Σάββατο 7 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Αρνήθηκε να εμβολιαστεί ο Τούρκος πρωθυπουργός

AΓΚΥΡΑ.-- Αίσθηση προκάλεσε χτες η απόφαση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αρνήθηκε να εμβολιαστεί κατά της «νέας γρίπης», μη συμμετέχοντας στο γενικευμένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νόσου που ξεκίνησε απ' τις αρχές της βδομάδας σε όλη τη χώρα. Σε αντίθεση με τον υπουργό Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ και τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ που συμμετείχαν και εμβολιάστηκαν. Η άρνησή του τον έκανε επισήμως τον πρώτο κυβερνητικό αξιωματούχο διεθνώς που εξέφρασε εμπράκτως την επιφύλαξή του για την ασφάλεια των εμβολίων, που κατά γενική ομολογία βγήκαν στην αγορά εσπευσμένα...

Ο Ερντογάν, μιλώντας χτες στη βουλή, εξήγησε την ενέργειά του, λέγοντας στο κοινοβούλιο ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει από μόνος του γι' αυτό το θέμα, παροτρύνοντας τους πάντες να αποφεύγουν τις χειραψίες και τους πολυσύχναστους χώρους και να πλένουν τα χέρια τους επιμελώς και συχνά...

Η άρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση της Ενωσης Τούρκων Γιατρών (ΤΤΒ) που τόνισε ότι η άρνηση του πρωθυπουργού να εμβολιαστεί είναι «αμετάκλητο λάθος όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας».

Πάντως, γεγονός είναι πως ο αριθμός των θυμάτων της «νέας γρίπης» στην Τουρκία αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Χτες, αναφέρθηκε ο θάνατος ενός 11χρονου αγοριού και ενός 21χρονου άνδρα, με αποτέλεσμα οι νεκροί να ανέρχονται σε 21.

Στη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δε θα αγοράσει εμβόλια για τη «νέα γρίπη», εάν δε υποβληθούν επαρκώς σε κλινικές δοκιμές ή οι φαρμακοβιομηχανίες δεν αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλειά τους.

Αντίθετα, η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Ανδρούλα Βασιλείου, υποστήριξε πως είναι «αμελητέες» οι παρενέργειες από τα εμβόλια κατά της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), καλώντας τους πολίτες που βρίσκονται στις ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν.

Στο Μεξικό αναφέρθηκε πως μέσα στο τελευταίο 10ήμερο σημειώθηκαν τουλάχιστον 80 θάνατοι, με πιθανότερη αιτία τη γρίπη των χοίρων, με τον αριθμό των νεκρών έως τώρα να ξεπερνά «επισήμως» τους 400.

Στην Ουκρανία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα θύματα της νόσου έφθασαν τα 109 από 95 που ήταν ως προχτές.

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι τα θύματα της «νέας γρίπης» ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 6.071 σε 199 χώρες του κόσμου. Πριν μία βδομάδα, οι νεκροί έφθαναν τουλάχιστον τους 5.700.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ