Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Οικονομικά συμφέροντα και οργανωμένα κυκλώματα πίσω από τη διάδοσή τους

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά σε σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο 

«Είναι γνωστό ότι τα ναρκωτικά είναι μια μάστιγα που δεν πλήττει μόνο τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Δεν υπάρχουν γεωγραφικά, κοινωνικά ή εθνικά όρια περιορισμού και αντιμετώπισης αυτής της μάστιγας. Κατά συνέπεια η οποιαδήποτε προσπάθεια μελέτης του φαινομένου δεν πρέπει να περιορίζεται στα γεωγραφικά όρια των κρατών - μελών ή έστω στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, αλλά τα στοιχεία στα οποία θα στηριχτεί πρέπει να αφορούν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, ώστε να συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στην πρόληψη και αντιμετώπισή του». Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς σε σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και συνέχισε:

«Είναι γνωστό ότι η καλύτερη λύση ενός προβλήματος είναι η πρόληψή του. Χρειάζεται συνεπώς να μελετήσουμε σε βάθος της αιτίες, αλλά και τις διαδικασίες που οδηγούν όλο και περισσότερους νέους, σε όλο και πιο νεαρή ηλικία να καταφεύγουν στον κόσμο της φυγής και των ναρκωτικών. Η συγκέντρωση και η τεκμηριωμένη αξιολόγηση στοιχείων από όλες τις χώρες θα συντελέσουν σε μια ολοκληρωμένη μελέτη και αναζήτηση ουσιαστικών λύσεων μόνο αν αυτή η συγκέντρωση και ανταλλαγή πληροφοριών γίνει με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζει όσο το δυνατόν πιο ευρύ πεδίο συλλογής, αλλά και στοιχεία τα οποία να είναι συγκρίσιμα.

Για παράδειγμα, στη χώρα μου, μέχρι τώρα το κύριο μέρος της πληροφόρησης που έχουμε στηρίζεται στα Κέντρα Θεραπείας, αφήνοντας αναξιοποίητους άλλους φορείς που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση πληρέστερης και πιο ολοκληρωμένης εκτίμησης των διαστάσεων του προβλήματος. Στα Κέντρα Θεραπείας καταφεύγουν οι νέοι που έχουν δυνατότητα πρόσβασης βοηθούμενοι είτε από την οικογένεια ή και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Τι γίνεται όμως με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει τη δυνατότητα τέτοιας πρόσβασης, όπως οι οικονομικοί μετανάστες;

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) το 97% των ατόμων που καταφεύγουν σ' αυτό είναι Ελληνες πολίτες. Σύμφωνα όμως με τα στατιστικά στοιχεία των φυλακών, η πλειοψηφία των χρηστών που βρίσκονται στις φυλακές είναι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι, είτε λόγω γλώσσας, είτε λόγω έλλειψης πληροφόρησης και κοινωνικού αποκλεισμού δεν έχουν περάσει από κάποιο τέτοιο Κέντρο. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τα στοιχεία συλλογής και αξιολόγησης του Κέντρου Θεραπείας, αυτή η κατηγορία χρηστών είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε ο οποιοσδήποτε χρήστης να έχει τη δυνατότητα να καταφύγει σ' αυτά τα κέντρα αποτοξίνωσης χωρίς να είναι υποχρεωμένος να δώσει πλήρη προσωπικά στοιχεία. Είναι γνωστό ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών οδηγεί στην παρανομία, όχι μόνο γιατί αυτή καθαυτή η χρήση είναι παράνομη, αλλά και γιατί το υψηλό κόστος των ουσιών αυτών, που καθορίζεται από τα τεράστια κυκλώματα εμπορίας και εκμετάλλευσης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όλους τους χρήστες στην κλοπή, στο λαθρεμπόριο, στην πορνεία και γενικά σε κάθε είδους παρανομία. Κατά συνέπεια είναι δύσκολο σε ένα χρήστη να αποταθεί σε ένα από αυτά τα κέντρα, όταν δεν υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αν θέλουμε συνεπώς να ενισχύσουμε την προσπάθεια του όποιου Παρατηρητηρίου (σσ η συζήτηση στο ΕΚ αφορούσε το «Παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά»), θα πρέπει να επιλύσουμε και αυτό το πρόβλημα.

Ωστόσο, κύριε πρόεδρε, η μάστιγα των ναρκωτικών δεν είναι θέμα τεχνοκρατικής και στατιστικής προσέγγισης. Είναι τεράστιο και πολυδιάστατο κοινωνικό πρόβλημα. Ο συντονισμός όλων των κοινωνικών φορέων, η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων δεν επαρκούν και χάνουν τη δυναμική και την αποτελεσματικότητά τους, αν δεν αναπτυχθεί μια οργανωμένη καταπολέμηση των αιτιών που την προκαλούν κι αν δε γίνει κατανοητό ότι τα ναρκωτικά και η εκμετάλλευσή τους δε γίνεται στο κενό. Πίσω τους βρίσκονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα και οργανωμένα κυκλώματα, που θησαυρίζουν σε βάρος κυρίως της νέας γενιάς, έχουν προσβάσεις στα πιο υψηλά κλιμάκια της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ιεραρχίας, συνδέονται με την ίδια τη λογική και την ιδεολογία της ασύδοτης οικονομίας της αγοράς, της πάση θυσία συγκέντρωσης πλούτου και δύναμης. Κι αυτή ακριβώς η λογική και αντίληψη και οι φορείς της πρέπει πρώτα και πάνω απ' όλα να αντιμετωπιστεί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόβουν κορδέλες σε χώρους «ελεγχόμενου θανάτου» (2022-04-19 00:00:00.0)
Πάνω από 8.000 νεκροί κάθε χρόνο! (2008-11-07 00:00:00.0)
Αύριο η παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας (2006-06-25 00:00:00.0)
Απογύμνωση του «ολλανδικού πειράματος» (2005-03-03 00:00:00.0)
Η φιλοσοφία και οι προτάσεις αντιμετώπισης των ναρκωτικών (2001-06-01 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τα ναρκωτικά στην Πάτρα (2000-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ