ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για τους εργάτες στον Ομιλο «Φιλίππου»

Επίκαιρη Ερώτηση για τις απολύσεις και τη Συλλογική Σύμβαση κατέθεσε ο Γ. Μαυρίκος, βουλευτής του Κόμματος

Να πάρει άμεσα μέτρα ενάντια στις απολύσεις στη γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ του Ομίλου «Φιλίππου» και προκειμένου η επιχείρηση να κάνει δεκτά τα αιτήματα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που ζητούν οι εργαζόμενοι με απεργιακές κινητοποιήσεις, ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζει ότι ο Ομιλος «Φιλίππου» προχωρεί σε απολύσεις εργαζομένων με πολύχρονη προϋπηρεσία και ήδη απέλυσε 18 εργαζόμενους στη ΦΑΓΕ, έκανε επίσης απολύσεις στην ΕΒΓΑ «και διαρρέει ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες ενέργειες και σε άλλα εργοστάσια που είναι στην ιδιοκτησία του». «Η εργοδοσία του Ομίλου προβάλλει σαν επιχείρημα ότι θα μειώσει την παραγωγή λόγω της οικονομικής κρίσης. Το επιχείρημα αυτό είναι πέρα για πέρα ψεύτικο. Μόνο η ΦΑΓΕ είχε κέρδη 6,2 εκ. ευρώ το Α' τρίμηνο του 2009. Η πραγματική αιτία των απολύσεων βρίσκεται στην προσπάθεια της εταιρείας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να παρεμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση και ταυτόχρονα να αξιοποιήσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για τη γενίκευση των προγραμμάτων STAGE στον ιδιωτικό τομέα. Απολύει, λοιπόν, εργαζόμενους με πλήρη και σταθερή εργασιακή σχέση και θα τους αντικαταστήσει με φτηνούς σύγχρονους σκλάβους όπως κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζουν», επισημαίνει ο Γ. Μαυρίκος.

Υπογραμμίζει ακόμα ότι ο Ομιλος αρνείται την ικανοποίηση βασικών και δίκαιων αιτημάτων που προβάλλουν οι εργαζόμενοι και αφορούν μισθολογικά και εργασιακά τους θέματα.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μάχη εντυπώσεων και ψηφοθηρίας

Αρχίζει αύριο το έκτακτο συνέδριο με βασικό θέμα την επικύρωση της απόφασης για εκλογή του νέου αρχηγού από την οργανωμένη βάση

Σε μάχη εντυπώσεων και ψηφοθηρίας εξελίσσεται η προεκλογική αναμέτρηση μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων για την αρχηγία της ΝΔ, οι οποίοι ταυτόχρονα διαγκωνίζονται σε προτάσεις διαχείρισης και θωράκισης της κυρίαρχης πολιτικής. Τόσο μέσα από την «ισχυρή και αξιόπιστη» αντιπολιτευτική τακτική όσο και μέσα από την «εναλλακτική κυβερνητική πρόταση» που δήθεν ετοιμάζουν, επιχειρούν να δικαιώσουν την εφαρμοζόμενη αντιδραστική πολιτική των «διαρθρωτικών αλλαγών». Ενδεικτικές είναι οι προτάσεις για την Παιδεία που παρουσίασε χτες η Ντ. Μπακογιάννη, που διακρίνονται για την απόλυτη υποταγή της παιδείας και της γνώσης στις ανάγκες της αγοράς και των μονοπωλίων.

Παρά τους φραστικούς διαξιφισμούς μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατοπέδων, η κατάσταση παραμένει «υπό έλεγχο» και το κλίμα αυτό αναμένεται να επικρατήσει και στο έκτακτο συνέδριο που αρχίζει αύριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με βασικό θέμα την επικύρωση της απόφασης για ανάδειξη του νέου αρχηγού από την οργανωμένη βάση. Τα επιτελεία των δύο επικρατέστερων υποψηφίων προετοιμάζονται για μια επίδειξη δύναμης. Η πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία ήδη από τις πρώτες μέρες είχε δημοσιοποιήσει κατάλογο υποστήριξης από 1.000 συνέδρους, θα επιχειρήσει να φανεί ότι η υπόθεση της αρχηγίας «έχει κριθεί», ενώ η πλευρά του Αντ. Σαμαρά θα «απαντήσει» ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και τον τελευταίο λόγο τον έχει η βάση.

Προς επίρρωση της εκτίμησης αυτής επικαλούνται και δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται και θα βγουν στον «αέρα» τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις οποίες η αναμέτρηση για την ηγεσία της ΝΔ εξελίσσεται σε ένα «σκληρό ντέρμπι»" μεταξύ των δύο μονομάχων.

Την ίδια στιγμή πάντως τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ μιλούν για «πασαρέλα» υποψηφίων, αδυνατώντας να διακρίνουν οποιεσδήποτε διαφορές μεταξύ των επίδοξων αρχηγών. «Ιδεολογικές διαφορές δεν βλέπω μεταξύ των υποψηφίων της ΝΔ. Ο ψηφοφόρος θα επιλέξει με βάση το χάρισμα» είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Κεφαλογιάννης, ενώ ο Μ. Χαρακόπουλος διαπίστωσε ότι «μέχρι σήμερα έχει προσωποποιηθεί τόσο πολύ αυτή η αναμέτρηση, ώστε έχει πάρει χαρακτηριστικά πασαρέλας». Από την άλλη ο Λαρισαίος βουλευτής έβαλε ψηλά τον πήχη όσον αφορά τη συμμετοχή των μελών της ΝΔ στην ψηφοφορία ανάδειξης του νέου αρχηγού λέγοντας ότι «θα πρέπει τουλάχιστον να ψηφίσουν 300.000 - 350.000, όσοι ήταν μέχρι πρότινος τα εγγεγραμμένα μέλη στα κομματικά μας κατάστιχα».

Από την πλευρά του ο Β. Μεϊμαράκης επισήμανε την ανάγκη της «ανανέωσης» του στελεχικού δυναμικού ως αναγκαίας προϋπόθεσης να περάσει πιο εύκολα «προς τα έξω» η ίδια αντιλαϊκή πολιτική. «Ο κόσμος, όλους εμάς που πρωταγωνιστήσαμε στην παρούσα διακυβέρνηση, μας έχει βαρεθεί. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, η κοινωνία μάς γύρισε την πλάτη, μιλάμε και δεν μας ακούει και γι' αυτό δεν περνάει και ο αντιπολιτευτικός μας λόγος», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «RealFM». Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε «να μπει ηλικιακό όριο στην πολιτική σταδιοδρομία», ζητώντας να αξιοποιηθούν στελέχη που ανήκουν στη «γενιά των σαραντάρηδων».


ΣΥΡΙΖΑ
Διαγκωνισμοί για το χαρακτήρα της «συμμαχίας»

Εξελίξεις προμηνύει η χτεσινή παρέμβαση Αλαβάνου

Εντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε στις πέραν του ΣΥΝ δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ την περασμένη Τρίτη, κατά τη συζήτηση των προτάσεων για την οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Πανελλαδικής του Συνδιάσκεψης, που έχει οριστεί για το τέλος Νοέμβρη. Μιλώντας για τη γενικότερη στάση συνιστωσών απέναντι στο ΣΥΝ, είπε ότι «δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν και να παίζουν με τα οργανωτικά (...) ούτε να επιδιώκουν δημοκρατία στη βάση και συγκεντρωτισμό στην κορυφή». Εθεσε συγχρόνως το εξής δίλημμα: «Ενιαίος πολιτικός σχηματισμός με αποδοχή της πολιτικής του ΣΥΝ και κύρια του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και του δημοκρατικού σοσιαλισμού ή παραμονή ως έχει με ορισμένες βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας του».

Η τοποθέτησή του έγινε δεκτή με ικανοποίηση απ' τα στελέχη της ΠΓ, κυρίως τα προσκείμενα στην «Ανανεωτική Πτέρυγα». Προκάλεσε όμως αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία σε δηλώσεις τους που είδαν το φως της δημοσιότητας επισήμαναν πως «με διλήμματα δεν εκβιάζονται εξελίξεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ΣΥΝ μεθοδεύει την επιβολή των απόψεών του στο σχήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΟΕ σκέφτεται άμεσα να πραγματοποιήσει μια δημόσια παρέμβαση στα τεκταινόμενα.

Η διάσταση απόψεων που καταγράφεται ανάμεσα στις συνιστώσες του σχήματος επέβαλε την αναβολή της προγραμματισμένης για χτες συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ πληθαίνουν εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι δε θα σταθεί δυνατό να πραγματοποιηθεί η Συνδιάσκεψη στο τέλος του Νοέμβρη με τους ρυθμούς που καταγράφει η διαδικασία της προετοιμασίας της.

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες βράδυ στην παρουσίαση βιβλίου της Νάντιας Βαλαβάνη, ο Αλ. Αλαβάνος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός προς την ηγεσία του ΣΥΝ και για τον τρόπο που αυτή αντιμετώπισε το εκλογικό αποτέλεσμα, που κατά τον ίδιο αποτέλεσε «μια μεγάλη ήττα», αλλά και για τη γενικότερη στάση της στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποδοκιμάζοντας «κομματικές στοιχίσεις» που οδηγούν το εγχείρημα σε αδιέξοδο. Τέλος, προϊδεάζοντας για τη στάση που θα τηρήσει ενόψει και στη διάρκεια της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε στο εξής το όνομά του να συνοδεύεται από την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ.


Συγκεντρώσεις - περιοδείες του ΚΚΕ

-- Στη Νιγρίτα Σερρών, την Κυριακή 8/11, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Γερακίνα», θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σε εκδήλωση στη Βόνιτσα, την Κυριακή 8/11, με θέμα «Οι μετεκλογικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», θα μιλήσει στις 11 π.μ. στην αίθουσα του δημαρχείου ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.

-- Στη Νάουσα, τη Δευτέρα 9/11, στις 7.30 μ.μ., στο στέκι νεολαίας, θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση με θέμα «Η επόμενη μέρα των εκλογών και η οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική» πραγματοποιεί η Εργατική Αχτίδα της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 9/11, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με ομιλητή τον Αποστόλη Τασούλα, γραμματέα της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 11/11, στις 7 π.μ. σε συγκέντρωση εργαζομένων στη ΔΕΗ Πειραιά, θα μιλήσει ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, βουλευτής του Κόμματος.

-- Την Πέμπτη 12/11, στις 7 π.μ. σε συγκέντρωση εργαζομένων στη ΔΕΗ Καλλιθέας, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ