Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Διατάξεις που βοηθούν την προώθηση του «τρομονόμου»
  • Διευρύνεται η δυνατότητα συλλογής προσωπικών στοιχείων χωρίς ενημέρωση
  • Αντ. Σκυλλάκος: Οι αντιδραστικές αλλαγές στο κοινωνικό πεδίο έχουν επίπτωση και στον τομέα της Δικαιοσύνης

Αποσπασματικό χαρακτήρα, που μάλιστα συρρικνώνει την ποιότητα της απονομής της Δικαιοσύνης έχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την «επιτάχυνση της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων», που συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Υπάρχουν δε και διατάξεις που μπορεί να θεωρηθεί ότι βοηθούν την προώθηση του «τρομονόμου» όπως αυτές που αναφέρονται στη διεύρυνση της συλλογής προσωπικών και ευαίσθητων στοιχείων από την αρμόδια «ανεξάρτητη αρχή».

Τις διατάξεις αυτές κατήγγειλε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, αφού δίνεται η δυνατότητα στην «ανεξάρτητη αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων», να συλλέγει προσωπικά δεδομένα, χωρίς να ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο, όταν πρόκειται για «λόγους εθνικής ασφαλείας ή για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων». Μάλιστα, όπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, θα μπορεί πλέον και το δημόσιο ως εργοδότης να συλλέγει ευαίσθητα στοιχεία των υπαλλήλων, χωρίς προηγούμενη άδεια όπως ακριβώς γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε γενικότερα στις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι αυτές ακολουθούν τις αντιδραστικές αλλαγές που γίνονται στους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής κοινωνίας. Ως παραδείγματα ανέφερε τον επικείμενο τρομονόμο, το σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και τη διατήρηση του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, συνέχισε, παρά τα όσα αναφέρονται περί επιτάχυνσης των διαδικασιών μιας δίκης θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις και θα αποβούν σε βάρος της ποιότητας της απονομής της Δικαιοσύνης, αφού είναι δεδομένες οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και σε προσωπικό. Η Δικαιοσύνη, είπε, ο Αντ. Σκυλλάκος γίνεται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ακόμα πιο ακριβή και είναι χαρακτηριστικό ότι για μια αναίρεση στην Αρειο Πάγο θα απαιτείται 1,5 εκατομμύρια δραχμές.

Οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων επιφυλάχτηκαν για την τελική τους θέση έναντι του νομοσχεδίου, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, απαντώντας στις κριτικές είπε απλώς ότι δεν πρέπει να υπάρχει τόση καχυποψία, αφού και ο ίδιος ενδιαφέρεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη. Ανακοίνωσε δε ότι μέσα στο 2001 θα γίνουν προσλήψεις 1.500 υπαλλήλων στις γραμματείες των δικαστηρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ