ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Με τέσσερις εκρήξεις επανάρχεται στο «προσκήνιο» ο «UCPMB»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ανάφλεξη της βίας της αυτονομιστικής οργάνωσης - παρακλάδι του ΟΥΤΣΕΚΑ - «UCPMB» στις νότιες σερβικές πόλεις Πρέσεβο και Μπουγιάνοβατς κοντά στα διοικητικά όρια με το Κοσσυφοπέδιο.

Κοσσοβάροι Αλβανοί αυτονομιστές πυροδότησαν τέσσερις εκρηκτικούς μηχανισμούς που οδήγησαν σε ισάριθμες εκρήξεις, προκαλώντας υλικές ζημιές σε διοικητικά κτίρια και τον ελαφρύ τραυματισμό ενός Σέρβου αστυνομικού και ενός φρουρού ασφαλείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της σερβικής αστυνομίας, που επικαλείται το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, οι τέσσερις εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν σε περιοχές των πόλεων Πρέσεβο και Μπουγιάνοβατς. Οι σερβικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη για τις τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις σε εξτρεμιστικά και τρομοκρατικά στοιχεία Κοσσοβάρων Αλβανών, ενώ εξαπέλυσαν κατηγορίες και κατά της πολυεθνικής δύναμης ΚΦΟΡ, λέγοντας πως «κάνει ελάχιστα για να εμποδίσει τις παραστρατιωτικές δραστηριότητες των Αλβανών».

Νέα επίθεση κατά Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο

Στο στόχαστρο «άγνωστων οπλοφόρων» τέθηκε αργά προχτές βράδυ ζευγάρι Κοσσοβάρων Σέρβων. Οι δύο Σέρβοι δέχτηκαν επίθεση ενόπλων και τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ βρίσκονταν σε αυτοκίνητο στην κεντρική οδική αρτηρία της Πρίστινας.

Υπεύθυνος του ΟΗΕ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η γυναίκα που τραυματίστηκε είναι η Βαλεντίνα Τσούκιτς, δημοσιογράφος του «Radio Contact», ραδιοσταθμού στην Πρίστινα, και ότι ο άνδρας είναι ο σύζυγός της, υπάλληλος τράπεζας, Λιουμπομίρ Τοπάλοβατς.

To επεισόδιο αυτό, το πρώτο του είδους, που σημειώνεται στην πρωτεύουσα του Κόσσοβου εδώ και μήνες, συμπίπτει με την επίσκεψη στο Κόσσοβο της επικεφαλής της εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα ντελ Πόντε...

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Παράδεισος αντεκδίκησης και εγκλήματος»

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τη μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε «παράδεισο αντεκδίκησης και εγκλήματος», ένα χρόνο μετά τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και την υπαγωγή ολόκληρης της περιοχής υπό τον πλήρη έλεγχο των στρατιωτικών δυνάμεων της Ατλαντικής Συμμαχίας, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, παρεμβαίνοντας σε σχετική για το θέμα συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

«Το τελευταίο διάστημα και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη διακοπή των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και την υπαγωγή ολόκληρης της περιοχής του Κοσσυφοπεδίου υπό τον πλήρη έλεγχο των στρατιωτικών δυνάμεων της Ατλαντικής Συμμαχίας», επισήμανε ο Γ. Θεωνάς, «πληθαίνουν οι δημόσιες καταγγελίες για τις ευθύνες της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας, που επενέβη στο Κόσσοβο και τη δραματική κατάσταση που επέβαλε στους κατοίκους της περιοχής».

«Ο ΓΓ του ΟΗΕ, στην ετήσια έκθεσή του, σημειώνει ότι ένα χρόνο μετά την εγκατάσταση της ΚΦΟΡ βρισκόμαστε μπροστά σε μία εξελισσόμενη, οργανωμένη και ενορχηστρωμένη εκστρατεία ενάντια στους Σέρβους και τις άλλες εθνικές ομάδες του Κοσσυφοπεδίου, που υπονομεύει την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον και μετατρέπει το Κόσσοβο σε παράδεισο αντεκδίκησης και εγκλήματος», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

«Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο ΟΑΣΕ καταγγέλλουν ότι οι μειονότητες που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, κυρίως Σέρβοι και Τσιγγάνοι, παραμένουν απροστάτευτες ένα χρόνο μετά την άφιξη των δυνάμεων της ΚΦΟΡ στην περιοχή. Ακόμη και η Διεθνής Αμνηστία, που σ' όλη τη διάρκεια των εγκληματικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και τους λαούς της, έβλεπε μόνο τα "εγκλήματα" του Μιλόσεβιτς, διαπιστώνει τώρα ότι το ΝΑΤΟ διέπραξε εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, προκαλώντας μαζικές δολοφονίες αμάχων».

Υπογραμμίζοντας ότι «μόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμφανίζεται, και με το σημερινό ψήφισμά του, ανίκανο να βγάλει οποιοδήποτε συμπέρασμα απ' τη δική του αντιδραστική πολιτική και στάση και από τη δραματική πραγματικότητα που δημιούργησε η, κατά παράβαση των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου, στρατιωτική επιδρομή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ ενάντια σε μια ανεξάρτητη χώρα - μέλος του ΟΗΕ», ο Γ. Θεωνάς τόνισε «πως το κυνήγι μαγισσών που επιδίδονται οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ συνεχίζει να εμπνέει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθιστώντας το ανίκανο να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες του απέναντι στους λαούς που το εκλέγουν, απέναντι στην ειρήνη και στα δικαιώματα των λαών των Βαλκανίων, που δικαιούνται να ζουν στα σπίτια τους ειρηνικά και με αξιοπρέπεια, διατηρώντας το δικαίωμα να είναι αυτοί κύριοι του μέλλοντός τους κι όχι τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων στον κόσμο».

«Θα μπορέσει ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «να αναλάβει τις ευθύνες του, να καταλάβει ότι δε διαθέτει στοιχειώδη αξιοπιστία να μιλάει για δικαιώματα και δημοκρατία, όταν έχει στηρίξει όλες τις εγκληματικές επιθέσεις ενάντια σε χώρες και λαούς, όταν διαθέτει τεράστια κονδύλια για επεμβάσεις στις τοπικές εκλογές του Μαυροβουνίου, προκειμένου να εκβιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, όταν χρόνια τώρα στηρίζει το εμπάργκο ενάντια στο Ιράκ, καταδικάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά σε θάνατο; Θα μπορέσει κάποτε το ΕΚ να πει όχι στα εμπάργκο, όχι στα εγκλήματα σε βάρος των λαών; Σ' αυτό το βασικό ερώτημα κάποτε πρέπει να δοθεί μία απάντηση»!

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ανακοινώθηκαν τα ονόματα υπόπτων για την απόπειρα κατά Ντράσκοβιτς

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Τα ονόματα των τεσσάρων από τους έξι υπόπτους που κατηγορούνται πως ενέχονται στη δολοφονική απόπειρα κατά του αρχηγού του «Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης» Βουκ Ντράσκοβιτς, έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι αρχές του Μαυροβουνίου.

Οπως έγινε γνωστό, τέσσερις από τους κατηγορούμενους είναι Σέρβοι, ενώ τα στοιχεία για άλλους δύο ύποπτους δε γνωστοποιήθηκαν επειδή διαφεύγουν της σύλληψης. Δύο από τους Σέρβους κατηγορούμενους είναι αδέλφια, κάτοικοι Βελιγραδίου. Πρόκειται για τον 26χρονο Ιβάν Λόβριτς και τον 19χρονο αδελφό τού Μίλαν Λόβριτς, οι οποίοι προσήλθαν χτες ενώπιον δικαστηρίου στην Ποντγκόριτσα για να ακούσουν το κατηγορητήριο. Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι είναι ο 32χρονος Βλαντίμιρ Γιοβάνοβιτς και ο 32χρονος Ντούσαν Σπασόγιεβιτς.

ΗΠΑ
Εκτροχιασμός του μετρό της Νέας Υόρκης

Ενα απο τα θύματα μετεφέρονται στο φορείο

Associated Press

Ενα απο τα θύματα μετεφέρονται στο φορείο
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Σχεδόν 90 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν εκτροχιάστηκε ένας συρμός της γραμμής Β του μετρό της Νέας Υόρκης.

Από τους σχεδόν 90 τραυματίες, οι τρεις νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, όπως δήλωσε ο ίδιος ο δήμαρχος του «Μεγάλου Μήλου», ο οποίος έσπευσε στο χώρο του δυστυχήματος στο Μπρούκλιν, λίγο μετά τον εκτροχιασμό που έγινε το βράδυ της Τρίτης, τοπική ώρα. Εκτός από τους τρεις ακόμη 7 έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της περιοχής και νοσηλεύονται, αλλά ευτυχώς εκτός κινδύνου. Οσο για τους υπολοίπους, μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών επέστρεψαν στα σπίτια τους, ανακοίνωσε επιπροσθέτως ο Τζουλιάνι. Τα αίτια του ατυχήματος, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα. Ωστόσο, σύμφωνα με εκπροσώπους του μετρό, ο εκτροχιασμός μπορεί να προκλήθηκε από λάθος χειρισμούς στις αλλαγές των σιδηροτροχιών. Πρόκειται για το δεύτερο εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στο μετρό της αμερικανικής μητρόπολης από τις αρχές του Απρίλη.

ΡΩΣΙΑ
Προειδοποίηση για το «αντιπυραυλικό σύστημα» των ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ.-

Αν οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείψουν τα σχέδια ανάπτυξης εθνικού αντιπυραυλικού συστήματος, η Ρωσία μπορεί να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για την κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνικούς και να προχωρήσει στην επανέναρξη της παραγωγής τους, δήλωσε την Τετάρτη, 22 Ιούνη, σύμφωνα με το πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», ο ανώτατος διοικητής των πυραυλικών στρατευμάτων στρατηγικού προορισμού της Ρωσίας, στρατηγός Βλαντίμιρ Γιάκοβλεφ. Αποκάλυψε την ουσία της «ανάλογης απάντησης» στις ΗΠΑ σε περίπτωση που αυτές αποχωρήσουν από τη Συνθήκη ΑΒΜ του 1972 για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους. Μέχρι τελευταία ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον διεξάγονταν εντονότατες συζητήσεις πάνω στο πρόβλημα αυτό, οι οποίες, εξάλλου, παρά τις προσπάθειες των διπλωματών δεν κατέληξαν σε κανένα αποτέλεσμα. Δε βοήθησε και η πρόσφατη συνάντηση στη Μόσχα των Προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπιλ Κλίντον - και οι δυο πλευρές εμμένουν στις απόψεις τους: οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η Συνθήκη ΑΒΜ μπορεί και πρέπει να «προσαρμοστεί» στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, η Ρωσία όμως θεωρεί ότι η Συνθήκη δεν πάλιωσε και δε χρειάζεται καμιά αλλαγή.

Σχετικά με τα παραπάνω, ο στρατηγός Γιάκοβλεφ προειδοποίησε ότι ως απάντηση στα σχέδια των ΗΠΑ η Ρωσία θα λάβει δυο μέτρα. Πρώτον, θα αυξήσει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών σε όλους τους υπάρχοντες τύπους φορέων, δηλαδή η Ρωσία θα βγει και από τις δυο Συνθήκες ΣΤΑΡΤ. Δεύτερον, θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη για την κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνικούς, επαναλαμβάνοντας την παραγωγή τους. Ο στρατηγός υπογράμμισε ότι ακόμα κι αν οι ΗΠΑ καλύψουν το έδαφός τους με αμυντική ομπρέλα, θα μείνει στην Ευρώπη ακάλυπτη μια ισχυρή δύναμη 100 χιλιάδων ανδρών με όλα τα επιτελεία, τις επικοινωνίες και άλλες εγκαταστάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ