Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα... μεγαλεία της αγοράς

Ελλειψη παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το φάρμακο URSOFALK. Και δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που εμφανίζεται έλλειψη ενός φαρμάκου -πραγματική ή τεχνητή- αλλά ο λόγος που οδήγησε στην έλλειψη του URSOFALK αποκαλύπτει τα μεγαλεία της «ελεύθερης αγοράς».

Η εταιρία που το διακινεί στην Ελλάδα έκρινε ότι η σημερινή τιμή του - δεν έχει σημασία το ύψος της- δεν είναι συμφέρουσα. Ετσι, μέσα από κάποιες νομικές παρεμβάσεις η ίδια η εταιρία όρισε νέα τιμή, χωρίς την έγκριση του υπουργείου Εμπορίου, το οποίο και απαγόρευσε τη διάθεση του φαρμάκου με τη νέα τιμή που όρισε η εταιρία. Ετσι η εταιρία σταμάτησε τη διάθεση μέσω των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων, ενώ φέρεται διατεθειμένη να το διαθέσει και πάλι μόνο στην τιμή που αποφάσισε.

Αυτή, όμως, είναι η μοιραία κατάληξη, όταν το κράτος έχει απογυμνωθεί από παραγωγικές δραστηριότητες και την κρατική φαρμακαποθήκη και εναποθέτει τα πάντα στους «νόμους της αγοράς». Και όλα αυτά συμβαίνουν ακόμα τώρα που η τιμή του φαρμάκου είναι καθορισμένη.

Το θέμα, όμως, είναι ότι άνθρωποι που χρειάζονται το φάρμακο (είναι για χολή) δεν το βρίσκουν και για να το προμηθευτούν πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ