Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιουγκοσλαβικές «σχοινοβασίες» της Αθήνας

Συζήτηση μακράς χρονικής διάρκειας - κράτησε πάνω από τρεις ώρες - και εφ' όλης της ύλης είχε χτες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός. Μετά τη συνάντηση, οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου δε διαφώτισαν το περιεχόμενο της συζήτησης, καθώς ο υπουργός με μια γενικόλογη τοποθέτηση, μίλησε για συνεργασία με τον πρωθυπουργό, ενόψει της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 30 του μήνα, με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Γιουγκοσλαβία, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της ελληνικής διπλωματίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών μάλιστα, χτες θέλησε, με αφορμή δημοσιεύματα που εμπλέκουν την Ελλάδα σε σενάρια εθελούσιας εξόδου του Μιλόσεβιτς με αντάλλαγμα την αμνηστία, να υπενθυμίσει τις απόψεις της Αθήνας γύρω από το Γιουγκοσλαβικό. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, η Αθήνα θεωρεί πως ούτε οι κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, ούτε η παραπομπή του Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο αποτελούν επιλογές οι οποίες προωθούν τις προσπάθειες για την αναζήτηση ειρηνικής λύσης.

Οπως σημειώνουν παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ, οι θέσεις αυτές το προσεχές διάστημα θα επαναλαμβάνονται «μετ' επιτάσεως», καθώς στα μέσα Σεπτέμβρη, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, θα οργανωθεί μια μεγάλη διάσκεψη με θέμα τα Βαλκάνια και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να είναι αυτή που θα εκφράσει, πρώτη, την ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής που ακολουθεί η Δύση έναντι του Βελιγραδίου.

Οπως παρατηρούν έμπειροι διπλωμάτες, το υπουργείο Εξωτερικών προχωρά σε μια «μικρή» και «δοκιμαστική» στροφή στο Γιουγκοσλαβικό με βάση την εκτίμηση πως τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν πειστεί για την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής που έχουν ακολουθήσει. Κάποιοι στο ελληνικό ΥΠΕΞ, μιλούν για «στρατηγικό αδιέξοδο» των Αμερικανών το οποίο αργά ή γρήγορα θα υποχρεώσει την Ουάσιγκτον σε αναθεωρήσεις. Αλλωστε, το ίδιο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια «οργάνωσης» της σερβικής αντιπολίτευσης, διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος. Στην ίδια διαπίστωση καταλήγουν και οι αμερικανικές αναλύσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Σλ. Μιλόσεβιτς θα κερδίσει δίκαια της εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ