Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
«Πονοκέφαλος» η επίσκεψη του Πάπα

Η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται πως βρέθηκε προ του τετελεσμένου της επίσκεψης του πάπα της Ρώμης, μετά την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, κατά την επίσκεψή του στο Βατικανό. Μάλιστα, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος φέρεται δυσαρεστημένος, γιατί προηγουμένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δε ζήτησε τη γνώμη της Εκκλησίας. Τελικά, η επίσκεψη του πάπα θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Μάη και για την προετοιμασία της επίσκεψης αυτής επισκέφθηκε χθες τον αρχιεπίσκοπο ο υπουργός Εσωτερικών του Βατικανού καρδινάλιου Λεονάρντο Σάντρι.

Μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μετέφερε στον αρχιεπίσκοπο «μήνυμα του ποντίφικα, ένα μήνυμα αγάπης και χαράς». Ο ίδιος δήλωσε άγνοια για το αν ο αρχιεπίσκοπος πρόκειται να παραστεί στην υποδοχή του πάπα στο αεροδρόμιο, ενώ ανέφερε ότι «δεν υπάρχει πρόσκληση για επίσκεψη του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας στο Βατικανό».

Στο μεταξύ, η επικείμενη επίσκεψη του πάπα στην Ελλάδα έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην ηγεσία της Εκκλησίας, καθώς δεν μπορεί ούτε να την εμποδίσει, αφού είναι προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας ως αρχηγός του κράτους του Βατικανού, ενώ ταυτόχρονα δε θέλει και να απομονωθεί. Ετσι, η Εκκλησία θα περιοριστεί αυστηρά σε όσα προβλέπει το πρωτόκολλο υποδοχής αρχηγών κρατών και δε θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ιεραρχίας σε εκδηλώσεις που θα σήμαιναν αποδοχή της θρησκευτικής ιδιότητας του πάπα. Δηλαδή, δε θα γίνει κοινή προσευχή ή λειτουργία ή οποιαδήποτε άλλη κοινή εκδήλωση θρησκευτικής λατρείας.

Στα πλαίσια, δε, του κατευνασμού των αντιδράσεων για την επίσκεψη του πάπα από ακραίους εκκλησιαστικούς κύκλους, ο αρχιεπίσκοπος έστειλε επιστολή στους ογδόντα μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την οποία προσπαθεί να τους εξηγήσει τους λόγους που αποδέχτηκε την επίσκεψη του αρχηγού της Καθολικής Εκκλησίας. Να σημειωθεί ότι από το Βατικανό ζητήθηκε η γνώμη της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επίσκεψη του πάπα και η απάντηση που δόθηκε, έστω και «με μισή καρδιά», είναι ότι δεν υπάρχει αντίρρηση.

Οπως σημειώνει ο αρχιεπίσκοπος στην εν λόγω επιστολή του, η πρόσκληση διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς τη γνώμη της Εκκλησίας και παρά τις εκφρασμένες της επιφυλάξεις. Στην ίδια επιστολή, ο αρχιεπίσκοπος κάνει λόγο για δημοσιεύματα, που προσπαθούν να διαμορφώσουν αρνητικό κλίμα για την Εκκλησία και τα οποία επιχειρούν να της δώσουν ένα φονταμενταλιστικό, μισάνθρωπο και φανατικό πρόσωπο. Και καλεί τους μητροπολίτες να ενημερώσουν για το θέμα αυτό τους κληρικούς και τους μοναχούς των μητροπόλεών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ