Τρίτη 25 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΑΜΑΧΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στρώνεται το έδαφος για «προσέγγιση»

Το έδαφος για μια προσέγγιση της Ιεραρχίας με την κυβέρνηση και υπό το φως της χτεσινής χειραψίας αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού, κατά τη δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο, προετοιμάζει με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπου προβάλλει το χαρτί της διαλλακτικότητας, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, ο οποίος ανήκει στην ηγετική ομάδα της Ιεραρχίας. Με όσα είπε, αφήνει να εννοηθεί πως ούτε η απόφαση για τη συλλογή υπογραφών είναι οριστική, αλλά και διάλογος για την εκκλησιαστική περιουσία θα μπορούσε να αρχίσει, αν η κυβέρνηση έπαιρνε τη σχετική πρωτοβουλία.

Μιλώντας στο Ρ/Σ «ΣΚΑΪ» έκανε λόγο για εκατέρωθεν «ακραίες θέσεις» ή «κορόνες μητροπολιτών». Και συμπλήρωσε: «Αν μπορούμε αυτά να τα βάλουμε εκατέρωθεν στο περιθώριο και να δούμε ποια είναι η καλύτερη λύση και η καλύτερη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου και να υπάρξει συμβιβασμός». Μάλιστα για το θέμα της συγκέντρωσης υπογραφών προκειμένου να γίνει δημοψήφισμα για τις ταυτότητες ο μητροπολίτης Ανθιμος διευκρίνισε ότι «για να είναι οριστική η θέση της Εκκλησίας πρέπει να εγκριθεί από τη Σύνοδο μέσα στο μήνα Αύγουστο». Οσον αφορά το θέμα της Εκκλησιαστικής περιουσίας είπε πως μπορεί να τεθεί σε διάλογο με την προϋπόθεση «να υπάρξει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο, να φτιάξει η ατμόσφαιρα, να ικανοποιηθούν μερικά από τα αιτήματα της Εκκλησίας, τα οποία είναι αιτήματα για να υπάρξει κάποια αλλαγή τακτικής».

Σε άλλες δηλώσεις του, ο ίδιος μητροπολίτης, στον Ρ/Σ «ΦΛΑΣ», εξέφρασε την άποψη ότι η Ιεραρχία δεν πρέπει να πάρει απόφαση με την οποία θα προτρέπει τους πολίτες να μην παραλαμβάνουν τις νέες ταυτότητες «για να μην τους εμπλέξουμε σε προβλήματα βιοτικά και προβλήματα με τις υπηρεσίες». Ενώ στο Ρ/Σ «ΑΛΦΑ ΝΙΟΥΣ» άφησε να φανεί ότι η Ιεραρχία θα μπορούσε να υποστείλει τη σημαία για τις ταυτότητες αν η κυβέρνηση δεχόταν να προωθήσει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες και οριστικές ταυτότητες που θα εκδοθούν για όλους τους πολίτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, δήλωσε χτες ότι όσον αφορά τις ταυτότητες το θέμα έχει κλείσει, αλλά μένουν ανοιχτά τα υπόλοιπα. «Κλείσαμε, είπε, ένα θέμα που αφορά τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών και είναι ελεύθερο το πεδίο συζήτησης για άλλα θέματα, τα οποία είναι αρκετά και μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου, μεταξύ των εκπροσώπων της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Αυτό είναι κάτι που, κατ' επανάληψη, έχουμε διακηρύξει ότι επιθυμούμε. Ο διάλογος αυτός μπορεί να ξεκινήσει, εφόσον και η άλλη πλευρά επιθυμεί κάτι τέτοιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ