Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
"Εγκαινίασαν" αγώνες για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής

"Ο πρωθυπουργός, που κατήργησε πρόσφατα το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις, έρχεται απόψε στην πόλη μας να μιλήσει στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Δεν αμφιβάλλουμε ότι θα αναφερθεί στη βελτίωση των δειχτών της οικονομίας. Εμείς όμως, που έχουμε βιώσει στο πετσί μας πόσο κάλπικες είναι οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ξέρουμε ότι όταν ο πρωθυπουργός λέει ότι πάει καλά η οικονομία εννοεί ότι πρέπει απαραίτητα η εργατική τάξη της χώρας να γίνει ακόμα πιο φτωχή". Αυτά δήλωσε το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Βασίλης Ρέβας,στην ομιλία του στην προσυγκέντρωση που οργάνωσε χτες το απόγευμα η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών Συνδικάτων Θεσσαλονίκης στο άγαλμα του Βενιζέλου, ως μέρος της μεγάλης λαϊκής διαδήλωσης ενάντια στην παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

"Πρέπει απαραίτητα", συνέχισε ο Βασίλης Ρέβας, "οι Λάτσηδες, οι Βαρδινογιάννηδες, οι Λαμπράκηδες να συσσωρεύσουν άφθονο πλούτο. Με τέτοια όμως ανάπτυξη ποτέ δε συμφώνησαν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, ποτέ δε θα συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι της Ελλάδας".

Εκφράζοντας τα αισθήματα, την οργή και αγανάκτηση των συγκεντρωμένων και του λαού της πόλης, ο ομιλητής τόνισε, μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων: "δηλώνουμε σήμερα την αντίθεσή μας στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία υποτάσσεται στα συμφέροντα των Αμερικάνων και του κεφαλαίου. Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε και με τη σημερινή μας συγκέντρωση θέλουμε να απαντήσουμε από αυτό το βήμα στον κ. πρωθυπουργό. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Θα συνεχίσουμε μέχρι να την ανατρέψουμε".

Ο ομιλητής εξάλλου επέκρινε έντονα τη στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που τη χαρακτήρισε ως τους "μεγάλους απόντες" της λαϊκής κινητοποίησης. "Καλέσαμε, είπε, την πλειοψηφία της διοίκησης να οργανώσει τους εργαζόμενους και με συλλαλητήρια να απαντήσει στην έλευση του πρωθυπουργού στην πόλη μας, προβάλλοντας τα καυτά προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους της πόλης μας".

Η πλειοψηφία όμως της διοίκησης του ΕΚΘ απέρριψε τις προτάσεις μας, τόνισε ο ομιλητής, και προτίμησε να δώσει τα διαπιστευτήριά της στην κυβέρνηση.

Στην ομιλία του στη συγκέντρωση ο εκπρόσωπος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), καταγγέλλοντας τις πρόσφατες περικοπές στις εφημερίες των νοσοκομείων που επέβαλε η κυβέρνηση, δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά είναι επικίνδυνα και θα πλήξουν άμεσα το λαό της Θεσσαλονίκης. Γι' αυτό, είπε, η ΕΝΙΘ αποφάσισε να κατέλθουν οι γιατροί της πόλης σε απεργία διαρκείας από τη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη. Κάλεσε δε τους εργαζόμενους και το λαό να εκδηλώσει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στον αγώνα των γιατρών.

Στη συγκέντρωση μίλησε ακόμα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Χρήστος Τρεμπελής,που ανάμεσα στα άλλα τόνισε. "Ηρθαμε σήμερα από τη Νάουσα για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας έναν εργοδότη απατεώνα, που εδώ και 6 μήνες έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Αυτή η πολιτική θέλει τους εργάτες ομήρους, τους θέλει δούλους, τους θέλει απλήρωτους, τους θέλει ανασφάλιστους".

Μεγάλη, μαχητική διαδήλωσηΓύρω στις 7 μ.μ. ξεκίνησε η μεγάλη πορεία από το Αγαλμα του Βενιζέλου με κατεύθυνση την Εκθεση. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Προηγούνταν το μπλοκ των εργαζομένων της ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ, που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη με πούλμαν για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο. Κρατούσαν το πανό που έγραφε: ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ. Ακολουθούσαν τα πανό του συνδικάτου Οικοδόμων: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗΣ, και των συνταξιούχων του ΙΚΑ: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, και στη συνέχεια τα πανό της Επιτροπής Σωματείων. Οι διαδηλωτές διέσπασαν το μπλοκ της Αστυνομίας που επιχείρησε να τους σταματήσει στην αρχή της οδού Αγγελάκη, κοντά στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και έφθασαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την είσοδο της ΔΕΘ απέναντι από τα πανεπιστήμια όπου και διαλύθηκαν.

Στη συγκέντρωση όσο και στην πορεία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Θεοδ. Κωνσταντινίδης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Χρ. Κόφφας,γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο υποψήφιος νομάρχης Μιχ. Σπυριδάκης,ο υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Σαχίνης,ο γγ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης και άλλα μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ. Πρόεδροι σωματείων της πόλης κ.ά.

Επίσης, την ώρα που γινόταν η καθιερωμένη φιέστα στο Συνεδριακό Κέντρο κατέληγε στην αρχή της Λεωφόρου Στρατού και διαλυόταν η πορεία που έκαναν οι αδιόριστοι και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι με τα συνθήματά τους κατήγγειλαν την πολιτική του υπουργείου Παιδείας.

Να σημειωθεί ότι κάθε πρόσβαση προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου θα μιλούσε ο πρωθυπουργός, είχε διακοπεί από μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν παραταχθεί στους δρόμους μαζί και οχήματα της Αστυνομίας, κλούβες και ασθενοφόρα.

Σε υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό η διοίκηση του ΕΚΘ τονίζει ότι ηέκταση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η μείωση του εργατικού κόστους δεν μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης σε υπόμνημά της η ΕΔΟΘ επισημαίνει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες αντιμετωπίζονται με λογιστικά κριτήρια, ότι αγνοείται ο παράγων εργαζόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση και δεν εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ