Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς διεθνή πρωτοβουλία για τη μείωση των εξοπλισμών

Η δυνατότητα ανάληψης διεθνούς πρωτοβουλίας για τη μείωση της έντασης και τον περιορισμό των εξοπλισμών στην Κύπρο, με στόχο την πλήρη αποστρατικοποίηση της νήσου, κατά τα προβλεπόμενα στα ψηφίσματα 1178 και 1179 του ΣΑ, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο των συνομιλιών του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Οπως δήλωσε αργότερα, ενημέρωσε τον Κόφι Ανάν για τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό και ζήτησε να παίξει ο ΟΗΕ έναν πιο ενεργό και δυναμικό ρόλο για την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων και ψηφισμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Κρανιδιώτη, ο ΓΓ του ΟΗΕ τον διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση στην Κύπρο τον προβληματίζει έντονα και βρίσκεται στις προτεραιότητές του.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις Ντενκτάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι αποσκοπούν στη νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην υπονόμευση των προσπαθειών επίλυσης του προβλήματος και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ, όπως επίσης και στη δημιουργία δυο προτεκτοράτων στο νησί.

"Αποδεικνύουν ότι η ηγεσία της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων είναι γερασμένη, προσηλωμένη στο παρελθόν και αντιλαμβάνεται κοντόφθαλμα τις εξελίξεις. Ο Ντενκτάς μυρίζει ναφθαλίνη", είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κρανιδιώτης, χαρακτήρισε "χλιαρή" την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από την ΕΕ, να στείλει στην Τουρκία το μήνυμα ότι η διχοτόμηση της Κύπρου δεν πρόκειται να γίνει δεκτή, γιατί δεν αντίκειται μόνο στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά έρχεται και σε αντίθεση με τα συμφέροντα όλων των χωρών για την περιοχή.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων, ο κ. Κρανιδιώτης είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, παρουσία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, κατά την οποία όπως τόνισε, διαπιστώθηκε και πάλι η ταυτότητα απόψεων Ελλάδας - Κύπρου, τόσο στις εκτιμήσεις όσο και σε θέματα χειρισμών.

Σε ό,τι αφορά τέλος, το τελικό ανακοινωθέν της 12ης Συνόδου Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων που περιλαμβάνει ψήφισμα για το Κυπριακό, με το οποίο οι χώρες - μέλη επιρρίπτουν την ευθύνη για το αδιέξοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες στην τουρκική πλευρά και επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους στην ενιαία κυριαρχία, την ενότητα, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρόκειται για ένα ισχυρό κείμενο, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ενδεχόμενη προσφυγή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ