ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Οι αντιθέσεις παραμένουν

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Συμφώνησαν πως διαφωνούν οι περισσότεροι απ' τους κρατικούς αξιωματούχους πλούσιων και φτωχών χωρών που ολοκλήρωσαν χτες την τριήμερη συνάντησή τους για τις κλιματικές αλλαγές, η οποία πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες (π.χ., ΗΠΑ) εξακολούθησαν να ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και απ' τις αναπτυσσόμενες όσον αφορά στη μείωση των αερίων που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προτείνοντας ως αντάλλαγμα «οικονομική βοήθεια» αρκετών δεκάδων δισ. δολαρίων Οι αναπτυσσόμενες χώρες απ' την πλευρά τους εξακολούθησαν να επιφυλάσσονται για τις καλές προθέσεις των βιομηχανικών χωρών της Δύσης απαιτώντας απ' αυτές να μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων κατά 40%, στα επίπεδα της δεκαετίας του '90.

Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πιθανότητα κατάληξης, στην επικείμενη σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβρη, σε μία συμφωνία που να αφορά έστω στις ...«μελλοντικές δεσμεύσεις» ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

ΥΕΜΕΝΗ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη μεθόριο

ΣΑΝΑ'Α - ΡΙΑΝΤ.--

Συνεχίστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι επίγειες και αεροπορικές επιδρομές του σαουδαραβικού στρατού κατά θέσεων των σιιτών ανταρτών Χούθι. Το Ριάντ, επισήμως, επιμένει ότι στόχος όλων των επιδρομών είναι θέσεις που οι Χούθι έχουν καταλάβει εντός σαουδαραβικού εδάφους.

Αντίθετη, εντελώς, είναι η εκδοχή που δίνουν οι Χούθι. Ο εκπρόσωπός τους, Μουχάμαντ Αμπντέλ Σαλάμ, επαναλάμβανε, χτες, ότι οι σαουδαραβικές επιδρομές πλήττουν την υεμενίτικη μεθοριακή επαρχία Μαλαχίτ και κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων. Υποστήριξε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων εντός υεμενίτικου εδάφους, οι Χούθι αιχμαλώτισαν Σαουδάραβες στρατιώτες, τον αριθμό των οποίων δε διευκρίνισε.

Για αιχμαλώτους έκανε λόγο και το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, αναφερόμενο όμως σε 40 ενόπλους σιίτες Χούθι που φέρονται να συνελήφθησαν εντός σαουδαραβικού εδάφους. Ανεπισήμως, πάντως, σύμβουλος της σαουδαραβικής ηγεσίας επιβεβαίωνε ότι τόσο οι αεροπορικές επιδρομές όσο και οι επίγειες πραγματοποιούνται και εντός του υεμενίτικου εδάφους.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Ιαν Κέλι τόνισε ότι οι ΗΠΑ δε γνωρίζουν αν όντως οι συγκρούσεις στη βόρεια Υεμένη έχουν επεκταθεί εκτός συνόρων. Συμπλήρωσε, όμως, ότι για την Ουάσιγκτον είναι σαφές ότι δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση» στο πρόβλημα και συνέστησε «αυτοσυγκράτηση» σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ούτε ο Κέλι, ούτε ουδείς άλλος είτε από την υεμενίτικη πλευρά (κυβέρνηση ή Χούθι) είτε από τη σαουδαραβική, σχολίασαν τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του ΟΗΕ, του Ερυθρού Σταυρού και άλλων οργανώσεων για τη διασφάλιση διόδων εξόδου και παροχής βοήθειας προς τους δεκάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Αρνήθηκε να εμβολιαστεί ο Τούρκος πρωθυπουργός

AΓΚΥΡΑ.-- Αίσθηση προκάλεσε χτες η απόφαση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αρνήθηκε να εμβολιαστεί κατά της «νέας γρίπης», μη συμμετέχοντας στο γενικευμένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νόσου που ξεκίνησε απ' τις αρχές της βδομάδας σε όλη τη χώρα. Σε αντίθεση με τον υπουργό Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ και τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ που συμμετείχαν και εμβολιάστηκαν. Η άρνησή του τον έκανε επισήμως τον πρώτο κυβερνητικό αξιωματούχο διεθνώς που εξέφρασε εμπράκτως την επιφύλαξή του για την ασφάλεια των εμβολίων, που κατά γενική ομολογία βγήκαν στην αγορά εσπευσμένα...

Ο Ερντογάν, μιλώντας χτες στη βουλή, εξήγησε την ενέργειά του, λέγοντας στο κοινοβούλιο ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει από μόνος του γι' αυτό το θέμα, παροτρύνοντας τους πάντες να αποφεύγουν τις χειραψίες και τους πολυσύχναστους χώρους και να πλένουν τα χέρια τους επιμελώς και συχνά...

Η άρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση της Ενωσης Τούρκων Γιατρών (ΤΤΒ) που τόνισε ότι η άρνηση του πρωθυπουργού να εμβολιαστεί είναι «αμετάκλητο λάθος όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας».

Πάντως, γεγονός είναι πως ο αριθμός των θυμάτων της «νέας γρίπης» στην Τουρκία αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Χτες, αναφέρθηκε ο θάνατος ενός 11χρονου αγοριού και ενός 21χρονου άνδρα, με αποτέλεσμα οι νεκροί να ανέρχονται σε 21.

Στη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δε θα αγοράσει εμβόλια για τη «νέα γρίπη», εάν δε υποβληθούν επαρκώς σε κλινικές δοκιμές ή οι φαρμακοβιομηχανίες δεν αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλειά τους.

Αντίθετα, η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Ανδρούλα Βασιλείου, υποστήριξε πως είναι «αμελητέες» οι παρενέργειες από τα εμβόλια κατά της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), καλώντας τους πολίτες που βρίσκονται στις ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν.

Στο Μεξικό αναφέρθηκε πως μέσα στο τελευταίο 10ήμερο σημειώθηκαν τουλάχιστον 80 θάνατοι, με πιθανότερη αιτία τη γρίπη των χοίρων, με τον αριθμό των νεκρών έως τώρα να ξεπερνά «επισήμως» τους 400.

Στην Ουκρανία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα θύματα της νόσου έφθασαν τα 109 από 95 που ήταν ως προχτές.

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι τα θύματα της «νέας γρίπης» ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 6.071 σε 199 χώρες του κόσμου. Πριν μία βδομάδα, οι νεκροί έφθαναν τουλάχιστον τους 5.700.

ΕΕ - ΙΝΔΙΑ
«Πράσινη» Σύνοδος εκατομμυρίων ευρώ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Συμφωνίες εκατομμυρίων υπέγραψαν ΕΕ - Ινδία με το πρόσχημα της ανάσχεσης των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών, κατά τη Σύνοδο ΕΕ - Ινδίας που πραγματοποιήθηκε χτες στο Νέο Δελχί, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, του Σουηδού πρωθυπουργού και προεδρεύοντα της ΕΕ, Φρίντριχ Ρέινφελεντ και του Ινδού πρωθυπουργού, Μανμόχαν Σινγκχ. Η Σύνοδος συμφώνησε ακόμα σε αστυνομική συνεργασία με αφορμή το οργανωμένο έγκλημα και σε συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Η κερδοσκοπία με πρόσχημα την «πράσινη οικονομία» αποτυπώθηκε κατά τη Σύνοδο στη χορήγηση δύο δανείων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στην Ινδία, το ένα της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση ποικίλων σχεδίων με στόχο την ανάσχεση των κλιματικών αλλαγών και το δεύτερο της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση μιας νέας αυτοκινητοβιομηχανίας στο κρατίδιο του Μαχαρασάτρα, το οποίο θα κατασκευάσει μικρά αυτοκίνητα με ευρωπαϊκή μη ρυπογόνα τεχνολογία.

Ακόμα συμφωνήθηκε η συνεργασία στην έρευνα για την πυρηνική ενέργεια όπου προβλέπει την ανταλλαγή πείρας και πληροφοριών μεταξύ ΕΕ και Ινδίας στο συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, η Σύνοδος με τη δικαιολογία της καταπολέμησης του «οργανωμένου εγκλήματος» συμφώνησε σε συνεργασία της Europol με την ινδική αστυνομία, αρχικά στο επίπεδο της ανταλλαγής πληροφοριών, ενώ αναμένεται συνέχεια.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Ενταση για την επίσκεψη του Σουδανού Προέδρου

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ενταση δείχνει να προκαλεί στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ η επικείμενη επίσκεψη στην Τουρκία του Σουδανού Προέδρου, Ομάρ Αλ Μπασίρ, που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου, η οποία γίνεται για τη Σύνοδο της Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ). Συγκεκριμένα, σε διάβημα της ΕΕ προς την Αγκυρα υπενθυμίζεται στην Τουρκία ότι έχει δεσμευθεί για αρμονία προς την πολιτική της ΕΕ, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς να ακυρωθεί η πρόσκληση της Τουρκίας προς τον Ο. Μπασίρ.

Απαντώντας στις απαιτήσεις των Βρυξελλών, ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, σημείωσε ότι το ζήτημα της επίσκεψης του Σουδανού Προέδρου δεν αφορά την ΕΕ. Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε άμεσα την ΕΕ ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της σημειώνοντας ότι «αυτή είναι μία συνάντηση η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ΟΙΔ και όχι μία διμερής συνάντηση».

Την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, διαμήνυσε στους «27» ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στην Αγκυρα μία επιλογή όπως η προνομιακή σύμπραξη αντί της πλήρους ένταξης. Οπως είπε αναφερόμενος στις γαλλικές αντιδράσεις, «μια αληθινή συνεργασία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα δυναμική στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική, στον Καύκασο ή στη Μέση Ανατολή (...) Γι' αυτό όλη η έλλειψη κατανόησης, τα σφάλματα αντίληψης που μερικές φορές γίνονται στη Γαλλία, δεν έχουν καμιά βάση, ούτε ιστορική ούτε πολιτική»...

ΠΓΔΜ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στα Σκόπια

ΣΚΟΠΙΑ.--

Στον αμοιβαίο διορισμό πρέσβεων συμφώνησαν χτες πως θα προχωρήσουν τους επόμενους μήνες οι υπουργοί Εξωτερικών ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοφσκι, και Κοσσυφοπεδίου, Σκέντερ Χισένι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τελευταίου στα Σκόπια.

«Η συνάντησή μας ανοίγει μία νέα σελίδα στις σχέσεις Μακεδονίας - Κοσσόβου. Θεωρώ πως αυτό δε θα ωφελήσει μόνο τις δύο χώρες, αλλά και την ανάπτυξη της περιφερειακής σταθερότητας και της οικονομικής συνεργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η οποία αναγνώρισε στις 16 του Οκτώβρη την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου...

Ο Χισένι δήλωσε πως η πρώτη τους συνάντηση στα Σκόπια «άνοιξε την πιθανότητα για νέα διμερή συνεργασία που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν θετικό πρότυπο για την ευρύτερη περιφέρεια».

Ακολούθως, εστίασαν σε συνομιλίες με στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας, του εμπορίου και της αστυνομικής συνεργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ