Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Μεθοδεύεται η συνέχιση της κούφιας αντιπαράθεσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στον απόηχο του προχτεσινού συλλαλητηρίου κινήθηκε χτες η υπόθεση της διαμάχης κυβέρνησης και Ιεραρχίας, και με τις δύο πλευρές να συντηρούν το κλίμα της κούφιας αντιπαράθεσης και του αποπροσανατολισμού του λαού από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μεθοδεύεται και δρομολογείται η συνέχιση της αντιπαράθεσης. Η μεν πλευρά της Ιεραρχίας έχει την αίσθηση ότι ευνοείται από το κλίμα που δημιουργήθηκε και μπαίνει στον «πειρασμό» να υπολογίζει ότι μπορεί να χειραγωγήσει το λαό σε μια κατεύθυνση άμεσης άσκησης πολιτικής από την Εκκλησία. Η δε κυβέρνηση υπολογίζει σε εκτόνωση αφού προηγουμένως εξαντληθούν όλα τα μέσα της Εκκλησίας και μέχρι τότε θα φτιασιδώνει ένα «προοδευτικό» προφίλ και ταυτόχρονα θα χρησιμοποιεί το όλο σκηνικό για τον αποπροσανατολισμό του λαού.

Ετσι, χτες υπήρχε η εξέλιξη της άρνησης του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου να παραστεί στη δεξίωση που δίνει ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο Μέγαρο. Με την απαντητική επιστολή του στην πρόσκληση του πρωθυπουργού, ο Αρχιεπίσκοπος συγχαίρει τον Κ. Σημίτη και την κυβέρνηση για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, τον ευχαριστεί για την πρόσκληση στη δεξίωση, αλλά, όπως τον ενημερώνει, δε θα παραστεί λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων». Πάντως, ανεπίσημα, από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής, επισημαινόταν πως η μη συμμετοχή στη δεξίωση οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει απάντηση από τον πρωθυπουργό στο αίτημα για διάλογο, δεν υπήρξε ανταπόδοση «ούτε ένα τηλεφώνημα» στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα Χριστόδουλου προς Σημίτη για την ένταξη στην ΟΝΕ και, εξάλλου, τονίζεται, ήταν μια τυπική πρόσκληση σε δεξίωση.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, κατά τις χτεσινές δηλώσεις του υποστήριξε ότι «ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός». Και παρέπεμψε την Ιεραρχία στον υπουργό Παιδείας, για «να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν». Οσον αφορά στο ενδεχόμενο συνάντησης του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό, αυτή πρέπει να γίνει «μετά από συνεννόηση εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα».

Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο παραίτησης του υπουργού Δικαιοσύνης, απάντησε ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα». Και πρόσθεσε: «Ο κ. Σταθόπουλος είναι υπουργός Δικαιοσύνης, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο οποίος ορίζει τους υπουργούς και συνεχίζει να ασκεί κανονικότατα τα καθήκοντά του». Για το θέμα της συγκέντρωσης υπογραφών από την Εκκλησία, ο υπουργός Τύπου είπε ότι είναι μεν μια υπόθεση αλλά, «ασφαλώς, όλες οι ενέργειες θα πρέπει να είναι σύννομες και, ταυτόχρονα, όχι μόνο με το γράμμα, αλλά και με το πνεύμα του Συντάγματος κρινόμενες να είναι ενέργειες που συμβάλλουν στη διατήρηση της εθνικής ομοψυχίας, της κοινωνικής συνοχής και στη διευκόλυνση της προσπάθειας που κάνει η χώρα μας και ο ελληνικός λαός, προκειμένου να πετύχει την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία».

Οι επόμενες κινήσεις

Ωστόσο, από την πλευρά της Εκκλησίας ετοιμάζονται οι επόμενες κινήσεις. Η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να λάβει σχετικές αποφάσεις αν και δεν αποκλείεται να τις παραπέμψει στην Ολομέλεια της Ιεραρχίας. Πάντως, η επόμενη κίνηση, την προανήγγειλε εξάλλου και ο Αρχιεπίσκοπος, αναμένεται να είναι η συγκέντρωση υπογραφών ανά ενορία υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, ενώ συζητιούνται και κινητοποιήσεις ανά μητρόπολη και ιδιαίτερα στα πλαίσια του γιορτασμού του Δεκαπενταύγουστου.

Ο αντίκτυπος του κλίματος που έχει διαμορφωθεί αγγίζει την κυβέρνηση όπως και το ΠΑΣΟΚ. Τις αποστάσεις του από την επίσημη κυβερνητική γραμμή εμφανίστηκε και πάλι να παίρνει ο Κ. Λαλιώτης. Σε δηλώσεις εμφανίστηκε να προσεγγίζει την πλευρά της Ιεραρχίας. Ο Αρχιεπίσκοπος, είπε, «δε διεκδικεί ρόλο, πέρα από το ρόλο που προσδιορίζεται από την Εκκλησία και τη διαχείριση των συμβόλων της Εκκλησίας». Και συνέχισε: «Θέλει να παίξει έναν ρόλο οριοθετημένο στα καθήκοντα, που του επιβάλλει το ράσο, η Εκκλησία και η θρησκεία». Στο ερώτημα δε αν ήταν πολιτική η συγκέντρωση στο Σύνταγμα, απάντησε ότι ήταν «συγκέντρωση πολιτών» και επισήμανε ότι «έχουμε χρέος και εμείς που δεν πήγαμε, να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το αίτημα, ή την πίστη, ή την πρόταση των πολιτών που πήγαν». Και ζήτησε «να γίνει διάλογος, χωρίς αφορισμούς και χωρίς προκαταλήψεις και, πολύ περισσότερο, χωρίς φανατισμούς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλεί με «κυρώσεις» τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (2019-10-18 00:00:00.0)
Συζητούν για τη συνάντηση Βαρθολομαίου - Χριστόδουλου (2003-10-10 00:00:00.0)
Ξαναστήνεται το γνώριμο νοσηρό σκηνικό (2001-08-22 00:00:00.0)
«Πονοκέφαλος» η επίσκεψη του Πάπα (2001-03-21 00:00:00.0)
Στρώνεται το έδαφος για «προσέγγιση» (2000-07-25 00:00:00.0)
"Η Εκκλησία δεν μπορεί να γίνει ιδεολογία" (1998-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ