Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
«Ρυθμιζόμενη» μετανάστευση για τα κέρδη των μονοπωλίων

Τρόπους για να «ανοιγοκλείνουν τη βρύση» των μεταναστευτικών ροών ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων συζήτησαν χτες οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ δεν ακούστηκε ούτε ο πόνος των ξεριζωμένων, ούτε η οργή των μεταναστών που τους αρνούνται τη νομιμοποίηση. Παρά μόνο οι τρόποι που τα μονοπώλια θα ωφεληθούν περισσότερο από τα κύματα των μεταναστών

Eurokinissi

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ δεν ακούστηκε ούτε ο πόνος των ξεριζωμένων, ούτε η οργή των μεταναστών που τους αρνούνται τη νομιμοποίηση. Παρά μόνο οι τρόποι που τα μονοπώλια θα ωφεληθούν περισσότερο από τα κύματα των μεταναστών
Η δημιουργία μιας παγκόσμιας «δεξαμενής», μιας κοινής αγοράς φθηνών εργατικών χεριών, πλήρως ρυθμιζόμενης και προσαρμοσμένης στις ανάγκες των μονοπωλίων, αναδείχτηκε ως κατεύθυνση όλων των κυβερνήσεων που συμμετέχουν στις εργασίες του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που ξεκίνησαν χτες στο Μέγαρο Μουσικής και ολοκληρώνονται σήμερα. Βασικός άξονας είναι ότι η μετανάστευση θα συμβάλει όλο και περισσότερο στην καπιταλιστική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, στο βαθμό που θα περάσει στον έλεγχο των κυβερνήσεων.

Ως στόχος προτάθηκε, η μετανάστευση - και μάλιστα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης και των κλιματικών αλλαγών - να ρυθμίζεται μέσα από τη συνεργασία των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού. Να ενθαρρύνεται η κινητικότητα των ανθρώπων, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν οι τρόποι «ώστε να πάρουμε στα χέρια μας εμείς, η Πολιτεία, τον έλεγχο της κινητικότητας των ανθρώπων, να ρυθμίσουμε δηλαδή αυτή την κινητικότητα μεταξύ των χωρών μας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Σε αυτά τα πλαίσια η ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών και η «μηδενική ανοχή» στην παράνομη μετανάστευση μπαίνουν σε προτεραιότητα.

Ενσωμάτωση και καταστολή για να αυξηθούν τα κέρδη

Ολη η συζήτηση στο Φόρουμ αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης προς όφελος των καπιταλιστικών κερδών. Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κυβερνήσεων επικεντρώθηκαν στο πώς μπορεί να αυξηθεί η εκμετάλλευση των μεταναστών, τόσο με το «καρότο» για τους «νόμιμους», όσο και με το «μαστίγιο» για τους «παράνομους».

Οπως σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, «η ανάπτυξη και η μετανάστευση αποτελούν δύο συγκοινωνούντα δοχεία και δίνουν τη δυνατότητα να αντιληφθούμε και τις ευεργετικές επιπτώσεις μιας ρυθμιζόμενης μετανάστευσης», όπως η κάλυψη θέσεων εργασίας και η δημιουργία νέων, η αύξηση του πληθυσμού, η μείωση του κόστους παραγωγής (σ.σ. δηλαδή η φθηνότερη εργατική δύναμη) και γενικά η βελτίωση και η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών.

«Είναι όλοι εκείνοι που υποστήριξαν και υποστηρίζουν με την παρουσία τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας μας, στη γεωργία, στον κατασκευαστικό κλάδο, στον τουρισμό, στη ναυτιλία. Οι μετανάστες άφησαν κι εκείνοι το δικό τους, ανεξίτηλο στίγμα στην προετοιμασία της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, μέσα από τη δουλειά τους στην κατασκευή των υποδομών», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή οι μετανάστες εργάτες πλήρωσαν και πληρώνουν με τον ιδρώτα και το αίμα τους αυτή την ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών. Τη στιγμή που χρησιμοποιούνται από τους εργοδότες και το κράτος για να μειώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης και των ντόπιων εργατών, τη στιγμή που βιώνουν πολλαπλή εκμετάλλευση, κάτω από το διαρκή φόβο του διωγμού, της φυλάκισης, της απέλασης.

Ετσι, για όσους υπάρχει χώρος στην αγορά εργασίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προώθηση «των μέτρων ένταξης και κοινωνικής συμμετοχής». Τέτοια μέτρα ενσωμάτωσης θα είναι - όπως είπε - η εδραίωση της νομιμότητας της διαμονής και το σταδιακό πέρασμα σε μακροχρόνια καθεστώτα παραμονής για τους νόμιμους μετανάστες, η προώθηση της κοινωνικής ένταξής τους για την αποφυγή κοινωνικών εντάσεων μέσα από τη δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς και «συμμετοχής των μακροχρόνια διαμενόντων μεταναστών στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι και μία επιταγή της ΕΕ».

Για να συμπληρωθεί το «παζλ» της ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας, ο πρωθυπουργός τόνισε την παράλληλη ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση», «με αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, με πληρέστερη αξιοποίηση των θεσμικών δυνατοτήτων επιστροφής στις χώρες καταγωγής, με την αναθεώρηση της χορήγησης πολιτικού ασύλου». Δηλαδή με καταστολή εντός και εκτός συνόρων, με απελάσεις και μεγαλύτερο χτύπημα στο άσυλο.

Εξάλλου αυτό τόνισε και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, λέγοντας πως δεν πρέπει να εξομοιώνεται η «νόμιμη» και η «παράνομη» μετανάστευση και πως η τελευταία «λειτουργεί ως σοβαρή τροχοπέδη της ενταξιακής πορείας των νόμιμων μεταναστών, όσο και της αναπτυξιακής προοπτικής των χωρών υποδοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ