπουργού στο παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση δεν ακούστηκε ούτε ο πόνος των ξεριζωμένων και πεινασμένων, ούτε το δάκρυ για τους σκοτωμένους στα σύνορα, ούτε η κραυγή των φυλακισμένων στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ούτε η οργή των μεταναστών που τους αρνούνται τη νομιμοποίηση. Δεν ήταν αυτός ο στόχος των διοργανωτών. Σκόπιμα δεν μίλησαν για τις αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς για να κρύψουν τους πραγματικούς ενόχους, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την κατοχή και την εκμετάλλευση.

Στο πλαίσιο αυτό ήταν ενταγμένη και η ομιλία του πρωθυπουργού. Κούφιες λέξεις ευαισθησίας και στην ουσία, για μια ακόμη φορά, υποστήριξε την πολιτική της ΕΕ για "ρυθμιζόμενη" μετανάστευση με βάση τις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλίων και "μηδενική ανοχή", στρατόπεδα συγκέντρωσης και βάρβαρη επαναπροώθηση για όσους περισσεύουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ