Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Η Εκκλησία δεν μπορεί να γίνει ιδεολογία"
  • Αντιδράσεις και "εκ των έσω" για την έφοδο των ιερέων στα σχολεία και αιχμές για την πρακτική Χριστόδουλου
  • Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Ακόμα και στην ανώτατη ιεραρχία της Εκκλησίας προκαλεί αντιδράσεις η άκομψη επιχείρηση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου, να "αλώσει" τα σχολεία, αδιαφορώντας για τις παρενέργειες που δημιουργεί αυτή η προσπάθεια. Οπως είναι γνωστό, ο κ. Χριστόδουλος με εγκύκλιό του ζητά να αναλάβουν με το "έτσι θέλω" οι ιερείς τη... διαπαιδαγώγηση της μαθητευόμενης νεολαίας, καλώντας τους να μπαίνουν, απρόσκλητοι μάλιστα, σε σχολεία για να εξομολογούν τους μαθητές! Η επίμαχη αυτή εγκύκλιος, που ξεσήκωσε γενική κατακραυγή τόσο από τους καθηγητές και τους γονιούς όσο και από κόμματα, πολιτικούς και άλλους κοινωνικούς παράγοντες, τώρα προκαλεί αντιδράσεις και στους κόλπους της ιεραρχίας.

Ετσι, μπροστά στις έντονες αντιδράσεις αλλά και διαβλέποντας τους κινδύνους να δημιουργηθούν παρατράγουδα, εφόσον υλοποιηθεί η σχετική εγκύκλιος της Αρχιεπισκοπής για "ελεύθερη είσοδο ιερέων στα σχολεία", όπως προέτρεψε ο κ. Χριστόδουλος, ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, Ιερώνυμος, επέκρινε αυτή την πρακτική. Μιλώντας σε διευθυντές σχολείων, ο κ. Ιερώνυμος είπε χαρακτηριστικά: "Οταν η διδασκαλία της Εκκλησίας γίνεται ιδεολογία, είναι επικίνδυνο φαινόμενο". Ασφαλώς η επισήμανση αυτή, αν και ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι δεν μπορεί να κρίνει το έργο του αρχιεπισκόπου, αφορά και την όλη τακτική του αρχιεπισκόπου, ο οποίος, με τις πολιτικές παρεμβάσεις και τις μεγαλοϊδεατικές και αλυτρωτικές ιδέες που προβάλλει, προκαλεί τις αντιδράσεις και διχάζει την κοινωνία και, βεβαίως, δεν ωφελεί την Εκκλησία.

Κατά τα άλλα, ο κ. Ιερώνυμος έδειξε ευχαριστημένος για την απόφαση του εισαγγελέα Εφετών να ζητήσει τη δικογραφία για τη διαχείριση της περιουσίας της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη. Ανάλογη εμπιστοσύνη εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, κ. Παντελεήμων. Σχετικά με τα οικονομικά της Εκκλησίας, η διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ιδρυθεί διεύθυνση οικονομικής επιθεώρησης που θα διενεργεί ελέγχους κάθε έξι μήνες.

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Αποστόλης Τασούλας,ζητώντας του να τους πληροφορήσει για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει σχετικά με τις επιδιώξεις του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στα σχολεία. Στην Ερώτηση αναφέρονται τα παρακάτω:

"Με εγκύκλιό του ο αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος έδωσε οδηγίες στις κατά τόπους εκκλησιαστικές αρχές και τους ιερωμένους να επιδιώξουν τη "στενή σύνδεσή" τους με τα σχολεία, με τη δικαιολογία της διευκόλυνσης της εξομολόγησης των μαθητών.

Είναι φανερή η επιδίωξη του κ. Χριστόδουλου να παρεμβαίνει ο ίδιος και η Εκκλησία σε όλα τα σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, προωθώντας απόψεις συντηρητικές, αντιδραστικές μέχρι και σκοταδιστικές, γι' αυτό και επικίνδυνες.

Η αποδοχή από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της "εισβολής", με οποιονδήποτε τρόπο, της Εκκλησίας στη λειτουργία της εκπαίδευσης δημιουργεί τέτοιους κινδύνους και ταυτόχρονα πλήττει το πνεύμα ανεξιθρησκίας και το δικαίωμα της θρησκευτικής συνείδησης, που πρέπει κατ' εξοχήν να κατοχυρώνονται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Επειδή υπήρξε μέχρι σήμερα ανοχή από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας σε παρόμοιες δραστηριότητες (εξομολόγηση, κατήχηση κ.ά.), που είχε αναπτύξει ο κ. Χριστόδουλος ως μητροπολίτης Δημητριάδος και πιθανόν να υπάρχει και σχετική εγκύκλιος του υπουργείου, που νομιμοποιεί τέτοιες δραστηριότητες, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει το υπουργείο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ