ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Αποφασιστικό βήμα για το συντονισμό της δράσης

Αρχίζουν σήμερα με ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, οι εργασίες της συνάντησης, στις 10 π.μ., στο Ζάππειο Μέγαρο

Από τη συνάντηση του Α` Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Λευκορωσίας, Βίκτορ Τσίκιν, που βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
Από τη συνάντηση του Α` Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Λευκορωσίας, Βίκτορ Τσίκιν, που βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
Ανοίγουν σήμερα, στις 10 το πρωί, οι εργασίες της τριήμερης παγκόσμιας συνάντησης κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στο Ζάππειο Μέγαρο, με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Στη συνάντηση - που για τρίτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται και φιλοξενείται από το ΚΚΕ - θα πάρουν μέρος αντιπροσωπείες 64 κομμάτων από 53 χώρες του κόσμου και θα συζητήσουν για τις «εμπειρίες από τους αγώνες, τις συμμαχίες και τις συνεργασίες των κομμουνιστών σήμερα».

Βασική επιδίωξη της συνάντησης είναι η ανάδειξη της κομμουνιστικής ταυτότητας, η ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης των κομμάτων. Ταυτόχρονα, με ενδιαφέρον αναμένονται οι παρεμβάσεις και η κατάθεση των εμπειριών και των προβληματισμών τους, γύρω από το ζήτημα της ανάπτυξης των αγώνων, των συμμαχιών και των συνεργασιών των κομμουνιστών σήμερα, που αποτελεί και κύριο θέμα της συνάντησης.

Γεγονότα, όπως οι μεγάλες διαδηλώσεις στο Σιάτλ και στην Ουάσιγκτον, οι αγώνες ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, οι μεγάλοι εργατικοί αγώνες σε Νότια Αφρική, Λατινική Αμερική, Ινδία, Νότια Κορέα, Πορτογαλία, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη διάρκεια των τριήμερων εργασιών της συνάντησης. Τις εργασίες θα απασχολήσουν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κατάσταση στα Βαλκάνια και στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, την όλο και μαζικότερη αμφισβήτηση του ιμπεριαλισμού σε Παλαιστίνη, Κολομβία, Βενεζουέλα, Εκουαδόρ και άλλες χώρες, καθώς και τα νέα βήματα που απαιτούνται. Σε ειδική σύνοδο, θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Σήμερα Παρασκευή, μετά την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, θα ακολουθήσουν ομιλίες - με τα απαραίτητα διαλείμματα - έως τις 8 μ.μ. Αύριο, Σάββατο, οι εργασίες θα διαρκέσουν, εκτός απροόπτου, από τις 8 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι και την Κυριακή από τις 8.30 π.μ. έως τις 2.30 το μεσημέρι. Στο περιθώριο των εργασιών, προγραμματίζονται ξεναγήσεις των αντιπροσώπων σε αρχαία μνημεία της χώρας μας, αλλά και σε χώρους - σύμβολα του αντιφασιστικού αγώνα.

Θα πάρουν μέρος αντιπροσωπείες των παρακάτω κομμάτων:

1. Κομμουνιστικό Κόμμα Αιγύπτου

2. Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας

3. Κόμμα Δημοκρατίας και Σοσιαλισμού Αλγερίας

4. Κομμουνιστικό Κόμμα Αρμενίας

5. Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

6. Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας

7. Εργατικό Κόμμα Βελγίου

8. Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου

9. Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ

10. Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα - «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ»

11. Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

12. Μαρξιστική Πλατφόρμα Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος

13. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

14. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

15. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

16. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

17. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

18. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

19. Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ

20. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας

21. ΤΟΥΝΤΕΧ (Ιράν)

22. Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα

23. Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν - Ιράκ

24. Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας

25. Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

26. Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

27. Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας

28. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

29. Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών

30. Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας

31. Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

32. Κόμμα Κομμουνιστών Καταλωνίας

33. Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας

34. Κόμμα Εργατών Κορέας (ΛΔ Κορέας)

35. Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας

36. ΑΚΕΛ (Κύπρος)

37. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

38. Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας

39. Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

40. Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας

41. ΕΑΜ Μπαχρέιν

42. Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ

43. Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

44. Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

45. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

46. Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας

47. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

48. Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

49. Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

50. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

51. Ρουμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

52. Ενωση ΚΚ - ΚΚΣΕ (Ρωσία)

53. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

54. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

55. Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας

56. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουδάν

57. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

58. Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι - Λάνκα

59. Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

60. Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας

61. Κόμμα της Εργασίας (ΕΜΕΠ) - Τουρκία

62. Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας - Μοραβίας

63. Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας

64. Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων

Γιουγκοσλαβικές «σχοινοβασίες» της Αθήνας

Συζήτηση μακράς χρονικής διάρκειας - κράτησε πάνω από τρεις ώρες - και εφ' όλης της ύλης είχε χτες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός. Μετά τη συνάντηση, οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου δε διαφώτισαν το περιεχόμενο της συζήτησης, καθώς ο υπουργός με μια γενικόλογη τοποθέτηση, μίλησε για συνεργασία με τον πρωθυπουργό, ενόψει της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 30 του μήνα, με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Γιουγκοσλαβία, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της ελληνικής διπλωματίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών μάλιστα, χτες θέλησε, με αφορμή δημοσιεύματα που εμπλέκουν την Ελλάδα σε σενάρια εθελούσιας εξόδου του Μιλόσεβιτς με αντάλλαγμα την αμνηστία, να υπενθυμίσει τις απόψεις της Αθήνας γύρω από το Γιουγκοσλαβικό. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, η Αθήνα θεωρεί πως ούτε οι κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, ούτε η παραπομπή του Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο αποτελούν επιλογές οι οποίες προωθούν τις προσπάθειες για την αναζήτηση ειρηνικής λύσης.

Οπως σημειώνουν παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ, οι θέσεις αυτές το προσεχές διάστημα θα επαναλαμβάνονται «μετ' επιτάσεως», καθώς στα μέσα Σεπτέμβρη, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, θα οργανωθεί μια μεγάλη διάσκεψη με θέμα τα Βαλκάνια και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να είναι αυτή που θα εκφράσει, πρώτη, την ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής που ακολουθεί η Δύση έναντι του Βελιγραδίου.

Οπως παρατηρούν έμπειροι διπλωμάτες, το υπουργείο Εξωτερικών προχωρά σε μια «μικρή» και «δοκιμαστική» στροφή στο Γιουγκοσλαβικό με βάση την εκτίμηση πως τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν πειστεί για την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής που έχουν ακολουθήσει. Κάποιοι στο ελληνικό ΥΠΕΞ, μιλούν για «στρατηγικό αδιέξοδο» των Αμερικανών το οποίο αργά ή γρήγορα θα υποχρεώσει την Ουάσιγκτον σε αναθεωρήσεις. Αλλωστε, το ίδιο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια «οργάνωσης» της σερβικής αντιπολίτευσης, διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος. Στην ίδια διαπίστωση καταλήγουν και οι αμερικανικές αναλύσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Σλ. Μιλόσεβιτς θα κερδίσει δίκαια της εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Παρασκευή στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00 θα μεταδοθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μπογιόπουλου «Βαλκάνια, 78 μέρες στόχος του ΝΑΤΟ», που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Τζένη Καρέζη». Την παρουσίαση έκαναν οι: Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», Θανάσης Παφίλης, Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Κώστας Καζάκος, ηθοποιός και Γιώργος Λεονταρίτης, δημοσιογράφος. Συντονίζει ο Δημήτρης Παπαλεωνίδας, διευθυντής του βιβλιοπωλείου «Σύγχρονη Εποχή».
  • Στις 20.00 ένα ντοκιμαντέρ με τραγούδια αφιερωμένα στον ΤΣΕ (η ζωή και η δράση του). Τα τραγούδια ντύνουν με όμορφο τρόπο, φωτογραφικό και σπάνιο κινηματογραφικό υλικό.
  • Στις 22.00 Πολιτική Επικαιρότητα. Θα μεταδοθεί η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην παγκόσμια συνάντηση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο.
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Παραβιάζεται το δικαίωμα στην ενημέρωση

Το δικαίωμα στην ενημέρωση παραβιάζεται βάναυσα από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, ιδιωτικά και κρατικά, καταγγέλλουν με κείμενο που υπογράφουν 100 και πλέον πολίτες της Ανω Πόλης Σερρών, με αφορμή το σχεδιασμένο αποκλεισμό της φωνής του ΚΚΕ, και δηλώνουν πως η ενημέρωση δεν μπορεί να είναι ούτε εμπόρευμα, ούτε όπλο για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Οι αποκλεισμοί κοινωνικών οργανώσεων και κομμάτων, που αντιστέκονται στις αντιλαϊκές επιλογές, παίρνουν διαστάσεις πρόκλησης. Οι αποκλεισμοί του ΚΚΕ πολλαπλασιάζονται. Μόνο το τελευταίο διάστημα στέρησαν το δικαίωμά μας να μάθουμε τις θέσεις του ΚΚΕ για την επικίνδυνη ΝΑΤΟική άσκηση "Dynamic MIX", για τη Συνθήκη Σένγκεν, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ.», αναφέρεται στο κείμενο και σημειώνεται πως όλα αυτά δεν είναι τυχαία: «Θέλουν να μας εμποδίσουν να σκεφτόμαστε, να μην αναζητούμε τις αιτίες των προβλημάτων της ανεργίας, της υγείας, του ασφαλιστικού. Θέλουν να διαμορφώσουν συνειδήσεις συμβιβασμένες και υποταγμένες, να μας καταστήσουν παθητικούς θεατές, ανήμπορους για δράση και αγώνα, για να προωθήσουν ανεμπόδιστα τις αντιδραστικές επιλογές της μετα-ΟΝΕ εποχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ