ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
Στενεύουν τα όρια

Μάθε παιδί μου γράμματα. Οχι για την αυταξία της γνώσης, αλλά για να αντέξεις τον εφιάλτη που χτίζεται γύρω σου, για να 'χεις φίλτρο να διαβάζεις τις ειδήσεις, άρα και ελπίδα ότι θα μπορέσεις να αντισταθείς. Εχεις τόσα ν' αντιμετωπίσεις:

Υπάρχουν ακόμα γύρω μας πολλοί που μιλάνε για «καθαρή επιστήμη», επιστήμη δηλαδή που δεν επηρεάζεται από τον ταξικό ανταγωνισμό, είναι ουδέτερη.

Για να μην τους χαλάσουμε το χατίρι, κάθε μέρα καταγράφουμε δείγματα αυτής της ουδέτερης επιστήμης στον κατεξοχήν ουδέτερο χώρο, αυτόν της Ιστορίας: Γράφαμε χτες για έναν στο ΒΗΜΑ που του φταίγανε οι Κλέφτες του 1821 για την περιρρέουσα σήμερα βία, κι απορούσαμε. Χτες, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μάς έλυσε την απορία: Οπου να 'ναι κυκλοφορεί το βιβλίο ενός Εγγλέζου πράκτορα που εξηγεί πως εκείνοι οι αιμοσταγείς αντάρτες του ΕΛΑΣ περιφέρονταν στα βουνά με μαχαίρια και φισεκλίκια για να μοιάζουν στους ήρωες του '21! Τώρα, αν αυτοί απελευθέρωσαν την Ελλάδα από τους φασίστες, αυτό μάλλον το θεωρεί έγκλημα ο Εγγλέζος και ο αντιγραφέας του, γιατί μυρίζει αμφισβήτηση του καπιταλισμού.

Μη βαράς το κεφάλι στον τοίχο. Υπάρχουν πανεπιστημιακοί τίτλοι πίσω από αυτά τα βιβλία κι αύριο το παιδί σου θα μαθαίνει γράμματα με βάση αυτά τα βιβλία. Εξάλλου, τέτοια βιβλία έχουν πίσω τους την υψηλή χρηματοδότηση κραγμένων πανεπιστημίων όπως το Yale. Ηδη στη Χίο - μαθαίνουμε - αφαίρεσαν από το Βυζαντινό Μουσείο Χίου (Μετζιτιέ Τζαμί), το πιστό αντίγραφο της Σφαγής της Χίου, του διάσημου Γάλλου Ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά, γιατί δεν συνάδει με το πνεύμα της εποχής. Μην το ψάχνεις, αργά ή γρήγορα θα σου αποδείξει ο Στάθης Σ. στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ πως και γι' αυτό σίγουρα φταίει ο Στάλιν (για τα γιαούρτια στην Τριανταφύλλου σίγουρα δε φταίει κι ας επιμένει περί αυτού ο Στάθης και οι λοιποί του σιναφιού...).

Πάμε γι' άλλα: Ο θάνατος δε σηκώνει σχόλια. Ο μάστορας χάθηκε κι αυτό δεν αλλάζει. Κρατάμε τα στοιχεία: στα 61 του ακόμα στο βαπόρι. Κι ο καπετάνιος στα 70 του ακόμα στο βαπόρι. Τα κρατάμε έτσι, για όσους ψάχνουν ακόμα να βρουν πώς κάνουν τα λεφτά οι εφοπλιστές. Και για κάτι αφελείς που επιμένουν πως είναι ζωογόνο να δουλεύεις και μετά την ηλικία που πρέπει να βγεις στη σύνταξη.

Με κάτι τέτοια μένει μόνιμα στο απυρόβλητο ο φταίχτης. Κι έτσι, ενώ το θέμα είναι πως θέλουν να αρπάξουν κι άλλα φράγκα γιατί το κεφάλαιο έχει ανάγκη από ζεστό χρήμα, σου δείχνουν σαν ένοχο εσένα που δουλεύεις για να αποδείξουν πού είναι η σπατάλη. Κράτα σημειώσεις για το θράσος τους:

Η είδηση είναι ότι έρχονται νέοι φόροι. Από κει και μετά αναλαμβάνει ο αδέσμευτος, ο ανεξάρτητος, ο αντιεξουσιαστικός, ο δημοκρατικός και πάει λέγοντας Τύπος που με ένα ανεξάντλητο οπλοστάσιο θερίζει σε όλο το μέτωπο.

Ετσι μάθαμε χτες ότι δεκάδες φορείς του δημοσίου είναι άχρηστοι, άρα και περιττοί όσοι εργάζονται σ' αυτούς. Οτι αυτούς τους φορείς τούς έστησε το ΠΑΣΟΚ δεν καταγράφεται. Οτι θα τους ξαναβρούμε μπροστά μας με άλλο όνομα και άλλο προσωπικό επίσης δε λέγεται. Οτι είναι αναγκαίοι για να κάνει τη δουλειά του το κεφάλαιο, αυτό και αν θάβεται...

Πλασάρουν όμως ότι έτσι θα μειωθεί η φορολογία. Μόνο που η ίδια η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους φόρους.

Ασχετο: Η απόφαση της GM να μην πουλήσει την Opel σημαίνει κλείσιμο εργοστασίων και χιλιάδες απολύσεις. Σημαίνει όμως και πολλά κέρδη για την εταιρεία - ιδιοκτήτη. Τα θύματα πρέπει να αποφασίσουν: Θέλουν καπιταλισμό; Τότε είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν την απόφαση της GM. Θέλουν δουλειά; Πρέπει να βάλουν πλώρη για μια άλλη κοινωνία όπου η εργασία δε θα υπάρχει για το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, μια κοινωνία που δε θα υπάρχουν ιδιοκτήτες στα μέσα παραγωγής.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ Ο ΦΤΑΙΧΤΗΣ

Η ΕΙΔΗΣΗ: «Σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων με την επιβολή νέων θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή (...) η προσαρμογή κοστίζει περίπου 7,5 δισ. ευρώ, ποσό που θα αντληθεί απο τους φορολογούμενους, ενώ οριακά θα είναι τα οφέλη απο τις μειώσεις των δαπανών» (το θέμα στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: «O κρατικός προϋπολογισμός "συντηρεί" δεκάδες εκατοντάδες άχρηστους δημόσιους φορείς, απολιθώματα του παρελθόντος. O αριθμός των υπηρετούντων στο δημόσιο και τους OTA αυξάνεται συνεχώς, ενώ με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών και των KEΠ θα έπρεπε να μειώνονται οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. H κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, όπως προκύπτει από τις έως τώρα δηλώσεις υπουργών της, δείχνει να έχει αντιληφθεί το πρόβλημα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στον νέο κρατικό προϋπολογισμό θα καταγράφεται μείωση των δημοσίων δαπανών 3 - 3,5 δισ. ευρώ. Eάν γίνουν πράξη αυτές οι εξαγγελίες (...) η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

«ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»: «Τα επίσημα στοιχεία από τα υπουργεία βεβαιώνουν ότι περίπου 11.000 εκπαιδευτικοί και -άκουσον, άκουσον- 5.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες απουσιάζουν από τις θέσεις τους επειδή είναι αποσπασμένοι σε κομματικά, πολιτικά και υπουργικά γραφεία. Οι γνωρίζοντες μιλάνε για απίστευτο διακομματικό ρουσφέτι διαρκείας, το οποίο έλαβε πρωτοφανείς διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Πράγμα που εξηγεί τα κενά στα σχολεία και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία. Για να μη μιλήσουμε για το πόσο έχει αυξηθεί το κόστος λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, που πλέον φαίνεται να ξεπερνά κάθε έννοια πολιτικού κόστους» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του λιμανιού

ΕΘΝΟΣ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ για αλλαγές στο Δημόσιο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ερχεται και η φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών

ΤΑ ΝΕΑ: Εκκληση γιατρών: Κάντε το εμβόλιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εμμεσοι φόροι από τον Γενάρη

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «ΑΥΛΙΚΟΙ» του Παπανδρέου στις Γενικές Γραμματείες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Παιχνίδι με τους μετανάστες άρχισε η κυβέρνηση

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ 30 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ από ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους καταγγέλλουν οι βιομήχανοι

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέοι φόροι 4,5 δισ. και περικοπές 3,5 δισ.

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ» η κατάσταση στο λιμάνι

Η ΑΥΓΗ: Ναυτεργατικός αποκλεισμός στην Cosco

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επιστολή από τον Ερντογάν προς Παπανδρέου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Εξήντα ένα ο ένας, εβδομήντα ο άλλος...

«Ενας 61χρονος Ελληνας μηχανικός δεξαμενοπλοίου ελληνικών συμφερόντων με σημαία Λιβερίας βρήκε τραγικό θάνατο χτες το πρωί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσα στο μηχανοστάσιο του πλοίου όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά την ώρα που το πλοίο εφοδιαζόταν με καύσιμα. Εκτός από τον μηχανικό που σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Λιμενικού έπαθε ασφυξία από τις αναθυμιάσεις και 5 αλλοδαποί ναυτικοί του πλοίου έπαθαν εγκαύματα (...) όπως ενημέρωσε ο 70χρονος Ελληνας καπετάνιος την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά στο πλοίο γινόταν πετρέλευση» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

Η επιχείρηση αποφασίζει

«Οργή στη γερμανική κυβέρνηση και τα συνδικάτα προκαλεί η ξαφνική μεταστροφή της General Motors που αποφάσισε τελικά να μην πουλήσει την Opel στη ρωσο-καναδική κοινοπραξία Magna. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ξαφνικά αργά προχτές το βράδυ ότι εγκαταλείπει την πώληση της Opel επικαλούμενη τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και τη στρατηγική σημασία της γερμανικής εταιρείας (...) ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κληθείς να σχολιάσει το θέμα αρκέστηκε απλώς να πει ότι η GM παίρνει μόνη της τις επιχειρηματικές της αποφάσεις» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

«Με μαχαίρια και φισεκλίκια»

«Σύμφωνα με τον Wallace, "μεχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 1943, το ΕΑΜ αναμφισβήτητα καταγίνοταν με τη μεθόδευση ενός βίαιου κομμουνιστικού πραξικοπήματος, με τη χρήση του ΕΛΑΣ" (...) "οι αντάρτες του ΕΛΑΣ (...) περιφέρονται με μαχαίρια και φισεκλίκια, προσπαθώντας να μοιάσουν στους ήρωες του 1821" (...) το ΕΑΜ ήλεγχε το μυαλό και το νευρικό δίκτυο της Ελεύθερης Ελλάδας (...) το ΚΚΕ κατόρθωνε να παρουσιάζει το άσπρο, μαύρο (...) αμαύρωνε όλους τους ανταγωνιστές (...) οι δημοκράτες Βενιζελικοί συνεθλίβησαν μεταξύ του σταλινικού ΚΚΕ και της βρετανικής υπεροψίας» (με υπογραφή Π. Μανδραβέλη η προδημοσίευση βιβλίου του D.J. Wallace με εισαγωγή του (λέγε με Yale...) Στάθη Καλύβα! / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ